MAĐARSKA POKREĆE ISTRAGU O STRANOM FINANSIRANJU IZBORA: Preko NVO iz SAD finansirane opozicione stranke

Novosti online

18. 04. 2024. u 15:24

AGENCIJA za zaštitu suvereniteta Mađarske saopštila je danas da pokreće istragu o navodnom pokušaju stranog finansiranja izbora u Mađarskoj.

МАЂАРСКА ПОКРЕЋЕ ИСТРАГУ О СТРАНОМ ФИНАНСИРАЊУ ИЗБОРА:  Преко НВО из САД финансиране опозиционе странке

Mađarski parlament, Foto A. Šoškić

Agencija je navela da je odlučila da pokrene istragu na osnovu informacija koje su danas objavljene u dnevnom listu Mađar nemzet.

Agencija ističe da ima razloga da sumnja da su "strani i mađarski" subjekti koji su pokušali da utiču na opšte izbore u Mađarskoj 2022. godine i "igrali aktivnu ulogu" u nekoliko kampanja EU "još jednom ciljali na mađarske izbore", prenela je agencija MTI.

Navodi se da je u toku nekoliko krivičnih postupaka protiv članova mreže kompanija za koje se sumnja da su umešane u ovaj slučaj.

Mađarska vlada je, u želji da kriminalizuje inostrano finansiranje izbornih kampanja, uspostavila novo telo - Agenciju za zaštitu suvereniteta Mađarske - koje nadgleda nevladine organizacije uoči evropskih parlamentarnih i lokalnih izbora ove godine.

Posle parlamentarnih izbora 2022. godine, mađarska vlada je objavila više obaveštajnih izveštaja s kojih je skinuta oznaka tajnosti i u kojima se navodi da je opozicioni savez za svoju kampanju primio oko osam miliona evra od nevladine organizacije sa sedištem u SAD.

Opozicione stranke negiraju optužbe, navodeći da su sredstva došla od mađarskih državljana koji žive u inostranstvu.

BONUS VIDEO: SLOBODAN BRKIĆ: Gospod nikome ne da više nego što može podneti!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)