ZAHAROVA O RUSKOM VETU: Hoće li UN prestati da budu lutke na koncu SAD?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 03. 2024. u 18:55

RUSIJA ozbiljno shvata sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali ne može da stoji skrštenih ruku dok se ove mere pretvaraju u neselektivno oružje za kažnjavanje različitih država, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О РУСКОМ ВЕТУ: Хоће ли УН престати да буду лутке на концу САД?

Foto: Profimedia

Zaharova je tako prokomentarisala reakciju Zapada na ruski veto na nacrt rezolucije kojom je trebalo da bude produžen mandat komiteta SB za sankcije Severnoj Koreji, preneo je TASS.

-Rusija ozbiljno shvata pitanje sankcija Saveta bezbednosti UN, koje imaju za cilj očuvanje mira i stabilnosti. Ona se pridržava odluka koje je Savet pregovarao. Ne možemo da stojimo skrštenih ruku, kada se ove ekstremne mere pretvaraju u neselektivno oružje kažnjavanje pojedinih država, istakla je ona.

Prema njenim rečima, upravo to se dogodilo u kontekstu situacije oko Korejskog poluostrva.

-Jasno je vidljivo da su beskrajne sankcije potpuno beskorisne za postizanje navedenih ciljeva, već vode ka finansijskoj i ekonomskoj blokadi cele države sa svim odgovarajućim posledicama po stanovništvo, istakla je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, agresivna reakcija SAD i nekih drugih zapadnih država na ruski veto "nije iznenađujuća", jer su pomenuti međunarodni akteri "mnogo uložili u ovaj instrument za praćenje i nadali se da će nastaviti da ga koriste za rešavanje sopstvenih geopolitičkih zadataka" protiv Pjongjanga.

-Cilj delovanja grupe eksperata, koja se ne može nazvati nezavisnom i nepristrasnom, nije bio da se održi međunarodna i regionalna bezbednost, već da se kompromituje Pjongjang i diskredituju prijatelji Severne Koreje, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je navela da Rusija očekuje da će priča sa ekspertskom grupom za Severnu Koreju biti dobra lekcija, a da će UN početi da se oslobađaju zavisnosti od svojih američkih "lutkara".

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave