TEŠKI “OKLOP” PREPLAVIO JUGOISTOČNU EVROPU: Hiljade borbenih vozila Bredli, tenkova Abrams stižu od strane SAD (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 03. 2024. u 20:00

TENKOVI Abrams, oklopna vozila Bredli, taktička vozila i druga borbena sredstva američke brigade „teške pešadije” nedavno su stigli u istočnu Evropu, gde će ostati narednih devet meseci.

ТЕШКИ “ОКЛОП” ПРЕПЛАВИО ЈУГОИСТОЧНУ ЕВРОПУ: Хиљаде борбених возила Бредли, тенкова Абрамс стижу од стране САД (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Grčka luka Aleksandrupolis je prvi put iskorišćena za istovar teške borbene opreme u najvećoj količini koja je ikada stigla do sada, sa oko 3.000 istovarenih vozila.

-Luka Aleksandropolis u Grčkoj ušla je u istoriju podrške jer je omogućila kretanje 1. „teške“ pešadijske brigade 11. marta 2024. godine, obavestila je 21. komanda odgovorna za podršku kopnenim snagama SAD u Evropi i Africi.

Oko 3.000 komada teške opreme, uključujući tenkove Abrams i borbena vozila Bredli, SAD raspoređuju u svoje NATO zemlje kako bi stvorile “oklop” u istočnoj Evropi.

Borbena vozila pripadaju 3. oklopnoj brigadi 4. pešadijske divizije američke vojske. Ukupno oko 3.000 komada opreme, uključujući borbena vozila Bredli, združena laka taktička vozila (JLTV), vozila otporna na mine (MRAP) i tenkove M1 Abrams, istovareno je sa Leroy A. Mendonca.

Jedinice brigade biće raspoređene u nekoliko garnizona u Evropi kako bi što efikasnije pokrivale jugoistočni bok Severnoatlantske alijanse.

-Oprema će biti transportovana na više lokacija kako bi se brzo stvorila borbena moć da bi se odvratila potencijalna agresija i uverili NATO saveznici, saopštila je američka vojska Evropa-Afrika.

3. oklopna brigada iz Fort Karsona 4. pešadijske divizije zameniće 2. oklopnu brigadu 1. oklopne divizije od ovog proleća, a očekuje se da će misija trajati oko devet meseci, prema njihovom vebsajtu Stars and Stripes.

Poslednje razmeštanje 3. oklopne brigade /4. pešadijske divizije u Evropi, čiji broj iznosi skoro 3.800 vojnika, bilo je od marta do novembra 2022. godine, u okviru operacije obezbeđenja, odvraćanja i jačanja istočnog boka. Zatim su učestvovaoli na multinacionalnim vežbama u Poljskoj, Grčkoj, Letoniji, Litvaniji, Rumuniji i Bugarskoj.

Klasična američka oklopna brigada uključuje skoro 90 tenkova Abrams, 150 oklopnih vozila Bredli, 18 samohodnih haubica M109 i 45 vozila M113, što je čini najvećom formacijom na nivou borbene brigade u američkoj vojsci.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!