CONFLITCT ARMAMENT RESARCH TVRDI: Rusija koristila severnokorejske balističke rakete u napadu na Harkov!

Novosti online

22. 01. 2024. u 20:33

CONFLICT Armament Research (CAR) objavio je informaciju u kojoj tvrdi da su obavili terensku istragu u kojoj su dokumentovali da ostaci taktičke balističke rakete koja je pogodila Harkov 2. januara tekuće 2024. sugerišu da je ona proizvedena u Severnoj Koreji.

CONFLITCT ARMAMENT RESARCH ТВРДИ: Русија користила севернокoрејске балистичке ракете у нападу на Харков!

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Kako se navodi u pitanju je verovatno raketa Kn-23, ali možda i Kn-24 koji se nalaze u naoružanju Severne Koreje od 2020 godine.

Conflict Armament Research je identifikovao nekoliko elemenata po kojima se jasno razlikuju ove rakete od sistema Iskander ruske proizvodnje, balističke rakete koju su istražitelji CAR-a takođe dokumentovali u Ukrajini.

Jedna razlika se odnosi na repne delove: repni deo severnokorejskog projektila ima prečnik od 110 cm, dok je kod Iskandera manji oko 95 cm.

Sve u svemu, analiza ukazuje da je raketa dokumentovana u Ukrajini 10. i 11. januara 2024. severnokorejskog porekla. Iako je predmet verovatno balistička raketa KN-23 ili KN-24, ostaci dostupni za dokumentaciju ne dozvoljavaju CAR-u da potvrdi o kojoj se varijanti radi.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

KN-23 poznata i kao Hwasong-11Ga je balistička raketa kratkog dometa sa lansirnom masom od 3,4 tone, težinom bojeve glave od 500 kg i potvrđenim dometom lansiranja od 690 kilometara. Njegov visoko manevarski let i let sa nižom putanjom pruža mu veće šanse da izbegne protivraketne odbrambene sisteme.

KN-23 je veoma sličan ruskom SS-26E (Iskander), posebno po svom dizajnu, proporcijama, aerodinamičkim karakteristikama i lansirnim vozilima (TEL). Međutim, KN-23 ima veći domet, što ukazuje na veću masu pogonskog goriva i veći prečnik nego što se obično pretpostavlja. Od 2021. godine prikazana je i testirana teža verzija KN-23.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!