NEMAČKI KANCELAR POD UNAKRSNOM PALJBOM: Krstareće rakete "taurus" kao prekretnica?

I. Stanojević

08. 03. 2024. u 06:15

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc našao se pod unakrsnom vatrom zbog svog kontroverznog odnosa prema Ukrajini i odluke da Berlin ne pošalje Kijevu krstareće rakete "taurus" s jedne strane, dok sa druge "gruvaju" desničari Alternative na Nemačku (AfD) sa pitanjem da li će baš on biti čovek koji će otpočeti treći svetski rat?

НЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР ПОД УНАКРСНОМ ПАЉБОМ: Крстареће ракете таурус као прекретница?

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron u komentarima usmerenim na Šolca, konstatuje da se "Evropa očigledno suočava sa trenutkom kada će biti neophodno ne biti kukavica". Ben Volas, bivši ministar odbrane Velike Britanije, nedavno je ocenio, podseća portal Politiko, da je "Šolcovo ponašanje pokazalo da je, što se tiče bezbednosti Evrope, on pogrešan čovek na pogrešnom poslu u pogrešno vreme".

Ali ono što bi moglo da izgleda kao Šolcova nedoslednost je, u stvari, promišljena strategija, napominje Politiko i dodaje da otkako je berlinski lider shvatio da je Ukrajina sposobna da se brani od Rusije, njegova strategija je bila da deluje u tandemu sa Vašingtonom u doturanju dovoljno naoružanja i opreme za preživljavanje, uključujući protivavionske baterije i tenkove, uz zadržavanje oružja koje bi joj bilo potrebno za pobedu.

Foto: Profimedia

A socijaldemokrata Šolc do danas odbija da eksplicitno kaže da želi da Ukrajina dobije rat i umesto toga nudi frazu "okruglo pa na ćoše" da "Rusija ne sme da pobedi i Ukrajina ne sme da izgubi". On tako, istovremeno, pruža Kijevu važan psihološki podsticaj, a Moskvi šanje jasnu poruku o posvećenosti Berlina njenim interesima.

Dojče vele piše da je afera ruskog prisluškivanja nemačkih visokih oficira samo osnažila već postojeće pozicije. Pritom je nemački kancelar doživeo blamažu. Svoje odbijanje da krstareću raketu "taurus" isporuči Ukrajini obrazlagao je time što su, navodno, samo nemački vojnici u stanju da je programiraju za dostizanje ciljeva. Demantovao ga je, međutim, šef nemačkog ratnog vazduhoplovstva, general Ingo Gerharc, u razgovoru sa još tri oficira Bundesvera, rekavši da bi to mogli da rade i ukrajinski vojnici, posle višemesečne obuke.

Tradicija i taktika

TAKTIZIRANjE nemačkog kancelara dobrim delom proističe iz socijaldemokratske tradicije. Ne samo da kancelarova partija podržava njegovu uzdržanost, ona je zapravo zahteva. Osim toga, moguće je da loši rezultati u anketama socijaldemokrate navode na računicu da bi im mirovna predizborna kampanja 2025. popravila šanse na izborima. To je jednom već uradio socijaldemokratski kancelar Gerhard Šreder kada je 2002. izborio drugi mandat odbijajući nemačko učešće u invaziji na Irak. Nedavno je Olaf Šolc objavio video koji zvuči slično: "Nema nemačkog učešća u ratu! Da kažemo jasno i glasno: kao nemački kancelar neću poslati vojnike Bundesvera u Ukrajinu. To je važeća odluka. Na to mogu da se oslone pripadnice i pripadnici naše vojske. Na to možete i vi da se oslonite."

Mari-Agnes Štrak-Cimerman, ekspert za odbrambena pitanja nemačkih liberala, ističe da je, s objavljivanjem prisluškivanog razgovora, otpao kancelarov argument za odbijanje isporuke. Ona poziva na zbijanje koalicionih redova: "Moramo da pripazimo da sada jedni druge ne hvatamo za guše".

A upravo je to uradila svojom izjavom, navodi Dojče vele. Štrak-Cimermanova je jedina poslanica liberala koja je u Bundestagu glasala za zahtev demohrišćanske opozicije da se "taurus" isporuči Ukrajini i time se otvoreno usprotivila Šolcu. Njen partijski kolega Volfgang Kubicki kaže da bi sada, za ponovljeni zahtev opozicije, glasalo još više poslanika liberala.

Foto: Profimedia

Prepucavanja na domaćem terenu oko "taurusa", Šolc je presekao oštrom izjavom koja nimalo ne liči na njegovo dosadašnje ponašanje. Rekao je, naime, "taurusi" neće ići u Ukrajinu, ja sam kancelar i zato je to na snazi" i objasnio:

- Ne može da se isporuči sistem naoružanja veoma velikog dometa, a da se ne razmisli o tome kako će se odvijati kontrola nad njim - rekao je Šolc u jednoj diskusiji. - Ako hoćemo da imamo kontrolu, a to može samo ako učestvuju nemački vojnici, onda je to za mene isključeno.

Većina

IZGLEDA da Olaf Šolc o "taurusu" ima stav koji ima i većina Nemaca. Anketa koju je sproveo institut JuGov pokazuje da se 58 odsto ispitanika protivi isporuci krstarećih raketa, a samo 28 odsto su za to. Pritom, čak trećina Nemaca smatra da njihova zemlja ne treba da daje bilo kakvu vojnu podršku Ukrajini.

Tako Šolc drži odškrinuta vrata, pišu nemački mediji.

Poslanik demohrišćanske opozicije Roderih Kizeveter ne štedi reči kritike. Prema njemu, Šolcovi razlozi su "prividni". "Nema ni tehničkih, ni pravnih razloga koji bi bili protiv isporuke "taurusa". Dakle, sada je krajnje vreme da kancelar odobri isporuku posle desetomesečnog odugovlačenja". Demohrišćanski političar dodaje da "se u suprotnom opslužuje Putinov narativ".

Na levoj i desnoj ivici političkog spektra zaključci su suprotni. Predsedavajuća Levice Janine Visler za "Špigel" je izjavila: "Sadržaj razgovora još jednom sasvim jasno pokazuje, da bi isporuka krstareće rakete "taurus" bila krajnje opasna i da bi mogući napadi sve do Moskve mogli da izazovu neviđenu eskalaciju."

Bjern Heke, političar delom ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD), obratio se na društvenoj mreži Iks kancelaru Šolcu: "Nemojte da uđete u istoriju kao čovek čija je odluka da isporuči krstareću raketu "taurus" izazvala treći svetski rat!"

Šolc, međutim, ne vidi razlog da promeni svoj stav i posle afere prisluškivanja. Postoje i nagađanja da iza takvog kancelarovog stava postoji nepoverenje prema vlastima u Kijevu, jer se pribojava da bi one ipak mogle da gađaju ciljeve u Rusiji. Domet "taurusa" je 500 kilometara, pa bi iz Ukrajine mogla biti pogođena i Moskva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu