LOŠE VESTI ZA UKRAJINU: Stav Bele kuće neće obradovati Zelenskog

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 06. 2024. u 20:14

AKTUELNA američka administracija ne može da garantuje da će u slučaju smene predsednika, Vašington nastaviti da sprovodi dogovor sa Ukrajinom o bezbednosti, izjavio je na marginama konferencije u Švajcarskoj savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ: Став Беле куће неће обрадовати Зеленског

Foto: Tanjug/AP

Kako je naveo, sve odrednice tog sporazuma nova američka administracija može da promeni, što je i pravedno ne samo za SAD, već i za druge zemlje.

FOTO: EPA

- Ja tu činjenicu ne mogu da promenim. Ne nameravam nikoga da dovodim u zabludu da je to što je dogovoreno kao da je zapisano u kamenu. Reći ću samo da je dosadašnja praksa pokazala da je ono što su se SAD dogovorile sa drugim državama na dugoročnoj perspektivi, uglavnom ostalo na snazi nezavisno od izmena u administraciji - istakao je Salivan, piše RIA.

Podsetimo, SAD i Ukrajina su u četvrtak potpisali dokument o garancijama bezbednosti koji, prema zamisli Bele kuće, treba da predstavlja most ka članstvu Ukrajine u NATO.

Dokument ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona po pitanju primene svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine, kao ni po pitanju finansija.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?