DECA UMIRU OD GLADI: Potresni prizori u Pojasu Gaze, hitno potrebna još veća pomoć (FOTO/VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

05. 03. 2024. u 12:31

DIREKTOR Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da deca umiru od gladi u severnoj Gazi, kao i da je do tih "mračnih nalaza" došlo nakon posete predstavnika agencije UN bolnicama El Avda i Kamal Advan tokom vikenda.

ДЕЦА УМИРУ ОД ГЛАДИ: Потресни призори у Појасу Газе, хитно потребна још већа помоћ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

On je na društvenim mrežama napisao da je nedostatak hrane rezultirao smrću desetero dece i "teškim nivoima pothranjenosti", dok su zgrade bolnica uništene, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema njegovim rečima, SZO je uspela da isporuči 9.500 litara goriva svakoj bolnici, kao i neke neophodne medicinske potrepštine, ali da je to "delić hitnih potreba za spasavanje života".

Tedros je rekao da SZO apeluje na Izrael da obezbedi da humanitarna pomoć može da bude isporučena bezbedno i redovno.

- Civilima, posebno deci i zdravstvenom osoblju, hitno je potrebna veća pomoć. Ali ključni lek koji je potreban svim ovim pacijentima je mir. Prekid vatre - naglasio je Tedros na X platformi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas izvestilo je u nedelju da je najmanje 15 dece umrlo od pothranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Advan, prenosi Bi-Bi-Si.

Šesnaesto dete umrlo je u nedelju u bolnici u južnom gradu Rafi, javila je u ponedeljak palestinska novinska agencija Vafa.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!