IRAN ISPALIO BALISTIČKE RAKETE NA IZRAEL

Novosti online

13. 04. 2024. u 23:51

Iran je lansirao prvi talas balističkih raketa na mete u Izraelu, javlja agencija Tasnim.

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ НА ИЗРАЕЛ

Foto: EPA

Pre toga, objavljeno je da desetine bespilotnih letelica lete iz Irana ka Izraelu.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je Izrael "dobro pripremljen" za napad.

- Unapred smo se pripremili za različite scenarije. Da bismo presreli ova lansiranja, imamo krugove zaštite i od mornarice i od vazduhoplovstva na nekoliko slojeva - dodaje on.

On objašnjava da će bespilotnim letelicama biti potrebno "nekoliko sati" da stignu do Izraela, a sirene će se oglasiti ako bilo koja oblast bude ugrožena.

- Pokušaćemo da ih sprečimo da dođu do izraelske teritorije, to je naš zadatak - kaže on, piše Sky News.

- Ako uđu u izraelski vazdušni prostor, onda ćete čuti sirene i alarme gde god uđu ove pretnje i mi ćemo ih presresti - rekao je Hagari.

U javnom obraćanju upozorio je građane da kada čuju sirene krenu prema skloništima te da tamo čekaju dalje informacije kao i da se informiraju isključivo preko službenih kanala.

Američki lovci nalaze se na nebu iznad Iraka i Jordana i spremni su da presreću iranske dronove, prenose mediji.

Iran je potvrdio da je pokrenut napad dronovima na Izrael i najavio da će uskoro biti pokrenut i raketni napad, prenose mediji. Istovremeno, izraelska vojska potvrdila je da je Iran pokrenuo napad dronovima i tvrdi da vidi sve ciljeve u vazduhu. Radio Kan tvrdi da je dronovima iz Irana potrebno od sedam do devet sati da dolete do teritorije Izraela.

Izraelske vazduhoplovne snage su 1. aprila uveče pogodile zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku. Ministarstvo odbrane Sirije je pojasnilo da je zgrada iranskog konzulata potpuno uništena u napadu.

Kako prenosi agencija Tasnim, pet ljudi je tada poginulo, a 12 je povređeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)