MAĐARSKI PARLAMENT PRIHVATIO OSTAVKU KATALIN NOVAK: Poznato ko će doći na njeno mesto

Милица Шкорић
Milica Škorić

26. 02. 2024. u 17:33

MAĐARSKI parlament prihvatio je danas jednoglasno ostavku predsednice Katalin Novak. Poslanici su doneli odluku jednoglasno sa 196 glasova, preneo je Mađar so.

МАЂАРСКИ ПАРЛАМЕНТ ПРИХВАТИО ОСТАВКУ КАТАЛИН НОВАК: Познато ко ће доћи на њено место

Foto: Profimedia

Novak je podnela je ostavku parlamentu 11. februara, a prema Zakonu o pravnom statusu predsednika Republike, šefu države prestaje mandat danom izjašnjavanja Skupštine o prihvatanju ostavke.

Vladajuće stranke su za njenog naslednika predložile predsednika Ustavnog suda Tamaša Suljoka. Do stupanja na dužnost novog predsednika Republike, dužnosti i ovlašćenja šefa države obavljaće predsednik parlamenta Laslo Kever.

Novak je podnela ostavku zbog skandala koji je izbio početkom februara kada se ispostavilo da je pre posete pape Franje Budimpešti u aprilu 2023. godine, odobrila zahtev za pomilovanje bivšeg zamenika direktora jednog sirotišta koji je osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja dece.

Opozicione stranke pozvale su Novak da podnese ostavku, a ona je 10. februara objavila da napušta funkciju, da bi dan kasnije podnela zvaničan zahtev parlamentu.

BONUS VIDEO: Izjava ministra Gajića nakon bilateralnog sastanka u oblasti sporta Srbije i Mađarske

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!