ZA TREĆINU MANJE ROBOTA: Znatno usporena robotizacija kompanija u Severnoj Americi u 2023.

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 02. 2024. u 18:16

SEVERNOAMERIČKE kompanije naručile su prošle godine za trećinu manje robota, a kao najveći razlog njihovi predstavnici naveli su usporavanje rasta ekonomije i više kamatne stope.

ЗА ТРЕЋИНУ МАЊЕ РОБОТА: Знатно успорена роботизација компанија у Северној Америци у 2023.

Foto Tanjug/AP

Do pada interesovanja za robote u severnoaameričkom poslovnom regionu došlo je prvi put u poslednjih pet godina i to nakon stalnog porasta u toj oblasti, preneo je Rojters.

Kompanije su 2023. kupile 31.159 robota, što je smanjenje za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu i najveći pad u procentima od 2006, kao i najveći pad ikada kada je reč o neto jedinicama, navodi danas grupa A3.

Najveći pad dogodio se u automobilskoj industriji, koja je činila oko polovinu tržišta robota prošle godine, kao i u sektorima poput proizvodnje hrane i metala.

Porudžbine u četvrtom kvartalu dostigle su 7.683, što je pad od osam odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

-Kada ekonomija ne ide sjajno, najlakše je odložiti kupovine, rekao je Džef Bernštajn, predsednik Udruženja za naprednu automatizaciju, grupe koja prati porudžbine robota .

Smanjivanje narudžbi robota došlo je čak i u trenutku kada su neke kompanije najavile inicijative za razvoj naprednijih verzija mašina.

Kompanija za robotiku Figjur (Figure) saopštila je da je s BMV-om prošlog meseca sklopila partnerstvo o raspoređivanju humanoidnih robota u fabrici nemačkog proizvođača automobila u Južnoj Karolini.

Proizvođač električnih vozila Tesla takođe razvija humanoidnog robota.

Danski proizvođač malih fleksibilnih robota Univerzal robots nedavno je objavio pad prihoda za 7 odsto prošle godine i to na 304 miliona dolara.

Predsednik te kompanije Kim Poulsen rekao je da je 2023. bila obeležena teškim ekonomskim i poslovnim okruženjem za mnoge ključne klijente i usporavanjem industrijskih aktivnosti na svetskom nivou u prvoj polovini godine.

Rojters ističe da mnoge proizvođače robota prilikom prodaje postojećih naprednih mašina najviše brinu slabljenje ekonomije i višak zaliha nastalih tokom pandemije kovida.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu