SAD I AMERIKANCI GINU: Bajden pod ogromnim pritiskom

Novosti online

28. 01. 2024. u 20:47

SMRTONOSNI napad na američke vojnike u Jordanu je još jedan pokazatelj da se Amerika i njeni saveznici suočavaju sa regionalnim sukobom na Bliskom istoku.

САД И АМЕРИКАНЦИ ГИНУ: Бајден под огромним притиском

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

To je sukob u kome su oni protagonisti, sukob na koji se bore da utiču i sukob koji nisu uspeli da obuzdaju, navodi analiza Skaj njuza.

Ovakvi trenuci su prekretnice. To je napad koji će primorati američkog predsednika Bajdena da odgovori. Ovaj trenutak predstavlja veoma složen izazov za aktuelnog predsednika. U izbornoj godini i anketama koje mu ne idu u prilog, Bajden je pod ogromnim pritiskom.

S jedne strane, nasilni odgovor na napad bio bi prirodan odgovor vrhovnog komandanta američke vojske. Ali njegov verovatni politički protivnik Donald Tramp već kaže da je Bajden uvukao Ameriku u ratove, zbog čega eskalacija uopšte ne ide u prilog Bajdenu.

Geopolitički gledano, za Bajdena, kao i za jordansku vladu, zabrinjava činjenica da se napad dogodio na teritoriji Jordana, bliskog američkog saveznika. Bajden će se verovatno osećati prinuđenim da pošalje još više vojnika u region kako bi dodatno obezbedio američke baze i dodatno odvratio napade. Međutim, takav potez bi doveo i nove američke snage u opasnost.

Napad u Jordanu će svakako povećati unutrašnje tenzije u toj zemlji. Kralj Abdulah ne treba da se doživljava kao pristalica Amerike. Treba zapamtiti da je javno mnjenje Amerike u arapskom svetu izuzetno nisko nakon njene nedvosmislene podrške ratu Izraela u Gazi.

Od napada Hamasa 7. oktobra, bilo je više od 150 napada milicija koje podržava Iran u Siriji i Iraku na američke snage. Neverovatno, nijedan nije doveo do smrtnih slučajeva, što je omogućilo predsedniku Bajdenu da izbegne eskalaciju.

Prošle nedelje, potvrđeno je da su dva pripadnika elitne jedinice mrtva nakon što su nestali tokom pomorske operacije presretanja oružja iz Irana koje je bilo namenjeno islamističkim pobunjenicima Huti u Jemenu. Tajanstvena priroda misije specijalnih snaga omogućila je američkoj vojsci da ponudi nejasno objašnjenje za incident.

Ali napad u Jordanu je sasvim drugačiji: tri Amerikanca su mrtva, a više od 30 je ranjeno. Za predsednika koji se suočava sa toliko izazova, kako kod kuće, tako i širom sveta, pritisak je ogroman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao