BUNDESVER NA KOLENIMA? Nemačka artiljerija je loša, i po kvantitetu i po kvalitetu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 01. 2024. u 18:33

PREMA izveštaju nemačke publikacije Hard Punkt (Hard Punkt), trenutno stanje nemačke artiljerije se smatra neadekvatnim.

БУНДЕСВЕР НА КОЛЕНИМА? Немачка артиљерија је лоша, и по квантитету и по квалитету (ВИДЕО)

Foto Vikipedia/Sonaz/ M270



Ova neadekvatnost proizilazi iz pitanja vezanih i za kvantitet i za kvalitet. Zanimljivo je da donacija raketnih artiljerijskih sistema MARS 2 Ukrajini doprinosi, međutim, to nije primarni razlog.

Nemačka se pre sukoba u Ukrajini hvalila sa 40 takvih artiljerijskih sistema. Sada, sa samo 35 preostalih, postoji zabrinutost da oni možda neće efikasno pokriti nemačke potrebe za artiljerijskom podrškom na udaljenosti od 80 kilometara. Planovi za zamenu ovih sistema, konkretno, sa raketnim sistemima PULS se već kreću.

Ovi predloženi sistemi su navodno rezultat saradnje sa holandskim proizvođačima. U očekivanju odluke njemačkog parlamenta koja se očekuje ovog ljeta, PULS bi mogao dobiti neophodno odobrenje za raspoređivanje, prema izvještaju u Hard Punkt-u.

Nemački MARS 2 [Modularni artiljerijski raketni sistem] je visoko sofisticirani raketni artiljerijski sistem koji je razvila nemačka kompanija EuroArt, zajedničko preduzeće Krauss-Maffei Wegmann [KMV], Rajnmetal Defens i Lokid Martin. To je modernizovana verzija MARS 1, koja sadrži nekoliko značajnih poboljšanja.

Foto Cpl Jamie Peters RLC mod.uk

MARS 2 je dizajniran da isporuči veliku količinu vatrene moći na velikom području u kratkom periodu. Sposoban je da ispali 12 raketa za manje od jednog minuta, sa dometom do 80 kilometara. To ga čini efikasnim oruđem za suzbijanje i uništavanje protivvazdušne odbrane, artiljerije i komandnih mesta.

Sistem je montiran na gusenično vozilo, pružajući mu odličnu mobilnost i omogućavajući mu da radi na različitim terenima. MARS 2 se može brzo rasporediti, ispaliti, a zatim premestiti kako bi se izbegla vatra protiv baterija, povećavajući njegovu sposobnost preživljavanja na bojnom polju.

MARS 2 koristi GPS i INS [inercijalni navigacioni sistem] za precizno ciljanje. Može da ispaljuje razne rakete, uključujući familiju municije MLRS [Multiple Launch Rocket System] i ATACMS [Army Tactical Missile System]. Ove rakete mogu da nose različite tipove bojevih glava, uključujući kasetne, unitarne i vođene bojeve glave, pružajući sistemu veliku fleksibilnost.

Još jedna ključna karakteristika MARS 2 su njegove automatizovane operacije. Sistem može automatski izračunati podatke o lansiranju, pripremiti rakete za ispaljivanje i lansirati ih, smanjujući opterećenje posade i minimizirajući vreme izloženo neprijateljskoj vatri.

Čini se da se buduća upotreba PULS-a u Nemačkoj razlikuje od onoga što se prvobitno očekivalo. Umesto da ih ugrade u borbenu strukturu nemačke vojske, izveštaji sugerišu da su ovi sistemi rezervisani za obuku novih pripadnika vojske. Ovo sugeriše da bi stanje nemačke artiljerije moglo ostati nepromenjeno, uprkos integraciji PULS-a.

Potencijalno značajna promena u nemačkim artiljerijskim sposobnostima, međutim, je na vidiku sa dolaskom „Budućeg sistema indirektne vatre velikog dometa“ [ZukSysIndFgRw].

Ovaj sistem nije dizajniran samo da ojača robusnost nemačke artiljerije, već i da poboljša njenu efikasnost. Očekuje se da će postati ključna komponenta artiljerijskih snaga divizijskih korpusa, a efikasnost ZukSysIndFgRw procenjena je na domet od deset do 300 km.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)