RAT U UKRAJINI: "Otvažnie" probili odbranu VSU kod Limana;Napredak i u Avdejevci; VSU napao dronovima rusku korvetu (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

01. 02. 2024. u 06:54 >> 02:16

RAT u Ukrajini - 708. dan. Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija napala oblast Harkova sa četiri drona, a da je PVO oborila dva. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage pogodile vojnu bazu na Krimu, dok Moskva navodi da je ruska vojska odbila napad, a da su na vojni objekat pale krhotine. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorava: Ukrajini potrebno više municije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Отважние пробили одбрану ВСУ код Лимана;Напредак и у Авдејевци; ВСУ напао дроновима руску корвету  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Hronika borbenih dejstava: Rusi probili odbranu VSU kod Limana; (VIDEO/MAPA)

Ukrajinske formacije su u noći 1. februara izvele kombinovani napad na poluostrvo Krim, koristeći, između ostalog, krstareće rakete Storm Shadov, rakete-mamce i čamce bez posade. Ruski protivavionskiartiljerci su odbili vazdušni napad, ali je kao rezultat napada na moru uništen raketni čamac (korveta) "Ivanovec".

Ilustracija telegram rybar


Zauzvrat, ruski dronovi kamikaze „Geran-2“ pogodili su industrijsko preduzeće u Osnovjanskom okrugu u Harkovu. U zoni fronta, pogođena je vojna bolnica Oružanih snaga Ukrajine u Boljšoj Burluku, severozapadno od Kupjanska, a blizu Pokrovska (Krasnoarmejsk) rakete su pogodile voz na železničkoj stanici.

1. Zaporoški pravac
Glavne bitke su nastavljene na Rabotinskom izbočini - zapadno i jugoistočno od naselja. Rabotino i zapadno od naselja Verbovoje.

Borbe se uglavnom vode za zasade i oronule predstraže. Oružane snage Rusije nastavljaju da vrše pritisak kako bi došle do Rabotina.


2. Vremjevska izbočina
Najuspešnije akcije za Oružane snage RF su severno od naselja. Prijutnoe, gde su poslednjih dana uspeli da napreduju više od 2 km.

Zapadno od sela U Staromajorskom se situacija stabilizovala - pozicione borbe su u toku.


3. Ugljedar
Južno od Ugledara - bez većih promena. Glavne bitke se odvijaju u blizini naselja Novomihailovka. Oružane snage Rusije, uprkos gubicima tokom neuspešnog napada 30. januara, nastavljaju da zaobilaze selo sa juga – danas su napredovala nekoliko stotina metara.

Ima napredovanja ka zapadu od utvrđenog područja „Zverinec“. U samom selu nema promena.


4. Marjinka
Oružane snage imaju blagi napredak u naselju Georgijevka i značajnije severno od Georgijevke.

U pravcu sela Pobeda i Krasnogorovka linije su i dalje bez većih promena.


5. Avdejevka
Ruske oružane snage, pošto su odbile protivnapade VSU koji su imali za cilj da povrate Carskua Ohotu, nastavile su napade u jugoistočnoj Avdejevki, postižući određeni napredak u privatnom sektoru (malih stambenih kuća).

Ilustracija telegram rybar

Postoji napredak u korist Oružanih snaga RF u oblasti DFS. Kod naselja Stepovoje, Severnoje i Očeretino - bez promena. Do Himika je ostalo manje od kilometra.

U Avdejevki se sada najintenzivnije koriste FAB sa UMPC.


6. Artjomovsk
Oružane snage Rusije su blago napredovale u rejonu naselja. Krasnoe, severno od sela Klešćejevka i zapadno od Artjomovska.

VSU je uspeo da povrati jedan šumarak u blizini naselja Bogdanovka kao rezultat kontranapada. U samoj Bogdanovki nema promena.


7. Krasni Liman.
Oružane snage Rusije su napredovale u pravcu naselja Terni i Jampolovka oko 2 km, postepeno se približavajući periferiji Ternija.

U šumskom području zapadno od Kremene – do sada bez značajnijih promena, vode se pozicione borbe.

Ilustracija telegram rybar



8. Svatovo-Kupjansk
Oružane snage Rusije nastavljaju da vrše pritisak sa područja naselja Krahmaljnoje i Tabajevka, oslobađajući još nekoliko kilometara teritorije zapadno i jugozapadno od Tabajevke. Borbe se nastavljaju u pravcu naselja Kislovka i Berestovoje.

Postoji određeni napredak u korist Oružanih snaga RF u blizini naselja. Novoselovkskoje.

U oblasti Kupjanska, ruske oružane snage su nastavile sa pritiskom na selo Sinkovka.

Borbe se nastavljaju zapadno od sela Petropavlovka, ali do sada bez značajnijeg pomaka.

9.Gorlovka, Krinki, Severski izbočina - bez značajnih promena.

"Hrabri" i ZVO probijaju odbranu VSU kod Limana: Napreduju 2,5 km do Ternija (MAPA)

Na pravcu Kupjanski-Limanski, naše trupe su u žestokim borbama izbacile ukrajinske oružane snage iz niza uporišta i napredovale 2,5 km duž palisada, približavajući se Terniju i Jampolovki.

Uspehe ruskih trupa ponovo priznaju ukrajinski vojni analitičari.

-Rusi su imali dosta uspeha u pravcu Turna i Jampolovke, piše jedan od ukrajinskih resursa.

Ilustracija telegram rybar

-U pravcu Kupjansk-Limanski nastavljaju se aktivne vojne operacije u oblasti Tabaevke, istočno od Ternova i u Serebrjanskoj šumi.

Ruske trupe napredovale su istočno od Bližnjeg jara i zauzele deo Lapteva jara i jarugu Kruglaja u oblasti širine do 3,45 km do dubine od 2,15 km, pišu drugi ukrajinski analitičari, umanjujući uspehe naših trupa.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je ujutru da je ruska vojska u pravcu Liman izvela 9 napada na oblasti Ternov, Jampolovka i Torskoje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštava da su snage Zapadnog vojnog okruga odbile 7 napada jurišnih grupa od 30 i 44 mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela. Sinkovka, oblast Harkov i Terni (DNR). Neprijateljski gubici: 125 militanata, 3 borbena oklopna vozila i 2 vozila.

 

Priprema za novi napad na Krim (MAPA)

Na Krimu je ponovo uvedena vazdušna opasnost zbog mogućih neprijateljskih udara. Na obali poluostrva primećena je aktivnost i bespilotnih letelica i čamaca bez posade.

U oblasti severno od rta Tarhankut i Crnog mora deluje do sedam bespilotnih letelica i pet ili šest BeKova. Uzimajući u obzir noćni napad na raketni čamac na Donuzlavu, verovatnoća napada na bazu u Černomorskom naglo je porasla.

Ilustracija telegram rybar

Međutim, sada postoji želja da se proceni rad sistema PVO i jedinica Crnomorske flote, jer se dronovi ili približavaju ili udaljavaju od Krima. Prekjuče, pre raketnog napada, dogodilo se nešto slično.

Istovremeno, američki dron RQ-4B doleteo je na obale Krima – standardni gost pod takvim okolnostima. Njen zadatak se po pravilu svodi na proveru i procenu rada 31. divizije RV i PVO tokom planiranja novog napada na Krim.

Slovenija bez zaliha ofanzivnog naoružanja

Slovenija nema dovoljno zaliha ofanzivnog naoružanja da bi mogla da pošalje Ukrajini kao vojnu pomoć, saopštio je slovenački premijer Robert Golob po dolasku na vanredni samit EU u Briselu.

Tenk sa Košara / Foto printskrin

-Slovenija više nema zalihe (oružja) koje bi mogla da pošalje. Naravno, podržavamo inicijative u vezi sa odbrambenim oružjem, dok nam ofanzivno oružje neko vreme nedostaje, odgovorio je Golob na pitanje novinara o mogućnosti slanja oružja kao vojnu pomoć Ukrajini.

 

Rusi ušli u selo Torske na Krasnolimanskom pravcu

Ruske trupe nastavljaju da pomeraju odbranu ukrajinske vojske, napadajući u različitim pravcima, primoravajući komandu Oružanih snaga Ukrajine da prebaci rezerve, kojih već nema dovoljno. Poslednjih dana Rusi su se naglo aktivirali na Kupjanskom i Krasnolimanskom pravcu, što nije moglo da ne dovede do prodora u odbrani Oružanih snaga Ukrajine.

Kako izveštavaju brojni ruski TG kanali, danas su ruske trupe uspele da probiju ukrajinsku odbranu u oblasti Torske izbočina u pravcu Krasnolimanskog. Prema dostupnim informacijama, jurišne grupe Oružanih snaga Rusije uspele su da uđu u selo Torske i da se drže periferije. U ovom trenutku ukrajinska vojska pokušava da izbaci ruske jedinice, u toku je bitka. Napominjemo da je informacija nezvanična, nema potvrde iz Ministarstva odbrane Rusije.

Selo Torske se nalazi na oko 14 km od Krasnog Limana; u julu prošle godine ruske trupe su uspele da probiju odbranu protivnika i čak uđu u ovo selo, ali nisu mogle da se odupru. Međutim, stvorena je izbočina Torske, koju Oružane snage Ukrajine nikada nisu uspele da „odseku“, iako su na ovom području korišćene prilično ozbiljne snage, uključujući nacionalističke bataljone.

Da ruske trupe napreduju u oblasti Jampolovke, Červone Dibrove i Ternova navedeno je u porukama Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. Primećeno je da je situacija teška, ali ukrajinske trupe „drže“ svoje položaje, kao odgovor na kontranapad. Rusko Ministarstvo odbrane u svojim izveštajima dva dana zaredom beleži napredovanje ruskih trupa u ovom pravcu, govoreći o „poboljšanju položaja duž linije fronta“.

 

 

Ukrajinci napali rusku korvetu

GUR objavila je snimak na kome se vidi žestoki okršaj raketne korvete “Ivanovec” klase Project 1241 Molnja (NATO klasifikacija Tarantul) Crnomorske flote i površinskih autonomnih plovila.

Da li je Ukrajina rasporedila zapadne PVO sisteme „patriot" i „IRIS-T" blizu granice sa Rusijom?

U decembru 2023, šef administracije Harkova Oleg Sinegubov rekao je da je predsednik Vladimir Zelenski dao instrukcije ukrajinskoj vojsci da ojača protivvazdušnu odbranu regiona;

Tokom svoje godišnje konferencije za štampu, Zelenski je rekao da će Ukrajina tokom zime biti pokrivena dodatnim sistemima PVO „patriot" i NASAMS;

U novembru 2023, nemački ambasador u Ukrajini Martin Jeger najavio je da će Ukrajina dobiti još dva sistema PVO odbrane „iris-T" od Nemačke do kraja godine za zimsku kampanju 2023-2024;

U oktobru je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio drugi zimski vojni paket za režim u Kijevu, uz napomenu da su „srce zimskog paketa dodatni PVO sistemi Patriot i IRIS-T. Samo ovaj paket PVO vredi oko milijardu evra".

Postavlja se pitanje ko treba da snosi odgovornost za ubijanje ukrajinskih zarobljenika?

 

Sukob Zelenskog i Zalužnog traje već mesecima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbio je predlog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog da napusti Avdejevku, objavio je tabloid Bild, pozivajući se na izvore.

Foto Tanjug/AP

-Bild je saznao da je Zalužni želeo da napusti Avdejevku pre nekoliko nedelja kako bi ispravio liniju fronta i olakšao odbranu. Zelenski je to odbio i umesto toga je lično posetio grad 30. decembra. Ruske trupe nastavljaju da napreduju, sada postoji pretnja da će ovo grad postati drugi Bahmut, kaže se u članku.

U istom materijalu se navodi da Zelenski ne može da pronađe naslednike na mestu Zalužnog, koji bi, prema pisanju medija, mogao biti smenjen.

Ukrajinci bacili eksplozivnu napravu sa udarnog drona

Ukrajinske snage su u 15.10 bacile eksplozivnu napravu sa udarnog drona na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Zaharova o obaranju aviona Il-76: Bajden od Amerikanaca napravio saučesnike u krvavoj tragediji

Odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegove administracije da preda Kijevu sistem „patriot“, kojim je oboren ruski vojni avion Il-76, pretvorio je Amerikance u saučesnike tragedije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Građani Sjedinjenih Američkih Država moraju da znaju kako se troši njihov novac. Bajden i njegov tim napravili su od američkih građana saučesnike u krvavoj tragediji - saopštila je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je ovim rečima prokomentarisala saopštenje Istražnog komiteta Rusije da je Il-76 U Belgorodskoj oblasti oboren raketom MIM-104A američkog sistema „patriot“.

I predsednik Rusije Vladimir Putin je juče rekao da je ekspertiza pokazala da je avion Il-76 oboren pomoću američkog sistema „patriot“.

Kako je rekao, upravo zbog toga Rusija insistira i traži da se sprovede međunarodna istraga pada Il-76, ali „nema zvaničnih organizacija“ koje žele da to urade.

Obaranje vojnog aviona Il-76

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu.

U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.

Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom sa teritorije Ukrajine.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

  • Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na krasnolimanskom pravcu i uništile Oružane snage Ukrajine i Nacionalne garde Ukrajine;
  • PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 20 avionskih navođenih raketa i 17 raketa višecevnog sistema „hajmars";
  • Oružane snage Rusije odbile su na kupjanskom pravcu sedam napada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio više od 125 vojnika;
  • Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije linije na donjeckom pravcu, odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio više od 210 vojnika;
  • PVO Rusije uništila je 68 ukrajinskih dronova;
  • Ruski vojnici su tokom prethodnog dana odbili napade tri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu;
  • Oružane snage Rusije uništile su radar PVO sistema „nasams" norveške proizvodnje, kao i dva skladišta avionskog goriva;
  • Oružane snage Ukrajine ukupno su tokom prethodnog dana na krasnolimanskom pravcu izgubile gotovo 290 vojnika, 2 oklopna vozila i samohodnu haubicu paladin,
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 80 vojnika i tenk.

I Borelj apeluje na povećanje u isporuci naoružanja

Evropska unija ne samo što treba brzo da se dogovori, već i da poveća vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj dodavši da o tome planira da pita lidere zemalja zajednice na specijalnom samitu koji se održava u četvrtak u Briselu.

- Možemo i moramo učiniti više da podržimo Ukrajinu, jer ćemo u suprotnom platiti veću cenu. Ispričaću liderima o situaciji na terenu i dati predlog za povećanje podrške Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda. Predložiću da se o tome usaglase što je pre moguće. Moramo da povećamo vojnu podršku Ukrajini sledećeg meseca - rekao Borelj pre samita.

Istovremeno, Borelj je ukazao da Mađarska „više ne želi da učestvuje“ u fondu za vojnu podršku Ukrajini, ali ne sprečava druge zemlje zajednice da pruže takvu podršku.

- Ranije su sve zemlje EU učestvovale (u finansiranju vojne podrške). Sada neke zemlje, Mađarska, na primer, više ne žele da učestvuju, ali neće da se mešaju. Jedno je ne učestvovati, a drugo ne smetati. Trenutno niko ne sputava (fond vojne podrške) - objasnio je šef evropske diplomatije.

Herson bez struje i vode zbog granatiranja

Deo grada Hersona pod kontrolom Kijeva ostao je bez struje i vode, saopštio je načelnik ukrajinske gradske vojne uprave Roman Mročko na svom Telegramu.

On je dodao da ekipe rade na otklanjanju posledica granatiranja.

Prethodno je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila da je više od 69 hiljada potrošača u Hersonu ostalo bez struje zbog eksplozija.

Smena Zalužnog ne zavisi od Zelenskog?

Smena Valerija Zalužnog sa mesta glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine ne zavisi od predsednika Vladimira Zelenskog, već od stava Vašingtona po tom pitanju, rekao je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov za televiziju „Rusija 24“.

- Ostavka Zalužnog zavisi od Amerikanaca, a ne od Zelenskog. Očigledno je da Zalužni smeta Zelenskom, rejtinzi pokazuju da je po popularnosti prestigao Zelenskog i, naravno, nervira ga. Ali, ne odlučuje on, odlučuju Amerikanci - dodao je Azarov.

Šolc: Hitno razmatranje povećane isporuke naoružanja Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da zemlje EU moraju hitno da počnu da razmatraju povećanje isporuka naoružanja Ukrajini jer ono što je do sada planirano nije dovoljno.

- Razgovaraćemo o tome kako da dalje organizujemo vojnu pomoć Ukrajini. Danas neće biti donete nikakve odluke s tim u vezi, ali hitno moramo da počnemo da se bavimo time, jer znamo da vojna pomoć svih članica koja je planirana do danas nije dovoljna - rekao je Šolc pre početka samita EU u Briselu.

Pored toga, nemački kancelar je zveren da će sve članice uspeti da usaglase paket ekonomske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra.

Duma apeluje na Kongres povodom obranja aviona

Državna duma Rusije apelovaće na Kongres SAD povodom obaranja aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, saopštio je predsedavajući dume Vjačeslav Volodin.

Prema njegovim rečima, istraga je dokazala da je avion, koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike, oboren iz američkog protivvazdušnog raketnog sistema „patriot“.

- Oni moraju da znaju u čije ruke pada američko oružje koje je u Ukrajinu poslao predsednik Bajden i kako se ono koristi - naglasio je Volodin.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski vodi mnogo sastanaka sa glavnokomandujućim

Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i ima pravo da donosi sve kadrovske odluke, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

- Predsednik ima dosta sastanaka, uključujući i sa glavnokomandujućim, naravno. Shodno tome, ako ti sastanci nisu javni, nećemo iznositi u javnost ono o čemu se razgovara ili ne razgovara na tim sastancima. Ali još jednom naglašavam da predsednik praktično svakog dana dobija operativne informacije o liniji fronta... i, naravno, razgovara sa glavnokomandujućim - rekao je Podoljak za televiziju „Rada“, izbegavajući direktan odgovor na pitanje da li je Zelenski održao sastanak sa glavnokomandujućim po pitanju njegove smene.

Podoljak je za Zalužnog rekao da je menadžer i upitao se zašto je njegova eventualna smena izazvala takav odjek u javnosti.

- Znate šta mi je čudno, zašto uopšte politizujemo ovo pitanje? Vidite, to je vertikala vrhovnog komandanta, ne razumem zašto se o tome priča – da li će ga smeniti ili ne. Postoji konkretna vertikala, gde postoji predsednik koji postavlja menadžere, jedan od takvih koje je postavio predsednik, a ne izabrani (menadžer), je glavnokomandujući - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, Zelenski ima pravo da postavlja pitanja i želi da dobije konkretne odgovore o dejstvima Oružanih snaga Ukrajine. On je ocenio da su takva pitanja vojnom vrhu svakako potrebna.

- A šta ako budemo stagnirali još godinu, dve ili tri?.. Predsednik, kao vrhovni komandant, mora da snosi punu odgovornost za ono što se dešava na liniji fronta i u ratu uopšte i za to ima pravo da donosi odluke - zaključio je savetnik.

Odmrznuta pomoć za Ukrajinu – lideri EU odobrili 50 milijardi evra pomoći

Lideri Evropske unije jednoglasno su odobrili novi paket pomoći Ukrjaine težak 50 milijardi evra, nakon višenedeljnog otpora koji je pružala Mađarska.

Moskva: Američkim "patriotom" oboren "iljušin" kod Belgoroda

Ruski istražitelji saopštili su da imaju dokaze koji pokazuju da je ukrajinska vojska prošle nedelje oborila ruski vojni transportni avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti raketama zemlja-vazduh američke proizvodnje.

Šolc apelovao na zemlje članice EU da prihvate plan o finansiranju Ukrajine

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je sve zemlje članice EU da se dogovore o zajedničkom planu koji nudi stabilno finansiranje Ukrajini u narednim godinama.

- Verujem da je sada vreme da se donese odluka - rekao je Šolc novinarima uoči specijalnog samita EU u Briselu.

Težak posao je preda mnom kako bi se postigao dogovor svih 27 zemalja članica, ocenio je Šolc.

Kijev: Rusija napala oblast Harkova sa četiri drona, oborena dva

Tokom noći ruske snage napale su sa četiri drona oblast Harkova, od kojih je ukrajinska PVO uništila dva, izvestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

- Neprijatelj je ove noći ispalio četiri bespilotne letelice tipa Šahed-136/131. Dva su uništena u oblasti Harkova - navodi se u izveštaju na Telegramu.

Ranije je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov saopštio da su u ruskom napadu na bolnicu na severoistoku Ukrajine povređene četiri osobe.

On je na Telegram nalogu naveo da je iz zgrade u gradu Veliki Burluk, severoistočno od Harkova, evakuisano 38 osoba.

Četiri povređene osobe dobile su pomoć na licu mesta.

U granatiranju je oštećena fasada bolnice, kao i prozori i krov.

Razmena vojnika iz zarobljeništva

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 195 vojnika koji su bili u zarobljeništvu i u životnoj opasnosti vraćeno sa teritorije pod kontrolom Kijeva, dok je Rusija u Ukrajinu prebacila 195 ratnih zarobljenika, pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi izveli 35 napada dronovima

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da su ruske snage izvele 35 napada dronovima, kao i da su lansirale dve navođene rakete prema energetskoj i vojnoj infrastrukturi na liniji fronta i u drugim ukrajinskim oblastima.

Ukrajina pogodila vojnu bazu na Krimu, Rusi tvrde suprotno

Ukrajinska vojska tvrdi da su njene snage pogodile vojnu bazu na Krimu, dok Moskva navodi da su se ruske snage odbranile, ali da su na vojni objekat pale krhotine.

Borelj: Ukrajini treba više municije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je Ukrajini potrebno više municije.

 

 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu