ZELENSKI NAJAVIO VELIKE PROMENE : U 2024. moramo obnoviti svetski poredak

Novosti online

17. 02. 2024. u 10:45

​PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ukrajinski otpor ruskoj agresiji uz podršku saveznika Kijeva zaustavio uništavanje svetskog poretka zasnovanog na pravilima i da „2024. mora biti trenutak za njegovu potpunu obnovu”.

ЗЕЛЕНСКИ НАЈАВИО ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ : У 2024. морамо обновити светски поредак

Foto: Tanjug

On je na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da trenutno ne postoji niko za koga rat koji je u toku u Evropi ne predstavlja pretnju.

- Ako ne reagujemo sada, Putin će uspeti da naredne godine učini katastrofalnim i za druge države. Obaveštajna zajednica je toga svesna. Ukrajina je već razbila mitove kojima je Rusija pokušavala da zamagli stvarnost koju je svet, nažalost, verovao, naglasio je Zelenski.

On je dodao da je postojao mit da je „Evropa preslaba da se branila” i da je umesto toga Evropa „postala globalna sila koja je prevazišla zavisnost od Rusije”.

Zelenski je istakao da je zahvalan bezbednosnom sporazumu sa Nemačkom koji je potpisan u petak u Berlinu, kao i onom koji je potpisan između Ukrajine i Francuske u Parizu i naveo da je to samo „početak implementacije sporazuma zasnovanih na bezbednosnoj deklaraciji G7”.

Ukrajinski predsednik je rekao da nedostatak pristupa oružju njegove zemlje jača ruskog predsednika Vladimira Putina. „Nažalost, držanje Ukrajine u veštačkom deficitu naoružanja, posebno u nedostatku artiljerije i dalekometnih sposobnosti, omogućava Putinu da se prilagodi trenutnom intenzitetu rata“, rekao je on u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Zelenski je pomenuo grad Avdejevku, odakle su se ukrajinske trupe danas povukle i rekao da je ta odluka doneta da bi se „spasli život Ukrajine”. "Ne pitajte Ukrajinu kada će se rat završiti.

Pitajte se zašto je Putin još u stanju da ga nastavi?" rekao je Zelenski.

On je ponovio optužbe na račun ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi sa smrću Alekseja Navaljnog i naveo da je tim, kako je rekao, „ubistvom” kritičara Kremlja, iz Moskve „poslata jasna poruka učesnika konferencije u Minhenu".

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA: Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave