RAT U UKRAJINI: VSU se povukao 3km kod Rabotina, novi kotao za VSU kod Avdejevke; Ruski T-72 uništio američkog abramsa; (VIDEO/MAPA/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

06. 03. 2024. u 07:11 >> 02:34

RAT u Ukrajini – 743. dan. Mađarska je odobrila Švedskoj pristup NATO-u, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pojačava vojne snage na severu i zapadu zemlje zbog, kako navodi, izgradnje vojnog potencijala Alijanse u blizini ruske granice. Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je saveznike da preuzmu veću odgovornost za Ukrajinu jer, kako je rekao, "nije vreme za kukavičluk". Sa druge strane, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov poručuje da su Moskva i NATO suočeni sa opasnošću od izbijanja direktnog oružanog sukoba u istočnoj Evropi.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ се повукао 3км код Работина, нови котао за ВСУ код Авдејевке; Руски Т-72 уништио америчког абрамса;  (ВИДЕО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: VSU se povukao 3km kod Rabotina; Ruske jedinice napreduju kod Avdejevke, sprema se novi kotao; VSU pokušava kontranapade na više mesta (VIDEO/MAPA)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su noću ponovo napale pozadinske ciljeve Oružanih snaga Ukrajine. Radionice za podršku opremi u Dnjepropetrovskoj i Ternopoljskoj oblasti, lokacija Oružanih snaga Ukrajine u Sumi, aerodrom Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, skladišta i oprema u Pokrovsku (Krasnoarmejsk) – to je ono što je poznato. U rejonu Nikolajeva, prilikom pokušaja udara na naše položaje, oboren je MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine. Bilo je i udarca na Odesu, za sada ima malo pouzdanih informacija.

Ilustracija telegram rybar



Na hersonskom pravcu nekoliko ukrajinskih vojnika iz čamaca koje su gađali ruski vojnici uspeli su da dođu do Krinokija. U blizini Kizomisa, Oružane snage Ukrajine uvežbavaju za prelazak reke, a aktivno rade ukrajinski izviđački dronovi. Očekuje se da će „turneju“ Oružanih snaga Ukrajine do ruske obale poremetiti Oružane snage Rusije.

Ilustracija telegram rybar



Na Zaporoškom frontu ruska vojska je proširila zonu kontrole duž visova koji razdvajaju Verbovoje i Rabotino. Napredovanje u dubinu iznosilo je oko 1 km. Između ove platforme i Verbovoga, ukrajinske oružane snage su se povukle oko 3 km duboko u svoju odbranu. U realnostima ovog odseka fronta to je značajna udaljenost. Da se ​​nisu povukli, rizikovali bi da budu opkoljeni. Napušteno područje je i dalje sivo područje; ruske jedinice još nisu ušle. Glavne borbe se i dalje vode kod škole u ​​Rabotinu.



Na Donjeckom pravcu pojačani su kontranapadi Oružanih snaga Ukrajine na Novomihajlovku i okolinu. VSU je doveo rezerve i povećao broj napada. Novomihajlovka je važna kao put do Ugljedara. Ruska vojska se učvrstila u blizini železničke pruge, proširujući zonu kontrole na jug i zapad, pokušavajući da zauzme oblast Pervomajke. U isto vreme, istočni i centralni delovi sela su već iza leđa ruske vojske. Nivelirajući liniju fronta, ruske jedinice nastavljaju pokrivanje sa juga. U Georgijevki je zauzet i kraj oko bara.

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu kod Avdejevske, front je do sada stajao duž kaskade bara duž sela Berdiči-Orlovka-Tonjenjkoje. I čini se da nakon brzog prodora ruske vojske, ukrajinske oružane snage uspevaju da uspore ovo napredovanje. Očigledno će i ova nova linija odbrane i linija Stepovoje-Lastočkino-Severnoje morati da se probiju iznova.

Oružane snage Ukrajine koriste ozbiljne rezerve snaga i opreme. Da vidimo da li će ruska armija zauzeti poziciju aktivne odbrane kako bi postepeno istrošila snage kontranapada ili će pokušati da se probije, istovremeno napadajući po bokovima - kod Pervomajskog i Nevelskog, gde već postoji napredak.

Ilustracija telegram rybar



Inače, u blizini Artjomovskog fronta, nakon napredovanja u Krasnom (bivši Ivanovski), ruske jedinice su krenule u napad upravo po bokovima. Na severu sa novom snagom jurišaju na Bogdanovku, na jugu na Klešćejevku, gde je snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine otežano napredovanjem Oružanih snaga Rusije u Krasnoje.

Ilustracija telegram rybar


Na Severskom frontu vode se žestoke borbe za kamenolom krede. U pravcu Krasnolimanskog, posle uspeha kod Ternova, Oružane snage RF pomeraju front južnije – ciljajući na predgrađe Jampolovke.


 

 

Američki mediji: Kijev u problemu nema vojnika

Iako Zelenski obećava svojim međunarodnim partnerima da će se Ukrajina snaći u borbi ako dobije oružje i druge vidove pomoći, ukrajinski predsednik i najviši vojni komandanti do sada nisu uspeli da osmisle jasan plan za regrutaciju hiljada novih vojnika koji su kritično potrebni, piše "Vašington post".

Foto Tanjug/AP

Zelenski traži naoružanje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da u svetu postoji dovoljno sistema protivvazdušne odbrane i mogućnosti proizvodnje oružja za odbranu, a da je Ukrajini potrebno oružje sada da bi se spasili životi ljudi.

Foto: AP

 

Nema povređenih u grčkoj delegaciji, napad dronom

Ranije je grčki list "Proto tema", pozivajući se na člana grčke delegacije, objavila da grčki zvaničnici na čelu sa premijerom Kirijakosom Micotakisom na čelu, nisu povređeni u Odesi.

List je tvrdio da je automobil ukrajinskog predsednika koji je bio na 150 metara od grčke delegacije bio meta napada dronom.

Takođe je navedeno da se u gradu čula jaka eksplozija malo pre susreta Micotakisa i Zelenskog.

List je naveo i da u grčkoj delegaciji nemaju problem sa bezbednošću u Odesi.

 

 

Uništen hangar sa pomorskim dronovima u Odesi

Ruske snage izvele su u 11.40 precizan raketni napad na hangar u industrijskoj zoni luke Odesa u kojem se vršila priprema za borbenu primenu bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Cilj napada je postignut i objekat je uništen, ističe se u saopštenju.

Ukrajinska vojska je saopštila da je pet osoba je stradalo danas u ruskom napadu na Odesu.

Foto Tanjug/AP

 

Šolc: Afera prisluškivanja nije nanela štetu

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da je poverenje između Nemačke i njenih saveznika toliko dobar da im skandal sa prisluškivanjem oficira Bundesvera nije naneo štetu.

Foto Tanjug/AP

 

Ranjeni civili u Kremni

Dve osobe su poginule, a dve ranjene u ukrajinskom napadu na mesto Kremena u LNR, saopštile su lokalne vlasti.

Bugarska šalje gvozdike i oklopne transportere

Bugarska vojska počela je prebacivanje partije stare oklopne tehnike u Ukrajinu, javlja TV bTV.

Foto: Ministarstvo odbrane

Bugarski parlament je u novembru ratifikovao sporazum o isporuci Kijevu 100 starih oklopnih transportera koji su se od 80-tih godina čuvali u skladištima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Isporuka je kasnila iz finansijskih razloga.

Kijevu je namenjeno 110 vozila a prva partija postavljena je danas na platforme za transport.

Na mestu odakle kreće isporuka nalaze se i samohodne artiljerijske haubice „Gvozdika“ali nije jasno da li su i one namenjene Kijevu.

Autobus sa civilima naleteo na minu

U gradu Kirovsku u LNR, autobus koji je prevozio putnike do groblja, naišao je na minu, saopštio je gubernator oblasti Leonid Pasečnik.

On je dodao da je poginulo pet osoba, dok su tri ranjene.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:  Ruski T-72 uništio američkog abramsa; VSU koristi francuske navođene bombe (VIDEO)

Tenk „abrams“ američke proizvodnje uništen je prvim hicem koji je ispalila posada T-72B3 na avdejevskom pravcu;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile tri kontranapada ukrajinske vojske na području naselja Sinkovka i Terni na kupjanskom pravcu;

Grupa „Istok“ poboljšala je taktički položaj na južnodonjeckom pravcu;

Jedinice Zapadne grupe snaga tokom proteklog dana poboljšale su taktički položaj na kupjanskom pravcu, ukrajinska vojska izgubila je gotovo 165 vojnika;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila devet projektila „hajmars“;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 210 vojnika i dva tenka;

Oružane snage Rusije odbile su tokom proteklog dana tri napada i devet kontranapada na avdejevskom pravcu;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na avdejevskom pravcu gotovo 460 vojnika, dva tenka, od kojih jedan američki „abrams“, PVO sistem „buk“, 4 oklopna vozila pešadije;

Ministarstvo odbrane prvi put je saopštilo da je u zoni SVO uništena navođena avio-bomba AASM „hamer“ francuske proizvodnje;

Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije uništile su avionsku tehniku ukrajinske vojske na aerodromima u Dnjepropetrovskoj i Hmeljnickoj oblasti,

Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu odbile dva kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 260 vojnika.

Kremlj: Zapad se igra vatrom

Kremlj je saopštio da se Zapad igra vatrom raspravljajući o ideji slanja trupa u Ukrajinu, prenela je ruska državna novinska agencija TASS.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošlog meseca da ne može da isključi takvu mogućnost, iako su druge evropske članice NATO-a i Sjedinjene Države rekle da nema takvih planova.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je prošle nedelje da Zapad treba da shvati da rizikuje da izazove nuklearni rat ako pošalje trupe u Ukrajinu.

Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju razgovaraće sa predsednikom Rusije o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi kaže da će razgovarati o nuklearnoj elektrani Zaporožje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Navodi da su razgovori sa drugim ruskim vlastima bili "napeti", prenele su ruske novinske agencije.

Grosi navodi da je mogao da proceni situaciju oko fabrike u Zaporožju na jugu Ukrajine, koja je pod ruskom kontrolom od marta 2022., prenosi agencija RIA.

Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju je u poseti Rusiji i trebalo bi da se sastane sa Putinom u južnom gradu Sočiju.

Rusija ne priznaje naloge za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda

Kremlj kaže da Rusija ne priznaje naloge za hapšenje koje je izdao Međunarodni krivični sud(MKS) za dvojicom ruskih komandanata.

Rusija nije potpisnica Rimskog statuta kojim je uspostavljen MKS i da je proces na sudu zatvoren, navode iz Kremlja.

MKS je izdao naloge za hapšenje Sergeja Kobilaša i Viktora Sokolova zbog sumnje da su počinili ratne zločine u Ukrajini, navodeći da postoje razumni razlozi da se veruje da su njih dvojica odgovorni za "raketne udare koje su snage pod njihovom komandom izvele protiv električne infrastrukture u Ukrajini najranije od 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023".

Još jedan ukrajinski dron udario je u skladište goriva i maziva u Kurskoj oblasti

Drugi ukrajinski dron udario je u skladište goriva i maziva Mihajlovskog Rudarsko-prerađivačkog kombinata u Železnogorskom okrugu, saopštio je guverner Kurske oblasti Roman Starojt.

- Žrtava nije bilo, operativne službe su na licu mesta - napisao je Starojt na Telegram kanalu.

Hitna pomoć je saopštila da se zapalila još jedna cisterna za gorivo, prenose RIA Novosti.

Ruski sistemi PVO oborili su jedan ukrajinski dron na nebu iznad Belgorodske oblasti, javio je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.

Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava i razaranja, dodao je guverner, navodi ruska agencija.

Kijev: Tokom noći oboreno 38 od 42 bespilotne letelice "šahed"

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 38 od 42 ruska drona, lansirana tokom noći, a koji su ciljali osam regiona Ukrajine, saopštio je Kijev.

Vazdušne snage Ukrajine saopštavaju da su bespilotne letelice "šahed" oborene iznad juga, centra, zapada i severoistoka zemlje.

- Sumi je sinoć napadnut bespilotnim letelicama "šahed". Nažalost, zabeležena su tri "pogotka" u različitim delovima grada - navodi Sumska oblasne vojna uprave.

U napadu na Harkov je oštećena školska zgrada, a u Dnjepropetrovskoj oblasti je pogođen dalekovod, kažu regionalni zvaničnici.

To je jedan od najvećih ruskih napada dronovima na ukrajinske regione u poslednjih nekoliko nedelja.

Kijev: Ukrajina je spremna da prihvati ograničenja trgovine sa EU

Ukrajina je spremna da prihvati ograničenja u trgovini sa Evropskom unijom kako bi ublažila politički spor sa Poljskom, ali poziva Blok da zabrani i uvoz ruskog žita, objavio je Fajnenšel tajms, citirajući ukrajinskog ministra trgovine Tarasa Kačku.

Požar u skladištu goriva zbog napada drona

U Kurskoj oblasti, nakon napada ukrajinskog drona, izbio je požar u skladištu goriva, javio je guberner Roman Starojt na svom Telegram kanalu.

- Rezervoar goriva gori, nema žrtava - napisao je on.

Vanredna situacija je uvedena u području Železnogorska. Guberner je dodao da su na lice mesta upućene hitne službe.

Ukrajinci primorani na duboku odbranu

Gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je da uspesi ruske vojske primoravaju Oružane snage Ukrajine da idu u duboku odbranu i grade utvrđenja. Međutim, one su već propustile trenutak za to.

Šef regiona je dodao da je malo verovatno da će Ukrajina moći da izgradi odbrambenu liniju kakvu je izgradila ruska vojska, jer je to „visoko korumpirana zemlja“ i sredstva koja se izdvajaju za te svrhe „jednostavno će biti pokradena“.

Ruski ambasador o curenju sadržaja nemačke vojske

Situacija oko curenja sadržaja razgovora nemačke vojske, tokom kojeg se razgovaralo o mogućnosti napada na Krimski most raketama „taurus“, ukazuje na umešanost Berlina u sukob u Ukrajini i poklapa se sa agresivnom retorikom koja se čuje u Nemačkoj prema Rusiji, rekao je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

- [Smatram situaciju oko curenja] još jednim dokazom bliskog učešća Berlina u ukrajinskom sukobu. Pogotovo što se ova tema poklapa sa izuzetno agresivnom militarističkom retorikom koja se čuje u Nemačkoj na visokom političkom nivou - rekao je diplomata.

- Mislim na javne pozive nekih političara da pripreme Bundesver i nemačko društvo za rat sa Rusijom, da prebace vojne operacije na teritoriju naše zemlje, da udare na ruska ministarstva i infrastrukturu - objasnio je Nečajev.

On je naglasio da je ovo što se dešava „izuzetno alarmantan signal“.

Ukrajinski režim može da upotrebi bilo koje oružje na frontu - Rusija je spremna sve da odbije

Ukrajinski fašistički režim može da upotrebi bilo koje oružje na frontu, uključujući i hemijsko, ruska vojska je spremna da odbije napade, rekao je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Danas smo svesni da je, nažalost, fašizam u Ukrajini nasilno procvetao i moramo biti svesni da oni mogu da koriste sve što im je u arsenalu. Ali mi smo spremni. Imamo puk RKHBZ (radijaciona, hemijska i biološka zaštita) koji je potpuno spreman da odbije hemijske napade neprijatelja... Neprijatelj može da upotrebi bilo šta – to je teroristička država, fašistička država - rekao je Balicki agenciji na marginama Svetskog omladinskog festivala.

Potopljen ruski brod

U napadu ukrajinskih dronova tokom prethodnog dana potopljen je ruski patrolni brod Crnomorske flote "Sergej Kotov", a Kijev je naveo da je najmanje sedam članova posade poginulo. 

Rusi oborili "mig 29"

Ruska PVO oborila je ukrajinski lovac "mig 29" u oblasti Nikolajev. Rakete su ispaljene i u regionima Zaporožje, Donjeck i Herson u Ukrajini, kao i u Kurskoj oblasti u Rusiji.

Šojgu: Moskva ojačala vojne snage

Dok traju borbe, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je da je Moskva ojačala vojne snage na severu i zapadu zemlje da bi odgovorila na ''izgradnju vojnog potencijala NATO-a u blizini granica sa Rusijom''.

Reakcija je usledila nakon što je Mađarska odobrila Švedskoj pristup Alijansi.

Makron: Treba preuzeti veću odgovornost za Ukrajinu

Ponovo se oglasio i francuski predsednik Emanuel Makron, poručivši da bi zapadni saveznici trebalo da preuzmu veću odgovornost za Ukrajinu, jer "nije vreme za kukavičluk".

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov upozorio je da su Moskva i NATO suočeni sa opasnošću od izbijanja direktnog oružanog sukoba u istočnoj Evropi.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)