NAZIRE LI SE SMIRIVANJE TENZIJA? Vanredno stanje na Novoj Kaledoniji biće ukinuto "za sada"

Novosti online

27. 05. 2024. u 09:12

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron odlučio je da ukine vanredno stanje na francuskoj pacifičkoj teritoriji Nove Kaledonije u cilju omogućavanja političkog dijaloga nakon nemira u kojima je poginulo sedam osoba, saopšteno je iz njegovog kabineta.

НАЗИРЕ ЛИ СЕ СМИРИВАЊЕ ТЕНЗИЈА? Ванредно стање на Новој Каледонији биће укинуто за сада

Foto: Profimedia

Iz kabineta predsednika je saopšteno da vanredno stanje neće biti produženo "za sada" i da će se zbog toga završiti u ponedeljak u 20 časova (po srednjoevropskom vremenu), što je utorak 5 časova ujutru u Novoj Kaledoniji, preneo je AP.

Sedam osoba je ubijeno, stotine uhapšeno, a veliki broj zgrada i automobila uništeni su u dvonedeljnim nemirima izazvanim spornom izbornom reformom i podstaknutim ekonomskim disparitetima između domorodačkog stanovništva Kanaka i naroda evropskog porekla.

Nemiri su izbili dok je francuski parlament u Parizu raspravljao o izmenama i dopunama francuskog ustava kako bi se unele promene u biračke spiskove na Novoj Kaledoniji.

Policija je ubila muškarca u petak uveče, dan nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je posetio ostrvo kako bi pokušao da smiri tenzije.

Dolazak dodatnih 480 pripadnika žandarmerije povećaće broj francuskih snaga bezbednosti na pacifičkoj teritoriji na oko 3.500.

Makronova odluka da ne produži vanredno stanje je želja Pariza da započne proces deeskalacije i ponovo uspostavi uslove za dijalog, dodaje se u saopštenju.

Glavna politička koalicija koja se zalaže za nezavisnost FLNKS objavila je u subotu saopštenje u kojem se navodi da je prioritet ublažavanje tenzija i da je jedino održivo "političko i nerepresivno rešenje".

Potez da se ukine vanredno stanje dolazi nakon Makronove posete Novoj Kaledoniji.

U saopštenju se navodi da će 480 dodatnih pripadnika žandarmerije stići na ostrvo "u narednih nekoliko sati", čime je obezbeđeno pojačanje na više od 3.500.

Među sedam poginulih u pucnjavi su dva pripadnika žandarmerije.

Vanredno stanje Pariz je uveo 15. maja na najmanje 12 dana kako bi se pojačala ovlašćenja policije. 

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OGROMAN POŽAR U MOSKOVSKOM VOZU: Nema povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)