TIHI RAT BAJDENA I NETANJAHUA: Sprema li Vašington promenu vlade u Izraelu?

Милица Шкорић
Milica Škorić

11. 03. 2024. u 21:29

RAT rečima američkog predsednika Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nastavljen je i tokom prošlog vikenda – a čini se da je "trenutak pucanja" odnosa dvojice lidera sve bliži.

ТИХИ РАТ БАЈДЕНА И НЕТАНЈАХУА: Спрема ли Вашингтон промену владе у Израелу?

Foto: AP

Nova runda prepucavanja započela je nakon što je Bajden u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si oštro kritikovao izraelskog premijera, uz pomalo nediplomatsku opasku da on "Izraelu donosi više štete nego koristi". 

- On ima pravo da brani Izrael, pravo da nastavi da goni Hamas, ali mora, mora da obrati više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni kao posledica preduzetih akcija - rekao je američki predsednik, dodajući da bi pogibija još 30.000 Palestinaca bila "neprihvatljiva".

Bajden je kritikovao najavljenu izraelsku operaciju u Rafi – gradu na jugu Pojasa Gaze u kom se nalazi oko polovina stanovnika te enklave, koji su raseljeni tokom petomesečnih borbi – navodeći da bi za Amerikance to bila "crvena linija".

Netanijahu nije trošio vreme i Bajdenu je ubrzo odgovorio u svom stilu – odbacujući upozorenja iz Vašingtona i potvrđujući da će izraelske snage izvesti operaciju u Rafi.

On je u intervjuu za "Politiko" rekao da "neće dozvoliti još jedan 7. oktobar", aludirajući na napad Hamasa kojim je aktuelna kriza počela i tokom kog je poginulo oko 1.160 Izraelaca, dodajući da ima "prećutnu podršku nekoliko arapskih vlada" za svoju borbu protiv te militantne organizacije.

- Oni razumeju (razloge za napad na Rafu), i sa njima se privatno i slažu. Oni su svesni da je Hamas deo iranske osovine terora - naglasio je Netanijahu, izbegavajući da imenuje o kojim arapskim zemljama je reč.

Komentarišući Bajdenu izjavu o "crvenoj liniji", Netanjahu je rekao da "ne zna šta je predsednik tačno mislio", dodajući da njegovu politiku prema Hamasu podržava "ogromna većina" Izraelaca. 

Izraelski premijer je još jednom odbacio mogućnost formiranja palestinske države, a najavio je i da bi borbe u Pojasu Gaze mogle biti gotove za "četiri do šest nedelja".

Sprema li Bela kuća promenu vlade u Jerusalimu?

Najnoviji "okršaj" Bajdena i Netanjahua još jednom je pokazao da se odnos dvojice lidera iz nedelje u nedelju pogoršava, a američki predsednik je sve oštriji u svojim javnim kritikama izraelskih vojnih akcija u Gazi.

On za tako nešto ima i dobar razlog: krvava kampanja izraelske vojske odnela je živote više od 30.000 Palestinaca, od kojih su skoro polovina deca. I dok je Netanjahu u velikoj meri ignorisao kritike koje na njegov račun dolaze iz čitavog sveta, Bajden – koji se nalazi u izbornoj godini i pokušava da obezbedi reizbor na mesto predsednika na novembarskim izborima – nema taj luksuz.

On se našao na udaru kritika unutar sopstvene Demokratske partije zbog svoje "neograničene" podrške Izraelu i nespremnosti da preduzme bilo koji drastičniji korak kako bi sprečio do sada nezapamćeno krvoproliće u Pojasu Gaze.

Bajdenove povremene kritike izraelske vlade i pozivi na suzdržanost očigledno nisu bili dovoljni za progresivne glasače, ali i za Amerikance arapskog i muslimanskog porekla, koji su na predizborima u nekoliko značajnih američkih država uskratili podršku aktuelnom predsedniku – pre svega zbog situacije u Pojasu Gaze.

Bajdenova administracija je prethodnih dana pokušala da ublaži humanitarnu krizu u Pojasu Gaze dopremajući pakete pomoći iz vazduha - u čemu i nisu imali previše uspeha. Američki predsednik je tokom svog obraćanja naciji najavio i uspostavljanje pomorskog koridora za isporuku pomoći stanovnicima Gaze, što nije naišlo na pozitivne reakcije u izraelskoj vladi.

Sve očiglednija neslaganja na relaciji Vašington–Jerusalim podgrejala su spekulacije da se u Beloj kući razmatra "rušenje" Netanjahuove vlade. Prema pisanju magazina "Njujork", pojedini visoki američki zvaničnici već su počeli da se "raspituju" šta bi to Vašington mogao da traži od vlade u Jerusalimu što bi dovelo do njenog pada.

Prema navodima tog lista, mere koje su SAD početkom februara uvele protiv četvorice izraelskih doseljenika koji "potkopavaju mir" na Zapadnoj obali predstavljaju samo početak, te da se u Vašingtonu razmatraju i mere protiv dvojice najekstremnijih ministara u Netanijahuovoj vladi – Bezalela Smotriča i Itamara Ben Gvira.

Kako navodi "Fajnenšel tajms", mere protiv naseljenika na Zapadnoj obali su jedna od mera koje Vašington koristi kako bi posejao seme razdora između Netanijahua i dvojice ministara – sa ciljem rušenja aktuelne vlade

Ulje na vatru doneo je i Beni Ganc, nekadašnji Netanjahuov politički rival koji je neposredno nakon napada Hamasa ušao u "ratni kabinet", a koji je, bez saglasnosti aktuelnog premijera, posetio Vašington, gde se sastao sa nekoliko visokih američkih zvaničnika.

Mnogi su ovaj potez protumačili kao pripremu Ganca da u nekom trenutku preuzme vodeću ulogu, a možda i zameni aktuelnog premijera. Šezdesetčetvorogodišnji Ganc je obavljao funkciju načelnika izraelskog generalštaba od 2011. do 2015. godine, a prema istraživanjima javnog mnjenja, njegova partija u ovom trenutku uživa najveću podršku među biračima.

BONUS VIDEO: PROTEST STOTINA PALESTINACA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI - Imaju jedan zahtev

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu