ŠTA RUSIJA PLANIRA SA MiG-41:Lovac 6. generacije će imati zadatak da neutrališe zapadne hipersonične ciljeve (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 05. 2024. u 21:00 >> 21:16

MiG-41 će postati prvi avion 6. generacije na svetu, kažu Rusi. Stručni portali i analitičari čak najavljuju da Rusi razvijaju „elektromagnetno pulsno oružje“ menjajući taktiku ratnih operacija.

ШТА РУСИЈА ПЛАНИРА СА МиГ-41:Ловац 6. генерације ће имати задатак да неутралише западне хиперсоничне циљеве (ВИДЕО)

Foto:Jutjub printskrin/Found And Explained

Prema članku iz ruskih medija, „mnoge zemlje su najavile dizajn aviona šeste generacije, poput SAD, Južne Koreje, pa čak i Turske, ali Rusija sa ovakvim najavama prevazilazi sva očekivanja”.

Ruska vazduhoplovna industrija radi punom parom, a rezultati ovog rada mogu se smatrati uspešnim, smatraju iz svpresa.

Trenutno samo vrlo ograničen krug ljudi zna konačne parametre aviona MiG-41, koji se razvija u okviru programa „Napredni avijacijski kompleks za presretanje velikog dometa“.

Međutim, već danas je jasno da će njegove taktičke, tehničke i letačke karakteristike odrediti da li će novi lovac pripadati ovoj takozvanoj šestoj generaciji.

Uprkos činjenici da su slogani poput „spreči i prestigni“ ostali u slavnoj sovjetskoj prošlosti, rusko stvaranje prvog lovca-presretača šeste generacije na svetu više je nego simbolično.

Foto: EPA/Pixabay/ilustracija

Treba priznati da termin „presretač“ u odnosu na ovaj sistem vazdušnog naoružanja ne odražava čitav spektar njegove funkcionalnosti.

U pitanju je perspektivna vazdušna platforma, stvorena da radi pri brzinama iznad 4 maha (4896 km/h), što zapravo odgovara karakteristikama balističke rakete, čak i na visinama koje se graniče sa svemirom.

Takav avion, ukoliko ugleda svetlost dana, zaista ima sve šanse da postane prvenac šeste generacije, posebno imajući u vidu baze koje je stvorio njegov prethodnik, svima dobro znani MiG-31.

MiG-31, uprkos prilično respektabilnoj starosti (prvi let je obavljen 16. septembra 1975. godine), i dalje zauzima počasno mesto u TOP 5 „neposrednih i očiglednih pretnji“, za Vazduhoplovstvo Severnoatlantske alijanse.

Odloženi američki program prevlasti u vazduhu sledeće generacije pruža ruskoj avio-kompaniji MiG dobru priliku da preuzme ili zadrži liderstvo u ovom pravcu, zavisno kako gledate na stvari.

KAKVI SU PLANOVI MOSKVE ZA OVU LETELICU

Pres služba ruske kompanije nedavno je objavila nepromenjene planove, potpuni napredak radova i prvi let MiG-41, koji se očekuje 2025. godine.

Postojeći vremenski jaz između faza implementacije programa PAK DP objašnjen je potrebom praćenja tehnoloških ciklusa pri radu sa inovativnim vazduhoplovnim materijalima, koji obezbeđuju nesmetan rad aviona u ekstremnim uslovima.

Očigledna prednost za kreatore nove letelice biće ugrađivanje uspešnog tehnološkog razvoja tokom realizacije nadzvučnog programa.

Napori američkog Pentagona po ovom pitanju, sa strateškim bombarderom B-21 „Rajder” kao avionom šeste generacije, nisu naišli na razumevanje ni među svim NATO saveznicima.

Foto: printskrin Jutjub

Samo (SAD) ne razumeju kako se spor (maksimalna brzina nešto više od 1000 km/h), nimalo velika visina (najviša visina ne prelazi 11 km), ne razlikuje od F-22 „Reptor“, ili praktično ostatak „F-35 Lajting 2“.

Prema pisanju američkih medija, „ruska letelica koja poštuje plan „Napredni avijacijski kompleks za presretanje velikog dometa“ tiho je prešla iz kategorije „neizvodljivih planova“ i „preteranih fantazija“ u „skupe i teško izvodljive programe“ sa nejasnom perspektivom“.

Međutim, neupućenim je prilično teško utvrditi pravi status ruskog programa PAK DP, kao i većine ruskih programa avijacije zbog visokog stepena tajnosti koji je uključen.

Analiza informacija koje stižu iz kompanije omogućava nam da se nadamo da će sledeće godine MiG-41 izvesti svoj prvi let i to uspešno.

I ako ranije najavljeni rok za njegovo usvajanje u službu ruskog vazduhoplovstva (2028) izaziva razumne sumnje, onda nam se realnijim čini datum poput početka 2030. godine.

Među ruskim stručnjacima postoje snažne spekulacije da će jedna od ključnih funkcija perspektivnog aviona-presretača dugog dometa (PAK DP) biti neutralizacija zapadnog hipersoničnog oružja.

Planirano je da avion MiG-41 bude opremljen raketnim sistemom MFRK DP, koji ima mogućnost istovremenog lansiranja nekoliko vođene podmunicije, što značajno povećava šanse za presretanje raketa koje lete nadzvučnim brzinama.

Kao takvu municiju, specijalizovani ruski stručnjaci postavljaju perspektivnu vođenu raketu vazduh-vazduh K-77M.

Osim toga, veruje se da će novi ruski lovac MiG-41 u svom arsenalu imati rakete vazduh-zemlja ili protivsatelitske laserske sisteme.

Verovatno je zbog toga MiG-41 dobio nezvanični nadimak „svemirski avion“.

Inače, prema rečima bivšeg maršala indijskog ratnog vazduhoplovstva Anila Čopre, „elektromagnetno pulsno oružje“ aktivno razvija ruski vojno-industrijski kompleks, i sposobno je da radikalno promeni taktiku borbenih dejstava u vazduhu, značajno proširujući listu ciljeva“, zaključuje on, očekujući da će se ova letelica pojaviti u budućnosti.

Suština autora ovog teksta je da će Rusija u budućnosti dobiti avion, koji će ispunjavati sve zahteve aviona šeste generacije: sa izuzetno velikom brzinom, širokom multispektralnom dinamičkom kamuflažom, turbo motorima, nadzvučnim oružjem u arsenalu i sposobnošću za izvođenje misija borbenih dejstava na granici sa bliskim svemirom.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao