RAT U UKRAJINI: Kuleba namerava da traži od Zapada sisteme „patriot“; Bombardovana transportna infrastruktura u Odesi (VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

10. 04. 2024. u 07:07 >> 22:20

RAT u Ukrajini – 777. dan. Predsednik Volodimir Zelenski je obišao u Harkovskoj oblasti izgradnju utvrđenja. Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručuje da Nemačka ne može poslati Ukrajini "patriot", jer je iscrpila svoje zalihe. Američka vlada prebacila je Kijevu veliku pošiljku zaplenjenog oružja iranske proizvodnje namenjenog Jemenu. Moskva je zatražila od Saveta bezbednosti UN sednicu zbog isporuke zapadnog oružja Kijevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кулеба намеравa да тражи од Запада системе „патриот“; Бомбардована транспортна инфраструктура у Одеси (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP


Kuleba namerava oštro da traži od Zapada sisteme „patriot“

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je za „Vašington post“ da njegova „mirna“ diplomatija nije imala efekta, te da sada planira oštro da traži od Zapada sisteme PVO „patriot“.

Foto Tanjug/AP

Po njegovim rečima, teško mu je da razume otpor nekih zemalja da bar jedan od svojih sistema prebace Ukrajini. Kuleba ističe da je u potencijalnim zemljama-isporučiocima pobrojano preko 100 dostupnih sistema „patriot“.

S tim u vezi, Kuleba se našalio da „najsrećnijim“ na sastanku s njim smatra ministre zemalja koje mogu da kažu da nemaju sisteme „patriot“.

„Ali oni, koji ih imaju, osećaju se neprijatno“, dodao je on.

Švajcarska: Učešće Rusije u mirovnom procesu – neophodno

Učešće Rusije na konferenciji o mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini, koja će početi u Švajcarskoj, neophodno je za postizanje trajnog mira, izjavio je za Sputnjik portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Pjer-Alen Elšinger.

„Konferencija treba da postavi temelje za mirovni proces. Rusija je više puta izjavila, između ostalog i javno, da nije zainteresovana za učešće na tom prvom sastanku. Mi smatramo da je očigledno da će za postizanje trajnog mira biti neophodno učešće Rusije", rekao je on.

Nove informacije o bombardovanju u Odesi

U ruskom raketnom napadu na oblast Odese poginule su četiri osobe, uključujući 10-godišnju devojčicu, a povređeno je još sedmoro ljudi, saopštio je guverner Odeske oblasti Oleg Kiper.

"Rusija je napala Odesku oblast balističkim raketama Iskander-M od 18 do 18.30 po lokalnom vremenu", rekao je Kiper ne precizirajući koliko je raketa pogodilo region, prenosi Kijev independent.

Među povređenima je bio i muškarac u teškom stanju kome su amputirani donji udovi. U napadu su oštećeni transportna infrastruktura i kamioni, navodi Kiper.

U Odesi je u toku dana prijavljeno više eksplozija, a saobraćajna infrastruktura je jutros dva puta pogođena, pri čemu su dva zaposlena povređena, saopštile su Južne odbrambene snage.

Zelenski obelodanio „plan“

Kijev priprema plan nove kontraofanzive u koji želi da uključi i rušenje Krimskog mosta, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

U intervjuu za nemački list „Bild“, ukrajinski lider je rekao da Kijev ima novi plan kontraofanzive. Upitan da li to uključuje, na primer, rušenje Krimskog mosta ove godine, Zelenski je potvrdno odgovorio.

Bombardovana transportna infrastruktura u Odesi

Transportna infrastruktura u Odeskoj oblsti bila je meta današnjih gađanja ruske vojske, a prema navodima ukrajinskih medija, oštećena je i jedna benzinska pumpa.

Takođe, ukrajinski mediji su javili i da je u Odeskoj oblasti odjeknulo više eksplozija.

Uzbuna za vazdušnu opasnost širom istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri istočne ukrajinske regije, u Harkovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kaok se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u 17.25 po lokalnom vremenu, a za sada nema informacija o metama gađanja i o nanetoj šteti ukrajinskim vojnim i energetskim objektima.

Napad dronom na Kursk, među poginulima i deca

Tri osobe, uključujući dvoje dece, poginule su danas kada je ukrajinski dron pogodio automobil u selu Apanasovka u ruskoj Kurskoj oblasti, rekao je regionalni guverner Roman Starojt.

„Ukrajinski bespilotni avion bacio je eksplozivnu napravu na civilni automobil u selu Apanasovka, okrug Korenevski, poginulo je troje ljudi koji su se u tom trenutku nalazili u automobilu, uključujući dvoje dece“, napisao je on na Telegram kanalu, prenosi RIA.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sprovode sabotaže. 

Amerika uvela izvozna ograničenja za tri ruske kompanije

SAD su uvele izvozna ograničenja protiv ruskih organizacija „Aerosila“, „Delta aero“ i“ODK Star“, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Na istoj „crnoj listi“ SAD je i šest kompanija iz Kine i dve iz UAE.

Rusija uvela sankcije protiv 22 predstavnika britanske vlasti i IT sektora

Rusija je kao odgovor na zapadne sankcije uvrstila u svoj spisak sankcija 22 predstavnika organa vlasti, osobe iz IT sfere i sa tržišta pravnih usluga Velike Britanije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Konstatujemo nastavak agresivnog antiruskog kursa vlade Velike Britanije, u okviru kojeg London daje zadatke da se našoj zemlji nanese ‘strateški poraz na bojnom polju', aktivno primenjujući mehanizam sankcija i sprovodeći subverzivnu informativno-propagandnu kampanju“, piše u saopštenju ruskog Ministarstva.

Kako Ministarstvo ističe, među njima su saradnici britanskih kompanijama, i kompanija „Mikro fokus“, koja ukrajinskoj policiji i vojsci obezbeđuje usluge u sferi sajber zaštite, a koja je neophodna u procesu prikupljanja podataka. Cilj prikupljanja podataka je da se napadne ruska vojska i infrastruktura.

Napeta situacija oko Zaporoške nuklearke

Situacija oko Zaporoške nuklearne elektrane ostaje napeta, ukrajinske snage ne prestaju sa pokušajima da dronovima izvode napade na grad Energodar koji se nalazi u blizini, izjavila je za Sputnjik direktor za komunikacije nuklearne elektrane Evgenija Jašina.

Skladište naroužanja OS Ukrajine na udaru

Ruska vojska uništila je skladište naoružanja Oružanih snaga Ukrajine, u kojoj su se nalazile 32 haubice D-20, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pogođene su i dve radnje za montažu dronova i objekat za pripremu bespilotnih čamaca.

Najnovije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage uništile su objekat za obuku i porinuće bespilotnih čamaca ukrajinske vojske;

- Oružane snage Rusije su za dan zauzele povoljnije položaje na donjeckom pravcu, odbile četiri napada ukrajinske vojske;
- Ruska vojska je u poslednja 24 sata pobošljala položaje na kupjanskom pravcu duž prve linije fronta i odbile jedan kontranapad;
- Ruske snage su odbile 11 napada ukrajinskih Oružanih snaga u avdejevskom pravcu;
- Ruska protivvazdušna odbrana je oborila 172 bespilotne letelice i tri avio-bombe „hamer“;
- Grupa snaga „Vostok“ poboljšala je položaje na prvoj liniji fronta na južnodonjeckom pravcu
- Ruske snage su uništile skladište ukrajinske vojske sa 32 haubice i dva pogona za montažu dronova.

Peskov: Geoplotičke realnosti se promenile

Geopolitičke realnosti su se promenile, Rusija ima nove regione i to mora da se uzme u obzir, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o okončanju ukrajinskog sukoba uz očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Evropski sud pravde ukinuo sankcije dvojici ruskih oligarha

Sud pravde Evropske unije (EU) ukinuo je sankcije ruskim milijarderima i oligarsima Petru Avenu i Mihailu Fridmanu zbog optužbi za umešanost u rat u Ukrajini. 

Evropski sud pravde je presudio da Evropski savet nije izneo dovoljno dokaza da su milijarderi na bilo koji način uključeni u akcije koje "podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. 

Fridman i Aven su stavljeni na listu sankcija EU ubrzo nakon što je Rusija započela rat protiv Ukrajine.

Borelj: Mogućnost konvencionalnog rata u Evropi više nije fantazija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija i pozvao na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Evrope.

- Mislim da živimo veoma važan trenutak u procesu izgradnje Evrope jer se rat sigurno nazire na horizontu - rekao je Borelj tokom obraćanja na Forumu Evropa u Briselu. 

U tom kontekstu, naveo je i da će vraćaju tradicionalni izvori sporova, kao što je pitanje teritorije, suvereniteta i nacionalnog identiteta.

Zelenski kritikuje Šolca zbog odbijanja da Kijevu isporuči rakete

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oštro je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbedi krstareće rakete nemačke proizvodnje "taurus" i sugerisao da je oklevanje zasnovano na njegovoj želji da zadrži oružje za odbranu Berlina od pretnje iz Rusije.

- Koliko ja razumem, kancelar veruje da je, pošto je on predstavnik nenuklearne države, ovo najmoćnije oružje koje Nemačka ima - rekao je Zelenski o raketama "taurus".

Rusija: Uhapšena Ukrajinka koja je planirala teroristički napad

Ruski bezbednosni agenti uhapsili su u Zaporoškoj oblasti Ukrajinku koja je navodno planirala teroristički napad na ruske trupe, saopštilo je odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

- Žena je pomagala kriminalcima u pripremi terorističkog napada na ruske vojnike. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je koordinirala aktivnost saučesnika i snabdevala je eksplozivnim napravama - saopštila je FSB, a prenosi TAS.

Istragom je utvrđeno, navodi se u saopštenju, da je žena iz Zaporoške oblasti kupila komponente za pravljenje molotovljevog koktela i napravila novo skriveno mesto kako bi ih predala napadačima.

Pokrenuta je krivična istraga, a detektivi su u kući osumnjičene pronašli tri eksplozivna bloka TNT-a, od kojih je svaki težak 400 grama, kao i komponente za pravljenje ručnog zapaljivog oružja, zaključeno je u saopštenju. 

Rusija: Ukrajina dronovima napala Brjansku oblast

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane tokom noći uništili pet ukrajinskih dronova na nebu iznad Brjanske oblasti.

- Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su pet ukrajinskih bespilotnih letelica iznad teritorije Brjanske oblasti - navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi Interfaks Rusija.

Nije bilo izveštaja o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti u ovom napadu.

Kijev: Rusija napala Odesu, oborili smo 14 "šaheda"

Rusija je tokom noći napala Ukrajinu sa 17 jurišnih bespilotnih letelica "šahed", dve krstareće rakete "iskander-k" i jednom balističkom raketom "iskander-m", a na meti su bili Odeska, Nikolajevska, Hersonska i Kirovogradska oblast, saopštile su ukrajinske vlasti.

U Odesi su se čule snažne eksplozije tokom jutra, a saopšteno je da je oštećen energetski objekat, privatna kuća i nekoliko automobila u ruskom napadu, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Ukrajinske odbrambene snage uništile su 14 neprijateljskih jurišnih dronova "šahed", objavio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, general Nikolaj Oleščuk.

Ruski Su-25 uništili OSU na severodonjeckom pravcu

Ruski avioni Su-25 „grač“ uništili su nevođenim raketama uporište Oružanih snaga Ukrajine na severodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Rusi pogodili energetski sistem Nikolajeva

Ruske snage pogodile su energetski sistem Nikolajeva, saopštio je za Sputnjik koordinator proruskih snaga u ilegali u Nikolajevu Sergej Lebedev.

On je precizirao da ne rade transformatori i trafostanice i da neki delovi nemaju struje.

Uništena artiljerija kod Časova Jara

Jurišne jedinice i tenkovi T-80BVM Drugog armijskog korpusa Južne grupe ruskih snaga su kod Časova Jara uništile artiljerijske posade, utvrđenje i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oboreno pet ukrajinskih dronova na avdejevskom pravcu

Grupa ruskih snaga „Centar“ tokom proteklog dana je na avdejevskom pravcu oborila pet ukrajinskih dronova i raketa „hajmars“, saopštio je načelnik pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

Si Đinping i Lavrov istakli uzajamnu podršku Kine i Rusije

Predsednik Kine Si Đinping sastao se u utorak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u znak, kako navode kineski mediji, pružanja uzajamne diplomatske podrške dveju zemalja. 

- Želeli bismo da izrazimo naše najveće priznanje i divljenje za uspehe koje ste postigli tokom prethodnih godina pod vašim rukovodstvom a, pre svega, tokom poslednje decenije - istakao je Lavrov, obraćajući se lideru Kine. 

Šef ruske diplomatije prethodno se susreo i sa kineskim kolegom Vang Jijem, a u zajedničkom obraćanju istakli su prijateljske veze Moskve i Pekinga.

Zelenski: Postoji plan za kontraofanzivu, nemamo alternativu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zvanični Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu.

- Da, imamo kontraofanzivni plan. Nemamo alternativu, ali ne mogu da dam datum - naglasio je Zelenski u intervjuu za Bild, napominjući da je za postizanje ovog cilja ukrajinskoj vojsci potrebno oružje, uključujući i oružje Sjedinjenih Država.

- Rusija ima više ljudi i oružja, ali, kako je naveo, ujedinjeni Zapad ima savremene sisteme naoružanja - istakao je predsednik Ukrajine.

Zelenski obišao izgradnju utvrđenja u Harkovu

Nakon što je podelio na Fejsbuku snimak posledica ruskih udara na Harkov, predsednik Volodimir Zelenski je obišao u Harkovskoj oblasti izgradnju utvrđenja.

Ukrajince je upozorio da Rusija pokušava napadima da istera ljude iz Harkova i regiona.

- Veoma je važno ojačati ovaj pravac, ruski teroristi moraju da vide da Harkovska oblast jača - kazao je Zelenski i naglasio da je Harkovu potrebna snažna odbrana.

Dilema "patriot" rešena

Na stalne zahteve Kijeva da im saveznici pošalju protivvazdušne sisteme "patriot" stigao je odgovor iz Nemačke. Dilema je rešena.

- Nemačka je iscrpila svoje zalihe sistema 'patriot' i zato ne može da ih obezbedi Ukrajini - poručila je šefica diplomatije Analena Berbok.

Ako je za utehu, Nemačka sprema Kijevu još 20 oklopnih vozila "marder".

Amerikanci prebacili Ukrajincima zaplenjeno iransko oružje

Američka vlada prebacila je Ukrajini veliku pošiljku zaplenjenog oružja iranske proizvodnje namenjenog Jemenu.

Moskva traži sednicu SB UN zbog naoružavanja Ukrajine

Upravo zbog naoružavanja Kijeva zapadnim oružjem, Moskva je zatražila da sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bude održana 12. aprila.

Takođe na zahtev Rusije, na sutrašnjem vanrednom sastanku Glavnog odbora UN za nuklearnu zaštitu razgovaraće se o napadima na nuklearku u Zaporožju.

Ukrajinski dron napao nuklearku u Zaporožju

Samo deset minuta nakon što su predstavnici posmatračke misije IAEA završili obilazak te nuklearke, ukrajinski dron ju je ponovo napao.

Švajcarska ćuti o miru

Mira nema ni na vidiku. Moskva potvrđuje da od Švajcarske nije dobila poziv za mirovni samit.

- Naša pozicija je dobro poznata, ruska strana ga ne bi ni prihvatila - poručuju iz ruske ambasade u Švajcarskoj.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI - Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave