KINESKI AVION ISPALIO RAKETE NA AUSTRALIJSKI HELIKOPTER: Drama iznad Žutog mora, hitno se oglasio premijer

Novosti online

07. 05. 2024. u 09:13

AUSTRALIJA je optužila kineski borbeni avion da je prošlog vikenda ispalio signalne rakete u pravcu pomorskog helikoptera koji se kretao iznad međunarodnih voda Žutog mora, u akciji koju je premijer Entoni Albaniz ocenio kao „potpuno neprihvatljivu“, piše Si-En-En.

КИНЕСКИ АВИОН ИСПАЛИО РАКЕТЕ НА АУСТРАЛИЈСКИ ХЕЛИКОПТЕР: Драма изнад Жутог мора, хитно се огласио премијер

Foto: Profimedia/ilustracija

Australijski helikopter „MH-60R sihok“ za vreme incidenta bio je u patroli sprovodeći sankcije Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Kanberi, dodajući da su tim potezom ugroženi životi posade helikoptera.

- Ovo je bio nebezbedan manevar koji je predstavljao rizik za letelicu i osoblje - navodi se u saopštenju australijskog ministra odbrane Ričarda Marlesa.

Kineski avion „ispustio je signalne rakete oko 300 metara ispred helikoptera ’sihok’ i oko 60 metara iznad njega“, rekao je Marles u intervjuu za „9 Njuz“ u ponedeljak.

Nije bilo izveštaja o šteti ili povređenima, ali signalne rakete mogu dovesti do obaranja helikoptera ako udare i oštete njegove elise, ili ako se domognu motora letelice.

Foto: Profimedia/ilustracija

Incident je najnovija eskalacija rastućih tenzija u međunarodnim vodama između kineske vojske i drugih nacija, a dolazi u trenutku kada Kanbera i Peking teže zbližavanju nakon nekoliko strašnih trgovinskih sporova i zategnutih odnosa.

Prema australijskoj mornarici, „MH-60 sihok“ je dvomotorni helikopter sa tročlanom posadom.

Kina u ovom trenutku nije izdala nikakvo saopštenje o ovom incidentu.

(Si-En-En)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku