OPSADNO STANJE U PARIZU: "Novosti" na licu mesta - Oklopnjaci čekaju traktoriste na kvantaškoj pijaci (FOTO)

NOĆ polako pada na Pariz. Kamioni s namirnicama, kao i svakoga dana, pristižu u najveću evropsku kvantašku pijacu, na pariskom Renžisu. Ovoga puta, na ulasku ih čekaju jake policijske snage. Ni muva ne može bez provere da preleti.

ОПСАДНО СТАЊЕ У ПАРИЗУ: Новости на лицу места - Оклопњаци чекају трактористе на кванташкој пијаци (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

Francuska prestonica je u opsadnom stanju. Poljoprivrednici u protestu na traktorima stežu obruč oko Grada svetlosti. Krajnji cilj im je "stomak" Pariza, veletržnica koja opslužuje tridesetak hiljada prestoničkih restorana, snabdeva namirnicama supermakete, hrani dvanaest miliona ljudi.

Traktoristi iz cele Francuske se polako slivaju ka pariskim obodima. U sindikalnoj raspodeli opsade, Renžis je zapao grupi od više desetina traktora koji su se uputili iz Ažena na krajnjem jugozapadu zemlje. Put dug oko sedamdsto kilometara prevaljuju polako, ali sigurno. Očekuju se da busiju zauzmu u utorak, sredu.

Foto: Goran Čvorović

Usput, na ovom dugačkom i sporom putu, pozdravljaju ih građani koji im doturaju kroasane, hleb, vodu. I sami su se dobro snabdeli. Nose sa sobom namirnice za višednevnu akciju.

Na licu mesta, u Renžisu, policija im je pripremila "odbor za doček". Za sada je sve mirno. Ali, u vazduhu se oseća približavanje trenutka bliskog susreta s učesnicima protesta.

Na sporednom ulazu raspoređene marice. Pred njima policijske ekipe kontrolišu dokumenta. Neki od čuvara reda imaju crne "fantomke". Iz proreza proviruju samo oprezne oči. Situacija je napeta.

Foto: Goran Čvorović

Policajci ljubazno upućuju na glavni ulaz. Kažu, tamo se sve dešava, a tu su smeštene i novinarske ekipe. Tamo, traktoriste čekaju spremna blindirana vozila. Specijalac u blizini dozvoljava fotografisanje. Prilaz je moguć na nekoliko koraka od parkiranih marica. Dalje – ni makac.

Francuske vlasti su postavile više "crvenih linija": nijedan traktor ne sme da uđe u Pariz ili na njegovu blisku periferiju, nijedan međunarodni aerodrom ne sme da bude na meti štrajkača, veletržnica u Renžisu ne može da bude blokirana.

Foto: Goran Čvorović


Traktoristi su, za sada, zauzeli osam tačaka na auto-putevima na prilazu prestonici.

Čekaju se "jurišnici" iz Ažena. Neizvesnost raste. Najavljuje se "opkoljavanje" Pariza čitave ove sedmice, s mogućnošću neograničenog protesta, sve dok zahtevi ne budu ispunjeni. Sve oči uprte su sada u Renžis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)