BIL GEJTS PROTIV SI ĐINPINGA: Kina sprema veštačku inteligenciju da ometa izbore u SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 04. 2024. u 18:11

NR Kina će pokušati da ometa izbore u SAD, Južnoj Koreji i Indiji koji se održavaju ove godine uz pomoć sadržaja koje stvara veštačka inteligencija, nakon sličnih akcija tokom izbora na Tajvanu u januaru ove godine, tvrde u "Majkrosoftu".

БИЛ ГЕЈТС ПРОТИВ СИ ЂИНПИНГА: Кина спрема вештачку интелигенцију да омета изборе у САД

foto: Telegram printskrin/Sputnjik Srbija | Sputnik Srbija

Američki tehnološki gigant očekuje da će kineske sajber grupe izvesti napade tokom značajnih izbora u 2024. godini, kao i da će u njih biti uključena i Severna Koreja, navodi se u izveštaju koji je objavljen u petak, 5. aprila, prenosi "Gardijan".

-Dok narod u Indiji, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama bude izlazio na birališta, verovatno ćemo videti kineske sajber agente, i u izvesnoj meri severnokorejske sajber agente, kako pokušavaju da utiču na te izbore, piše u izveštaju.

U "Majkrosoftu" tvrde da će Kina "u najmanju ruku" na društvenim mrežama širiti sadržaje koje je napravila veštačka inteligencija i koji "zastupaju njihove pozicije na tim izborima".

-Iako je uticaj takvog sadržaja na publiku i dalje nizak, kinesko eksperimentisanje sa širenjem mimova, video-zapisa i zvuka će se nastaviti – i moglo bi se pokazati efikasnim u budućnosti, tvrde u "Majkrosoftu".

Oni tvrde da je Kina već pokušala da sprovede "kampanju širenja dezinformacija" tokom predsedničkih izbora na Tajvanu u januaru, kao i da je to "prvi put da su državni entiteti koristili veštačku inteligenciju kako bi uticali na izbore".

Te akcije navodno je sprovodila grupa "Storm 1376", poznata i pod nazivima "Spamuflaž" ili "Dragonbridž", koja je podelila lažni snimak Terija Goua, kandidata koji se povukao iz predsedničke trke u novembru, u kom on podržava drugog kandidata.

U "Majkrosoftu" tvrde da je snimak "verovatno napravila veštačka inteligencija", a Jutjub ga je uklonio pre nego što ga je video veliki broj korisnika, navodi "Gardijan".

Kineske grupe su navodno delile i mimove u kojima se Vilijam Laj, tajvanski suverenista i protivnik Kine koji je na kraju pobedio na izborima, optužuje za zloupotrebu državnik fondova. Na internetu su se pojavili i snimci koje je napravila veštačka inteligencija na kojima se vide TV voditelji koji "otkrivaju" neosnovane tvrdnje o Lajovom privatnom životu, uključujući i da to da ima vanbračnu decu.

U izveštaju "Majkrosofta" se tvrdi da su ti voditelji generisani uz pomoć programa "KapKut", koji je razvila kineska kompanija "BajtDens", u čijem vlasništvu se nalazi i TikTok.

Predstavnici tog američkog giganta tvrde da kineski agenti pokušavaju da utiču i na izbore u SAD, kao i da to rade tako što na društvenim mrežama započinju diskusije o "pitanjima koja stvaraju podele".

Kineski agenti navodno pokušavaju i da bolje razumeju podele koje postoje među američkim glasačima.

Jedna objava na platformi Iks odnosila se na predlog zakona u SAD od 118 milijardi dolara, koji kombinuje 20 milijardi dolara ulaganja u američko-meksičku granicu sa paketom od 75 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael. U objavi se od pratilaca traži njihova reakcija na taj zakon.

Druga objava se odnosi na prošlogodišnju gubitak aviona F-35 u Južnoj Karolini, uz komentar da "samo pod Bajdenovom administracijom" može biti izgubljen tako vredan komad naoružanja i pitanje "šta mislite o ovome?"

Izveštaj je objavljen iste nedelje kada je zvanični odbor za reviziju imenovan od strane Bele kuće saopštio da je "niz grešaka Majkrosofta" omogućio kineskim sajber agentima da provale u naloge elektronske pošte visokih američkih zvaničnika.

Prošlog meseca vlade SAD i Velike Britanije optužile su hakere koje podržava Kina da vode višegodišnju sajber kampanju usmerenu na političare, novinare i kompanije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave