POKRENUTA "ISTORIJSKA PETICIJA": Hoće li Mađarskoj biti oduzeto pravo glasa?

Novosti online

14. 01. 2024. u 16:28

OKO 120 poslanika Evropskog parlamenta potpisalo je "istorijsku peticiju" kojom se traži da se Mađarskoj oduzme pravo glasa, u skladu sa članom 7 Ugovora o EU, izjavio je zagovornik inicijative, finski poslanik Petri Sarvama.

ПОКРЕНУТА ИСТОРИЈСКА ПЕТИЦИЈА: Хоће ли Мађарској бити одузето право гласа?

Foto: Tanjug/AP

U dokumentu upućenom predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli, navodi se da je Budimpešta u decembru "ometala proces donošenja odluka", i da se to posebno odnosi na mađarski veto na dodelu 50 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini.

U peticiji se ističe da pokretanje postupka za lišavanje prava glasa Mađarskoj predstavlja "jedini način da se odbrane vrednosti Evropske unije i garantuje funkcionisanje procesa donošenja odluka". 

- To bi takođe poslalo poruku svim državama članicama da EU neće tolerisati bilo kakvo odstupanje od vladavine prava ili narušavanje principa iskrene saradnje - istakao je Sarvama.

Mađarski premijer Viktor Orban se izjasnio protiv pomoći Ukrajini i protiv njenog ulaska u EU, a evropski lideri razmišljaju kako da zaobiđu njegov veto.

Govori se čak i o opciji da mu se oduzme pravo glasa – ali takva odluka dugoročno može samo da naškodi Evropskoj uniji, primećuju novinari "Politika".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel planira da napusti svoju funkciju u junu i da se kandiduje za Evropski parlament. To znači da će, dok se članice EU ne dogovore oko njegovog naslednika, Evropskom savetu predsedavati lider zemlje koja predsedava EU, a to će biti Viktor Orban. 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)