NOVA DRAMA NA CRVENOM MORU: Huti udarili na britansku mornaricu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 03. 2024. u 11:46

POMORSKE snage Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) izvestile su o novom napadu Huta na brod kod obale Jemena.

НОВА ДРАМА НА ЦРВЕНОМ МОРУ: Хути ударили на британску морнарицу

Foto: Tanjug/AP

- UKMTO je obavešten o incidentu na 54 nautičke milje jugozapadno od Jemenskog Adena, u Adenskom zalivu. Vlasti istražuju okolnosti incidenta. Brodovima se savetuje da budu oprezni i prijave svaku sumnjivu aktivnost UKMTO-u - navodi se u dokumentu.

Informacija o incidentu, koji UKMTO klasifikuje kao napad, nije stigla iz glavnog grada broda, kao što to obično biva, već od „treće strane“. Dodatne informacije još nisu date.

Podsećamo, pokret Ansar Alah koji vlada u severnom Jemenu napao je dva američka razarača u Crvenom moru protivbrodskim projektilima, javio je portparol vojske Huti Jahja Sarija na društvenoj mreži Iks.

- Jemenska mornarica, raketne snage i vazduhoplovstvo izveli su jedinstvenu vojnu operaciju u kojoj su napali dva američka razarača u Crvenom moru. Operacija je izvedena sa nekoliko protivbrodskih projektila i dronova - napisao je on.

Kako je Sarija naveo, Huti mogu da prošire operacije protiv neprijateljskih ciljeva i nastaviće ih sve dok „agresija ne prestane i opsada Palestinaca u Pojasu Gaze ne bude ukinuta“.

Vladajući pokret Ansar Alah u severnom Jemenu, koji kontroliše većinu jemenske obale Crvenog mora, počeo je da napada brodove povezane sa Izraelom nakon eskalacije bliskoistočnog sukoba, uzrokujući naglo opadanje pomorskog saobraćaja kroz Suecki kanal, piše TASS.

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024