RAT U UKRAJINI: Ruska vojska napreduje od severa do juga; Kadirov - Pravac Kijev! Sirski pokušava da spreči slom fronta (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

19. 02. 2024. u 07:25 >> 02:06

RAT u Ukrajini - 726. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска напредује од севера до југа; Кадиров - Правац Кијев! Сирски покушава да спречи слом фронтa  (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruska vojska napreduje na više pravaca, sprema se ofanziva na Kupjansk; Teške borbe za Rabotino, napredovanje od Avdejevke još 1.000 m (VIDEO/MAPA)

U pravcu Hersona nema promena, pri pokušaju iskrcavaanja na levu obalu ponovo su potopljeni čamci Oružanih snaga Ukrajine.

Foto MO Rusije

Oružane snage Rusije razvijaju aktivnost u sektoru Zaporožja. Dolaze

Teške borbe za Rabotino, obe strane su “zagrizle” da zauzmu, odnosno odbrane pozicije. Do sada je poznato da je ruska vojska, u žestokim borbama, stigla do geografske periferije sela sa zapada, juga i jugoistoka. Odnosno, sa tri strane jurišaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Proboj je takođe zabeležen u Verbovom.

Ilustracija telegram rybar


U Avdejevki je došao red na ruske inžinjerijske jedinice. Saperi izveštavaju da je miniranje gusto i da ima mnogo zamki. Nailaze na mnogo NATO naoružanja, i tu nema ništa iznenađujuće. U međuvremenu, ruske oružane snage jurišaju na Lastočkino, gde i dalje postoji prisustvo VSU. Cilj Oružanih snaga Ukrajine je da dobiju vreme za konsolidaciju na glavnoj liniji odbrane. Kod Nevelskog ruske jedinice su napredovale još oko 1 km.

Ilustracija telegram rybar


Na Artjomovskom frontu ruska vojska se širokim frontom približava predgrađu Ivanova od Hromova do Černobilca – nastaje poluokruženje ukrajinskih oružanih snaga u selu. A ruska vojska je već stekla uporište u severoistočnim predgrađem. Ruske Vazdušno-kosmičke snage, artiljerija i dronovi nastavljaju veoma metodično da gađaju sve ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Časovog Jara, sve do kamiona.

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu Severskog, Oružane snage Rusije potisnule su Oružane snage Ukrajine oko 1 km unazad na prilazima Vasjukovki i učvrstile se u palisadima.

Aktivnost Oružanih snaga Rusije na Južnom Donjeckom frontu se postepeno povećava. Ruska vojska napreduje zapadno od Staromajorskog i u rejonu Prečistovke. Artiljerija je osujetila pokušaje da se Oružane snage Ukrajine rotiraju na prednjim položajima.

Ilustracija telegram rybar


Na Krasnolimanskom i Kupjanskom pravcu nema značajnih promena. Štaviše, nije bilo napretka već neko vreme, nakon oslobođenja Krahalnog i Tabajevke. Napredak u Ternima takođe nije lak. U isto vreme, front bruji, ruska artiljerija je aktivna. Nije slučajno da je Zelenski danas blizu Kupjanska. On ide na mesto gde postoji veliki rizik od intenziviranja napada ruske vojske. Nakon njegove posete, možete prihvatiti opklade na to koliko će Kupjansk opstati u ukrajinskim rukama.

Prema Njujork tajmsu, na ovim prostorima čeka kopnena snaga ruskih oružanih snaga od 110 hiljada vojnika. Ruski analitičari sa oprezom govore o tome i mišljenja su da su brojke preuveličane. Pretpostavlja se da ih je otprilike isti broj kao u Avdejevki i Rabotinu zajedno.


Oružane snage Ukrajine danas su napale Makejevku iz MLRS-om, oštetile skladište nafte, a bilo je i ranjenih. Ranjeno je troje dece u Pantelejmonovki i jedan stanovnik Donjecka.

Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu civilni objekat u Mariupolju britanskim dronom kamikaza sa 7 kg eksploziva. Saopšteno je da su nakon presretanja i sletanja drona u DNR, specijalisti dešifrovali misiju leta. Ukrajina kaže da su oborili još dva ruska aviona. Za sada se zna da je ruski avion oboren kod Mariupolja. Štaviše, prema prvoj verziji od sopstvenog PVO, Ministarstvo odbrane se uzdržava od komentara.

Ilustracija telegram rybar

U Lavovu je noću izgorelo preduzeće koje proizvodi dronove. A ovo nije ruskiGeranijum ili raketa. Pišu da su pripadnici podzemlja spustili stražu i zapalili fabriku.

U Kramatorsku su pogođena preduzeća koja su ukrajinske Oružane snage koristile za izradu oklopnih delova za vojnu opremu. U jednom od hangara bilo je pokriveno borbeno vozilo pešadije Bredli.

U Španiji je još 13. februara, navodno, ubijen ruski prebeg, pilot helikoptera Maksim Kuzminov. Identitet je potvrdio GUR, a ne španski istražni organi. On je prošle godine prebegao iz Kurske oblasti u Ukrajinu sa helikopterom Mi-8 za 500.000 evra. Tom prilikom ubijena je njegova posada koja nije htela da prebegne.

 

VSU pod udarom Tornada-S (VIDEO)

Rakete su se pretvorile u ruševine baze ukrajinskih oružanih snaga na Avdejevskom pravcu.

Verovatno je mesto razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Selidovu pogođeno iz MLRS Tornado-S.

 

Kanada šalje 800 dronova i pomoć za nove F-16 Kijevu

Kanada će ukrajinskoj vojsci predati više od 800 višenamenskih bespilotnih letelica „Skajrendžer“ R70, saopštio je kanadski ministar nacionalne odbrane Vilijam Bler.

Vrednost paketa pomoći procenjena je na 95 miliona kanadskih dolara (70 miliona američkih dolara).

Napominje se da bespilotne letelice mogu da nose do 3,5 kg korisnog tereta, uključujući i municiju. Očekuje se da će Otava početi da šalje dronove Kijevu na proleće.

Bler je prošle nedelje najavio da će Otava izdvojiti 60 miliona kanadskih dolara (44 miliona dolara) za pomoć Ukrajini u nabavci borbenih aviona F-16.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Poljaci ne daju vojnu tehniku Kijevu

Kamioni sa vojnom tehnikom za Kijev već tri dana stoje na poljskoj granici zbog blokade poljoprivrednika, piše ukrajinski portal „Strana“.

Konkretno, u Ukrajinu ne mogu da uđu kamioni koji treba da stignu do artiljerijskih jedinica za brzi istovar municije na položajima.

 

Kadirov: Pravac Kijev

Lider Čečenske republike Ramzan Kadirov izjavio je da je zauzimanje Avdejevke još jedan korak ka pobedi i da će se Rusija nadalje još većim koracima kretati napred do Kijeva.

Foto: Profimedia

Avdejevka: Ukrajinci uništavaju svoju tehniku (VIDEO)

Borbeno vozilo pešadije Bredli dokrajčilo je nemački tenk Leopard 2A6 i još jedan Bredli.

Foto Tanjug/AP

Izveštava se da je oklopno vozilo pogođeno vatrom „Odvažnih“ i da je VSU odlučio da ga dokrajči. Određene su koordinate mesta: 48.190458, 37.694655.

Bajden: Spreman na sastanak sa kongresmenima

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je spreman da se sastane sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Majkom Džonsonom, od koga očekuje izdvajanje sredstava za obnavljanje pomoći Ukrajine.

Bajden je dodao da je „šokiran“ ponašanjem kongresmena-republikanaca koji nisu poslušali poziv Bele kuće da bez odlaganja dodele Ukrajini novac.

Mađarska: Nema veta na 13. paket sankcija Rusiji

Budimpešta neće uložiti veto na 13. paket sankcija Evropske unije Rusiji, zato što su tokom pripremne faze uklonjene sve tačke suprotne mađarskim interesima, izjavio je ministar za inostrane poslove i spoljnoekonomske veze Mađarske Peter Sijarto, koji je učestvovao na sastanku sa kolegama iz zemalja EU u Briselu.

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, a kako prenosi TV M1, u takvoj situaciji nema smisla stavljati veto, iako Sijarto istovremeno smatra da će EU doneti lošu odluku, ne samo kad je u pitanju 13. paket sankcija, već i svi prethodni paketi sankcija.

Ministar je naglasio da su ograničenja mnogo više naškodila Evropi, nego ruskoj privredi, a ruski energenti kao i ranije pristižu u Evropu, ali preko trećih strana i po mnogo višoj ceni.

Sikorski razočaran

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je da je razočaran sednicom Saveta za spoljne poslove Evropske unije, pošto se na njoj nije napredovalo po pitanju isporuka municije Ukrajini.

- Razmatrana je Ukrajina. Ministar spoljnih poslova Ukrajine razgovarao je na daljinu i pozvao na isporuku municije u Ukrajinu što je pre moguće. Moram sa žaljenjem da konstatujem da po ovom pitanju nema razvoja, jer postoje zemlje koje blokiraju pokretanje specijalne linije finansiranja odbrane Ukrajine u Evropskom mirovnom fondu, a nema drugih izvora finansiranja za isporuke municije“, rekao je Sikorski novinarima nakon sastanka Saveta.

On je dodao da situacija u Ukrajini počinje da bude dramatična.

„Pozvao sam da se donese odluka u skladu sa pozivom ukrajinskog ministra. Nisam zadovoljan rezultatima ovog saveta“, ocenio je Sikorski.

 

FSB sprečio teroristički napad

Pripadnici federalne službe bezbednosti Rusije neutralisali su agenta Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) koji je pripremao teroristički napad na jednog od čelnika Zaporoške oblasti, saopštio je gubernator regiona Evgenije Balicki.

Foto: Printskrin/TV Zvezda

 

Sirski šalje jedinice iz Kijeva u Donbas

Gubitak Avdejevke ugrozio je situaciju na Donjeckom pravcu, gde Oružane snage Ukrajine nemaju nove linije odbrane, a one koje su na brzinu podignute su obični rovovi. Kako javljaju ukrajinski izvori, pozivajući se na izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine, rezerve povučene sa kijevskog pravca se prebacuju u Avdejevku.

 

Loše prognoze za ukrajinsku vojsku posle Avdejevke

Posle oslobođenja Avdejevke pozicije ukrajinske vojske mogle bi da se sruše kao domine, smatra savetnik lidera DNR Jan Gagin.

Foto: Shutterstock

„Nakon pada Avdejevke položaji ukrajinskih oružanih snaga mogli bi se srušiti kao domine. Rukovodstvo Ukrajine i njegovi gospodari previše su se oslanjali na ovo utvrđeno područje. Ishod kampanje je svima jasan – pitanje je vremena. Naši protivnici već razmišljaju šta će biti posle pobede Rusije, odmeravajući finansijske i reputacione rizike. A rukovodstvo Ukrajine počelo je sve češće da proverava spremnost ličnih aviona kako bi napustili zemlju. Da li će im narod Ukrajine dati tu priliku i ko će prihvatiti ove ratne zločince još nije jasno“, rekao je Gagin za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ukrajinski narod sve više postavlja pitanja aktuelnom kijevskom režimu, održavaju se mitinzi, protesti protiv mobilizacije, zbog neplaćanja državnih garancija.

Kamate od Rusije idu u Ukrajinu?

Evropska unija će narednih dana dozvoliti da se za podršku Ukrajini usmeravaju kamate dobijene od zamrznute ruske imovine, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare stranke CDU.

„Pokrenuli smo pravne korake kako bismo osigurali da kamate dobijene od ovih depozita ne pripadnu Rusiji. Pravna situacija je takva da ove kamate možemo iskoristiti za Ukrajinu“, rekla je ona.

Fon der Lajenova je dodala da će ovi pravni koraci biti sprovedeni „narednih dana“.

Italija i Ukrajina na pragu dogovora o zaštiti bezbednosti Kijeva

Italija i Ukrajina usaglašavaju bilateralni sporazum o zaštiti bezbednosti Kijeva, piše italijanski analitički portal Formiche.net.

Njegovi diplomatski izvori navode da je zaključivanje dugoročnog sporazuma blizu, ali da datum još nije utvrđen.

List navodi da je moguće da će on biti objavljen u subotu, 24. februara, kada premijer Italije Džordža Meloni namerava da održi prvi virtuelni samit lidera G7 u godini kada toj grupi predsedava Italija.

Slične sporazume s Kijevom su prethodno potpisali Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Amerika Kijevu šalje novu verziju "atakamsa"?

Američke vlasti su sklone da Kijevu predaju novu verziju raketa "atakams" većeg dometa za napade na udaljena područja Krima, javlja En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.

Napominje se da su krajem prošle godine Sjedinjene Države počele da isporučuju Ukrajini taktičke raketne sisteme "atakams", ali su do sada slati samo stariji sistemi srednjeg dometa.

Sjedinjene Države sada razmišaljaju o slanju verzije rakete, većeg dometa koja bi omogućila Ukrajini da pogodi udaljenim mestima Krimskog poluostrva, navodi televizija.

Veliki broj ukrajinskih vojnika se predao u Avdejevki

Ukrajinski vojnici su se u velikom broju predavali u Avdejevki, rekao je šef LNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

"Postoji prilično veliki broj zarobljenika. Neprijatelj je bio primoran da se preda da spasao sebi život. Prema informacijama koje ja imam, ima ih dosta", rekao je on.

Prema rečima lidera DNR, u Avdejevki je zabeleženo mnogo ratnih zločina nad civilima koji su i dalje ostali u gradu.

Sve ovo se dokumentuje za naknadna suđenja i identifikaciju odgovornih, dodao je Pušilin.

Pušilin okrivio ukrajinsku vojsku za ratne zločine protiv civila

Oružane snage Ukrajine izvršile su mnoge ratne zločine protiv civilnog stanovništva Avdejevke, rekao je šef DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

„Već dobro znamo iz svedočenja onih ljudi koji se nalaze u relativnoj bezbednosti u centrima za privremeni smeštaj šta su morali da trpe, posebno poslednjih dana, poslednjih nedelja, kada je neprijatelj bio veoma besan na civilno stanovništvo. Evidentirano je mnogo ratnih zločina nad civilima. Sve je dokumentovano – to je veoma važno za kasnija suđenja, za naknadno utvrđivanje odgovornosti za sve ove zločine“, rekao je šef regiona.

On je pojasnio da deo civilnog stanovništva i dalje ostaje u Avdejevki, ruska vojska evakuiše lokalno stanovništvo u centre za privremeni smeštaj i pruža svu neophodnu pomoć.

Presretnut „Banši džet- 80“ na nebu iznad DNR

Britanska bespilotna letelica „Banši džet- 80“ presretnuta je na nebu iznad Donjecke Narodne Republike.

Kako navodi lokalna uprava FSB-a, dron je leteo ka Marijupolju.

"Borbena dejstva moraju prestati"

Demilitarizovana zona u Ukrajini treba da bude na minimalnoj udaljenosti od 150 do 200 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo

„Borbena dejstva moraju prestati, a ukrajinsko teško naoružanje mora biti udaljeno od ruskih granica na rastojanje koje ne onemogućava njihovu upotrebu. Biće dovoljna demilitarizovana zona, nešto veća od dometa višecevnih sistema i taktičkih raketa Točka-U. Negde bar 150-200 kilometara", rekao je Saldo.

Istovremeno, prema njegovim rečima, cela desna strana Hersonske oblasti, uključujući Snigirevski i Aleksandrovski okrug, treba da bude oslobođena od okupacije ukrajinskih oružanih snaga.

Nije isključena nova "kontraofanziva" Kijeva

Nije isključen još jedan pokušaj kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u slučaju ozbiljne podrške zapadnih zemalja, rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj, zamenik načelnika Generalštaba u intervjuu listu "Krasna zvezda".

- Oružane snage Ukrajine i dalje su borbeno sposobni za izvođenje aktivnih operacija. U budućnosti, u slučaju velike vojne pomoći sa Zapada, ne može se isključiti još jedan pokušaj kontraofanziva - rekao je on.

Demilitarizovana zona u Ukrajini treba da bude na minimalnoj udaljenosti od 150 do 200 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo

- Borbena dejstva moraju prestati, a ukrajinsko teško naoružanje mora biti udaljeno od ruskih granica na rastojanje koje ne onemogućava njihovu upotrebu. Biće dovoljna demilitarizovana zona, nešto veća od dometa višecevnih sistema i taktičkih raketa Točka-U. Negde bar 150-200 kilometara - rekao je Saldo.

Istovremeno, prema njegovim rečima, cela desna strana Hersonske oblasti, uključujući Snigirevski i Aleksandrovski okrug, treba da bude oslobođena od okupacije ukrajinskih oružanih snaga.

Rusi "čiste" periferiju Avdejevke

Ruska vojska čisti prigradska područja Avdejevke od preostalih boraca Oružanih snaga Ukrajine i angažovana je na blokiranju njihovih jedinica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Profimedia

Dan ranije, ministarstvo je saopštilo da ruska vojska čisti grad od ukrajinskih jedinica koje napuštaju grad i kojih još ima u fabrici koksa u Avdejevki.

Ruske trupe potpuno su oslobodile fabriku koksa u Avdejevki

Ruske trupe su potpuno oslobodile koksanu u Avdejevki od Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Grupa trupa Centar, razvijajući ofanzivu, preuzela je punu kontrolu nad koksarom u pravcu Avdejevskog. Ruske zastave su istaknute na administrativnim zgradama fabrike - navodi se u saopštenju.

Ukrajinske jedinice nastavile su neuredno povlačenje, dodao je vojni resor.

Ukrajina optužuje Rusiju da je pogubila ranjene zatvorenike u Avdejevki

Ukrajinske vlasti saopštile su da su otvorile istragu o navodnom incidentu u kojem su ruske snage pucale na šest nenaoružanih ukrajinskih vojnika u gradu Avdejevka, i na još dva pripadnika ukrajinske vojske u selu Vesele u istom regionu, nakon što je Rusija preuzela punu kontrolu nad tim gradom.

- Istraga o pucnjavi na nenaoružane ukrajinske ratne zarobljenike u Avdejevki i Veseleu je pokrenuta - navelo je tužilaštvo u Donjeckoj oblasti u objavi na svom Telegram kanalu.

Tužilaštvo je dodalo da je šest Ukrajinaca u Avdejevki teško povređeno i da čekaju evakuaciju.

Portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je da još nema potvrde o tome da li su ukrajinski vojnici u Avdejevki ubijeni, prenosi Rojters pozivajući se na ukrajinski javni servis Suspilne.

Tužilaštvo u Donjecku saopštilo je da se na video-snimku koji je snimila bespilotna letelica vidi kako ruski vojnik iz automatskog oružja puca na dvojicu zarobljenih ukrajinski vojnika iz neposredne blizine kod sela Veselea u Zaporoškoj oblasti.

Ukrajinska vojska je ranije danas na zvaničnom Telegram kanalu podelila video-snimak koji je, kako piše Rojters, snimljen dronom na kome se vidi kako u uskom rovu osoba, koja je u opisu objave opisana kao ruski oficir, prilazi dvojici uniformisanih lica koja su identifikovana kao Ukrajinci i zatim puca u njih.

Osobe koje je ukrajinska vojska identifikovala kao svoje pripadnike, kako se vidi na snimku, nisu pokušavale da se odbrane.

Rusija je ranije demantovala tvrdnje Kijeva o ubijanju zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024