GUTERES MORA DA ODE: Izrael želi da se reši šefa UN

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 01. 2024. u 12:23

IZRAELSKI ministar spoljnih poslova Izrael Kac zatražio je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da podnese ostavku nakon optužbi Tel Aviva da je 12 zaposlenih Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je izazvao haos na Bliskom istoku.

ГУТЕРЕС МОРА ДА ОДЕ: Израел жели да се реши шефа УН

FOTO: Tanjug/AP

- Naravno da je on odgovoran kao generalni sekretar UN - rekao je Kac za "Politiko". - Guteres mora da podnese ostavku ili će UN morati da ga smene - istakao je on.

Izrael je već mesecima u zavadi sa UN, nakon što je Guteres u oktobru rekao da se napad Hamasa "nije dogodio u vakuumu" i optužio jevrejsku državu za "56 godina okupacije".

U petak, nakon što je Međunarodni sud pravde pozvao Izrael da spreči genocid u Gazi, Izrael je optužio desetak zaposlenih u UN da su učestvovali u Hamasovom napadu.

Saveznici Izraela odgovorili su na optužbe Izraela obustavom finansiranja humanitarne agencije od koje zavisi dva miliona civila u Gazi, što je Kac pozdravio kao "ispravno".

UNRVA poriče da je svesno pomagala Hamasu ili bilo kojoj drugoj militantnoj grupi i pokrenula je istragu. U petak su UN otpustile devetoricu optuženih radnika. Jedan je navodno mrtav, saopštile su UN, dok se dvojica još uvek identifikuju.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)