ŠOKANTAN SNIMAK: Pojavila se animacija nuklearnog napada na Rusiju (VIDEO)

Novosti online

16. 03. 2024. u 09:08

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je početkom marta 2018. godine, uoči izbora, predstavio nove oružane, pa i nuklearne mogućnosti Rusije, pri čemu je posebno istakao projekat nuklearnog projektila Sarmat.

ШОКАНТАН СНИМАК: Појавила се анимација нуклеарног напада на Русију (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Tom prilikom je objavljena i video animacija, koju su mnogi smatrali možda već tada 10 godina starom, lansiranja nuklearnog projektila, na kojoj se čini da projektil pogađa Floridu. Bilo je ocena da je govor koji je održao prilikom predstavljanja bio najborbeniji do tada.

Putin je tada rekao da je vojska razvila novo nuklearno oružje koje može nadmašiti američku odbranu. Drugu polovinu dvosatnog govora, kako su tada izvestili mediji, govorio je o najnovijim ruskim vojnim sposobnostima i, kako je pisao Vice, nije bio suptilan u vezi toga na koga je to oružje usmereno.

Prvo oružje koje je Putin pohvalio bio je RS-28 Sarmat, teška interkontinentalna balistička raketa dizajnirana za isporuku nuklearne bombe bilo gde u svetu.

- S mogućnostima nadmašivanja raketnih odbrambenih sistema, ovaj novi sistem može se koristiti u svim uslovima - rekao je Putin i najavio video snimak, koji na početku prikazuje mobilne lansere u ruskoj divljini, potom se projektil ispaljuje i tada kreće računarska animacija istog projektila kako leti oko Zemlje. Cilj mu je bila zapadna obala Floride, pisao je Vice, prenosi Jutarnji.

Sada se, pak, na društvenim mrežama može naći navodna video simulacija, nepoznatog i neproverenog porekla, koja prikazuje kako bi navodno mogao izgledati "osvetnički nuklearni udar" ako bi Rusija ispalila svoje strateško nuklearno oružje. Autentičnost snimka i informacija koje prenosi - uključujući procenu ljudskih žrtava - za sada se ne mogu proveriti.

Ovu video animaciju je na X-u, bivšem Twitteru, objavio korisnik Ukraine Front Line, koji se na X-u predstavlja kao medijska kuća, odnosno kao "nezavisni građanski medij o Ukrajini/bivši službeni Twitter (profil) Međunarodnog sekretarijata za odnose s javnošću za Štab nacionalnog otpora 2014".

U tekstu objave korisnik podseća na animaciju puštenu u sklopu Putinovog govora.

- Međutim, pokazalo se da ovu igru mogu igrati dvoje - napomenuo je korisnik, ne navodeći jasno o čijem se tačno osvetničkom udaru radi.

Simulacija se pojavila nakon što je u svom poslednjem intervjuu Putin ponovno govorio o mogućnosti nuklearnog sukoba. On je rekao da je Rusija i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno spremna za nuklearni rat, ali da trenutno ne vodi sve prema tome.

- S vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni - rekao je Putin kanalu Rusija-1 i državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti, odgovarajući na pitanje je li zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

Rekao je da Sjedinjene Države razumeju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskoj teritoriji, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.

- U Sjedinjenim Državama ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja - rekao je Putin i dodao: "Stoga, ne mislim da ovde sve hita prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to".

Ponovio je da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrebiti svoje oružje.

- Oružje postoji da bi se koristilo. Mi imamo svoje principe - poručio je.

Međutim, Putin je rekao i da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

- Zašto treba da koristimo oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe - rekao je on.

Komentarišući Putinove reči, portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da je Vašington razumeo to na način da je ruski čelnik ponovio nuklearnu doktrinu Moskve, ali je optužio Rusiju za "nepromišljenu i neodgovornu" nuklearnu retoriku tokom ukrajinskog sukoba.

U četvrtak se oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ocenivši da su SAD izvukle Putinove komentare o nuklearnom oružju iz konteksta.

Kremlj je saopštio da komentari o nuklearnom oružju koje je Putin dao u intervjuu državnim medijima ne predstavljaju pretnju njegovom upotrebom, te je optužio SAD da je te izjave namerno izvukao iz konteksta, javila je agencija Reuters, a preneo The Guardian.

Peskov je u četvrtak da je Putin samo odgovarao na pitanja novinara o toj temi i ponavljao već dobro poznate okolnosti u kojima bi Rusija teoretski bila prisiljena da upotrebi nuklearno oružje.

Peskov je takođe istakao da je Putin u istom intervjuu rekao da mu ideja o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini nikada nije pala na pamet.

- Ovo je bilo namerno izvlačenje nečega iz konteksta. Putin u ovom intervjuu nije pretio upotrebom nuklearnog oružja. Predsednik je samo govorio o razlozima zbog kojih bi upotreba nuklearnog oružja bila neizbežna. To su razlozi koji su navedeni u našim relevantnim dokumentima, koji su poznati u celom svetu. Štaviše, svi na zapadu namerno nisu primetili njegove reči da mu nikada nije palo napamet da upotrebi taktičko nuklearno oružje (u Ukrajini), uprkos raznim situacijama koje su se događale tokom borbi. Ovo je namerno iskrivljavanje konteksta i nespremnost da se čuje predsednik Putin - rekao je Peskov.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!