ŠAH-MAT ZA SU-75: SAD obeshrabruju zainteresovane, lovac osuđen na propast ako Moskva ne nađe kupce (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 05. 2024. u 17:00

SU-75 Šah-mat je niskobudžetni borbeni avion pete generacije za koji se očekivalo da će napraviti velike talase na međunarodnom tržištu, ali je trenutno na ledu.

ШАХ-МАТ ЗА СУ-75: САД обесхрабрују заинтересоване, ловац осуђен на пропаст ако Москва не нађе купце (ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub found and explained

Ruske ambicije da razvije i proizvede konkurentan, ali isplativ lovački avion pete generacije, sterane su u ćošak ratom u Ukrajini koji je u toku. Međutim, program Su-75 Šah-mat, iako je odložen, nije u potpunosti prekinut.

 

DA LI JE SU-75 U ŠAH-MATU?

Su-75 je koncept lovačkog aviona ruske vazduhoplovne kompanije Suhoj, koji bi bio delimično stelt da bi imao nižu cenu u poređenju sa skupim zapadnim lovcima kao što je američki F-35. Iako je program veoma ambiciozan, suočio se sa nekim izazovima, kao što je nemogućnost pronalaženja stranih kupaca.

Ako Rusija može da reši probleme programa, onda bi Su-75 zaista mogao da nađe kupce na današnjem tržištu lovaca. Možda nije tako napredan kao Su-57, ali svakako pokazuje napredne sposobnosti po konkurentnoj ceni.

Ujedinjeni Arapski Emirati su izrazili interesovanje za budućeg ruskog lovca, ali izgleda da su se predomislili zbog geopolitičkih tenzija između Zapada i Moskve. Da nije bilo ovih tenzija, Šah-mat bi vrlo verovatno već naručila neka država.

Čini se da Rusija ne želi ili nema interesa da sama razvije i proizvede Su-75, barem znamo ne bira da to uradi. Rat u Ukrajini već troši veliki deo energije ruske ratne mašinerije, uključujući mnoge milijarde. Ako ništa drugo, šah-mat je relativno rizičan program.

Logično je da Moskva u ovom trenutku ne želi sama da preuzme tako veliki rizik. Kremlj se uvek opredeljivao za jednostavne i pristupačne sisteme oružja, a ne za složene programe po velikoj ceni. Međutim, omča koju Zapad stavlja zemljama koje se smatraju neutralnim sve više steže.

Foto: Profimedia

To je i jedan od razloga zašto se odlaže program lovačkih aviona pete generacije Su-57 za nadmoć u vazduhu. Ali osim geopolitike, finansijskog pitanja i tehnološkog pristupa Kremlja, još jedan razlog zašto Su-57 ne ide napred su mnogi problemi sa kojima se susreću ruski inženjeri tokom njegove proizvodnje. Nije najlakša stvar na svetu masovno proizvesti tako moderan i složen lovac.

Nemogućnost Moskve da prikaže da masovno proizvodi Su-57 je možda bio jedan od razloga zašto Su-75 Šah-mat nije našao kupce na međunarodnom tržištu, a bez zainteresovanih strana, budućnost lovca ne izgleda najbolje.

 

ŠTA ZNAMO DO SADA O ŠAH-MATU?

Rostec je nedavno saopštio kako su odrađene neke tehničke izmene u dizajnu ruskog perspektivnog jednomotornog lovca Su-75 Checkmate, ova odluka je doneta na osnovu povratnih informacija potencijalnih kupaca. Izmene bi trebalo da dodatno optimizuju cenu lovca Su-75 Šah-mat.

Perspektivni lovac Su-75 se stvara u tri verzije: jednosed, dvosed i bespilotni. Avion se razvija sa otvorenom arhitekturom, što mu omogućava da se prilagodi određenom kupcu. Avion je projektovan uzimajući u obzir isporuke kako ruskim vazduhoplovnim snagama, tako i stranim kupcima. Deklarisane karakteristike: brzina – do 2M, domet leta – do 3 hiljade km, težina borbenog opterećenja – 7,4 tone.

Instaliran je radar sa AFAR-om, sistem optičkog i radio-izviđanja od 360 stepeni, ugrađeni sistem za elektronsko ometanje, optički nišanski sistem, sistem komunikacije širokog dometa.

Nedavno je Ujedinjena avio korporacija (UAC) patentirala boju za laki taktički avion Su-75 Šah-Mat koja pruža lažni odraz aparata. Autori patenta tvrde da je boja komponovana tako da komplikuje vizuelno raspoznavanje aviona i prognozu njegovih eventualnih manevara.

Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Airshow 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije.

U avgustu 2022. godine, predstavnici Ruselektronike najavili su demonstraciju najnovijeg komunikacionog kompleksa za Su-75 na forumu Armija 2022, što ukazuje da je rad na projektu ipak u toku.

Foto Tanjug/AP

Očekuje se da će nove modifikacije Su-75 uključiti poboljšanja u cilju smanjenja radarskog signala, kao i inovativna tehnička rešenja kao što su odsustvo pilotske kabine i zastakljivanje od tri dela.

Već su počele pripreme za proizvodnju prvih primeraka lovca, što ovaj projekat čini jednim od najambicioznijih u savremenoj ruskoj vojnoj avijaciji, tvrde iz kompanije.

Ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu UAC, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Checkmate.

Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da su određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao