VATIKAN DONEO NOVU ODLUKU O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA: Lokalni biskup odlučuje o blagoslovu u vezama koje nisu tradicionalne

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

29. 12. 2023. u 17:21

ŠEF kancelarije za doktrinu Vatikana kardinal Viktor Manuel Fernandez pružio je na neki način "izlaz" sveštenicima koji se ne slažu sa nedavnom deklaracijom da sveštenici mogu da blagoslove pojedince u vezama koje nisu tradicionalne, uključujući istopolne parove, sve dok molitve ne oponašaju ritual braka.

ВАТИКАН ДОНЕО НОВУ ОДЛУКУ О ИСТОПОЛНИМ БРАКОВИМА: Локални бискуп одлучује о благослову у везама које нису традиционалне

Foto: EPA

Fernandez je rekao za španski list A-Be-Se da je "na svakom lokalnom biskupu da odluči" da li bi ti blagoslovi trebalo da budu dozvoljeni u njihovoj biskupiji.

U Africi, rekao je on, "postoji zakon koji kažnjava zatvorom samu činjenicu da se izjašnjavaš da si gej, zamislite (šta bi) blagoslov (značio) u takvoj situaciji", preneo je "Vašington tajms".

Izjave kardinala Fernandeza prenela je Katolička novinska agencija.

Crkveni lideri u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj brzo su podržali ovaj potez, navode mediji, dok je Konferencija katoličkih biskupa SAD naglasila da deklaracija nije promenila crkveno učenje o braku.

Dva crkvena poglavara u Kazahstanu, nadbiskup Tomaš Bernard Peta iz Mitropolitske nadbiskupije Svete Marije u Astani i pomoćni biskup Atanasije Šnajder, odlučno su odbacili novu politiku i rekli da papa Franja, pod čijim imenom je dokument izdat, "ne hoda pravedno prema istini Jevanđelja".

Biskupi u Malaviju i Zambiji, takođe, su zabranili svojim sveštenicima da daju takve blagoslove.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu