NATO NE RAZMATRA PRISUSTVO BORBENIH JEDINICA U UKRAJINI: Stoltenberg odgovorio na strahove Mađarske - "Ovo je kritičan trenutak..."

Novosti online

03. 04. 2024. u 21:00

NATO ne razmatra prisustvo borbenih jedinica u Ukrajini, već se i dalje radi o isporukama vojne pomoći, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, komentarišući strahovanja Mađarske da će NATO postati direktan učesnik sukoba u Ukrajini.

НАТО НЕ РАЗМАТРА ПРИСУСТВО БОРБЕНИХ ЈЕДИНИЦА У УКРАЈИНИ: Столтенберг одговорио на страхове Мађарске - Ово је критичан тренутак...

Foto: Tanjug/AP

- Ne razmatramo prisustvo borbenih jedinica u Ukrajini, razmatramo pitanje koordinacije i isporuke pomoći Ukrajini, kao što trenutno rade saveznici iz Alijanse - rekao je on posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica Alijanse u Briselu.

Stoltenberg je takođe naglasio da novi planovi NATO-a za koordinaciju pomoći Ukrajini neće dovesti do njenog učešća u sukobu i neće promeniti njegov odbrambeni karakter.

On je dodao i da su se zemlje NATO-a dogovorile da ojačaju ulogu alijanse u koordinaciji pomoći Ukrajini.

- Svi ministri su se složili da je potrebno podržati Ukrajinu u ovom kritičnom trenutku... Ministri su se danas složili da nastave rad na planu za jačanje uloge NATO-a u koordinaciji bezbednosne pomoći i vojne obuke - rekao je on.

Stoltenberg je takođe naveo da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o ovim planovima za obezbeđivanje predvidive i dugoročne pomoći Ukrajini.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u isporukama oružja Ukrajini i obuci njenih vojnika, ali da Mađarska ne želi i neće učestvovati u tome ni u kom obliku.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SNIMAK IZ BEČA: Devojčica liči na nestalu Danku, radi se na identifikaciji

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave