PARIZ U BLOKADI: Nezadovoljni traktoristi postavljaju barikade na prilazima prestonici

Započela je blokada Pariza. Poljoprivrednici su održali obećanje. U ospadu je krenulo oko 600 traktora. Početak blokade bio je predviđen u 14 sati i, po najavljenoj satnici, zemljoradnici su krenuli da postavljaju prve barikade na auto-putevima oko Pariza.

ПАРИЗ У БЛОКАДИ: Незадовољни трактористи постављају барикаде на прилазима престоници

Foto: Profimedia

Tokom popodneva, slobodna je još poneka traka, ali se ceo proces se odvija organizovano, pa Parižani strahuju da će do kraja dana prestonica zaista biti u potpunosti "zarobljena". Plan je da se saobraćaj zaustavi na osam neuralgičnih tačaka na prilazima gradu, čime bi Pariz praktično bio drumom odsečen od sveta.

Poljoprivrednici blokadu vrše u grupama od po nekoliko desetina traktorista i zauzimaju tačku po tačku, najpre u jednom smeru, a zatim i u drugom.

Cilj pobunjenih zemljoradnika je i da blokiraju ulaz u najveću evropsku pijacu na veliko, veletržnicu u Ranžisu koja snabdeva supermarkete i restorane u celom Parizu i regionu.

Blindirana policijska vozila su već od nedelje uveče raspoređena ispred "kvantaša". Vlasti ističu da su "oklopnjaci" tu iz predostrožnosti, ne da bi pravili tenzije, već da ne dozvole blokadu pijace koja hrani 12 miliona ljudi.

Pijačne hangare nadleće i policijski helikopter, a snage reda na kontrolnom punktu proveravaju sve koji su se ovuda kreću. Takođe, angažovano je 15.000 policajaca i žandarma na sprečavanju eventualnih nereda tokom ovih protesta širom zemlje.

U ponedeljak je tokom dana organizovano četrdesetak akcija pobuljenih poljoprivrednika širom Francuske. Manje nego krajem prošle sedmice kada ih je bilo stotinak, ali sada su oni koji su ostali, čini se, odlučniji.

Istovremeno, nekoliko desetina traktora krenulo je u ponedeljak iz Ažena na jugozapadu francuske ka Parizu, a računa se da će u Renžis stići tek u utorak uveče ili u sredu tokom dana. Poljoprivrednici su poneli hranu i druge potrepštine, spremni na to da protest potraje. Kamiondžije koje ih podržavaju obezbedile su im kamione kao spavaonice.

Na vanrednom savetu ministara koji je započeo u ponedeljak popodne u Jelisejskoj palati raspravlja se o protestu i mogućim daljim ustupcima. Vlasti su zabrinute i zbog mogućeg širenja protesta. Pobunjenim poljoprivrednicima u Marselju su se pridružili i taksisti.

Uplašeni da bi snabdevanje moglo da bude otežano, mnogi trgovci su u ponedeljak ujutro u velikom broju požurili u veletržnicu u Renžisu, da bi obezbedili zalihe. Isto rade i neki građani u supermarketima, zabrinuti zbog mogućih nestašica. Mnogi su koristili i mogućnost koja još traje od pandemije kovida, da rade od kuće, želeći tako da izbegnu upadanje u saobraćajni kolaps.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)