LAVROV NA SASTANKU G20: Arhitektura strateške stabilnosti u Evropi gotovo potpuno porušena

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 02. 2024. u 23:07

ARHITEKTURA strateške bezbednosti u Evropi, kao i prethodni sporazumi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država po pitanju obuzdavanja vojnih rizika praktično su potpuno porušeni, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku savet ministara spoljnih poslova G20.

ЛАВРОВ НА САСТАНКУ Г20: Архитектура стратешке стабилности у Европи готово потпуно порушена

Foto: AP

-Dvadeseti vek je bio važna prekretnica u oslobađanju čovečanstva iz okova kolonijalizma. Reklo bi se da smo pobedili ekonomski banditizam, eksploataciju tuđeg rada i bogatstva. Prelazak na period kad je napetost popustila tokom Hladnog rata omogućio je SSSR i SAD da postave temelje za obuzdavanje vojnih rizika i izgradnju pouzdane strateške arhitekture bezbednosti, pre svega u Evropi. Žalimo što su ta dostignuća danas skoro potpuno uništena, rekao je ministar.

On je istakao da „kada se ujedinimo u naporima, svet će biti sposoban da se menja na bolje i da napreduje“.

Prema njegovim rečima, danas na Zapadu „smišljaju kriminalne metode oduzimanja suverene imovine i privatne svojine“.

-Akcenat je stavljen na eksteritorijalne sankcije, ekonomsku diskriminaciju, nelojalnu konkurenciju, “zelene” barijere, suzbijanje efikasnih oblika protoka tehnologije i investicija, objasnio je Lavrov.

Diplomata je dodao da se narušavaju lanci snabdevanja energenata i hrane, što izaziva glad, siromaštvo i nejednakost, a na šta skreće pažnju predsedavanje Brazila organizacijom G20.

Lavrov je, pored toga, ocenio da zemlje G20 treba da pozovu velike velike integracione grupe sa Globalnog juga da u punoj meri učestvuju u radu organizacije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)