AMERIKA JE DIREKTAN SAUČESNIK Nebenzja: Ukrajinski neonacisti ciljano izabrali vreme napada na Lisičansk

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

06. 02. 2024. u 22:40

RUSKI ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je u Ujedinjenim nacijama da cilj i vreme napada na Lisičansk nisu izabrani nasumice. Ukrajinski neonacisti su namerno čekali da porodice, za vikend, izađu u šetnju.

АМЕРИКА ЈЕ ДИРЕКТАН САУЧЕСНИК Небензја: Украјински неонацисти циљано изабрали време напада на Лисичанск

Vasilij Nebenzja, Foto AP

- Ukrajinski ekstremisti su toliko pomahnitali da gotovo svake nedelje izvršavaju terorističke akte na teritoriji Rusije - ocenio je diplomata.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti dogovaraju napade „hajmarsima" sa Sjedinjenim Američkim Državama, te je očigledno ko je saučesnik u napadu na Lisičansk.

- Vašington je direktan saučesnik napada na Il-76, Rusija ima neoborive dokaze o primeni sistema 'patriot - poručio je Nebenzja.

On je dodao da je kijevski režim odustao od zahteva za sprovođenje međunarodne istrage o oborenom ruskom vojnom avionu Il-76.

Prema njegovim rečima, praktično odmah nakon pada aviona, generalštab Oružanih snaga Ukrajine je „trijumfalno potvrdio svoju umešanost", istovremeno de fakto, priznavši da je letelicu „hrabro i namerno oborila ukrajinska vojska".

- Međutim, čim je javnost saznala da je avion prevozio zarobljene ukrajinske ratne zarobljenike na mesto razmene, u kabinetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog radikalno su promenili svoju retoriku i počeli bojažljivo da odriču ikakvu umešanost Ukrajine u nesreću -objasnio je Nebenzja.

Moskva je spremna da informiše sve međunarodne organizacije o rezultatima istrage katastrofe Il-76, obavestila je o tome UN, kazao je diplomata.

- Rusija poziva Savet bezbednosti UN da odlučno osudi napad Oružanih snaga Ukrajine na Lisičansk, kao i druge terorističke akte kijevskog režima - poručio je predstavnik Rusije u UN.

Nebenzja je poručio da će svi umešani snositi odgovornost za napad.

Ukrajinska vojska granatirala je u subotu Lisičansk, a jedna granata pala je na pekaru u centru grada, izjavio je šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.

Poginulo je 28 osoba, a među njima trudnica i petogodišnje dete, dok je 10 osoba ranjeno.

Lisičansk je grad u LNR u blizini fronta. U leto 2022. godine prešao je pod kontrolu republike. Ukrajinske snage su, prilikom povlačenja iz grada, uništile deo važnih administrativnih zgrada, a usled borbi, oštećeni su bili i važni infrastrukturni objekti. Oružane snage Ukrajine nastavljaju da redovno granatiraju grad.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja