VELIKA ISPORUKA RUSKIH TENKOVA: T-80 BVM kreće na front, čeka se TOS-3 „Drakon“ (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 20:34

„OMSKATRANSMAŠ“ je Ministarstvu odbrane Ruske Federacije predao novu seriju tenkova T-80 BVM.

ВЕЛИКА ИСПОРУКА РУСКИХ ТЕНКОВА: Т-80 БВМ креће на фронт, чека се ТОС-3 „Дракон“ (ВИДЕО)

Foto printskrin X@naalsio26

Reč je o modernizovanim verzijama tenkova koji će uskoro biti poslani u zonu borbenih dejstava. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, posetio je fabriku i proverio dinamiku rada na novim tenkovima. Kompanija „Omskatransmaš“ ima sa Ministarstvom i ugovor o modernizaciji i isporuci novih bacača raketa sa aerosolnim punjenjem – TOS-3 „Drakon“.

Rusku vojsku na frontu uskoro bi trebala da ojača nova tura modernizovanih tenkova T-80 BVM. Reč je o čuvenim ruskim tenkovima sa helikopterskim motorima. Krasi ih izrazita snaga koja je dodatno povećana na 1500 ks. Opremljeni su nišanom „Sosna-U“. Zaštitu pružaju dinamička zaštita „Relikt“ i aktivna zaštita „Arena“. Tenk je naoružan topom od 125 mm. Ova modernizacija poseduje i prekrivač „Nakidka“, smanjenog radio i termalnog odraza, kao i protivdron zaštitu „Volnorez“.

Ministar je saopštio da je pored tenka T-80 BVM kompanija zadužena i za unapređenje novog ruskog teškog višecevnog bacača raketa sa aeroslonim punjenjem. Po ruskoj terminologiji reč je o teškim bacačima plamena. Najverovatnije je reč o novom sistemu TOS-3 „Drakon“. Kako je Šojgu rekao, za novi sistem na gusenicama, primeniće se ono najbolje sa prve varijante „Solncepek“i naredne „Tosočka“. „Solncepek“ je sistem baziran na gusenicama dok je „Tosočka“ točkaš.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)