PUTIN O PADU AVIONA IL-76: Otkrio čiji PVO sistemi su umešani u obaranje letelice

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

26. 01. 2024. u 17:43

GLAVNA obaveštajna uprava (GUR) Oružanih snaga Ukrajine je znala da su se u avionu IL-76 nalazili njihovi zarovljenici, ali su ipak gađali avion, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ПУТИН О ПАДУ АВИОНА ИЛ-76: Открио чији ПВО системи су умешани у обарање летелице

Foto AP

- Napad dvema raketama na avion sa ukrajinskim zarobljenicima izvela je PVP Ukrajine jer 'prijateljska vatra' sa ruske strane nije bila moguća zahvaljujući tehničkim specifičnostima - rekao je ruski predsednik u Sankt Peterburgu tokom susreta sa studentima učesnicima specijalne vojne operacije.

Napad na avion je zločin kijevskog režima, koji je ili izvršen namerno ili iz nepažnje, rekao je Putin i dodao da čitav sadašnji kijevski režim počiva na zločinima koje sprovodi svakodnevno čak i nad svojim građanima.

- Ne znam da li su to uradili namerno ili greškom, ali uradili su to. Slučajno ili namerno ali u svakom slučaju - to je zločin - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su rakete kojim je gađan IL-76 lansirane sa teritorija pod kontrolom Kijeva.

Ono što je pronađeno na licu mesta od sistema kojim je gađan avion ukazuje da se radio o PVO sistemima Francuske ili SAD. Tačni podaci će biti poznati za nekoliko dana, dodao je on.

Vladimir Putin je istakao da će rezultati istrage o padu aviona IL-76 biti objavljeni kako bi ukrajinski narod znao istinu.

Obaranje vojnog aviona Il-76

Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.

Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom sa teritorije Ukrajine.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE -  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!