IZRAELSKI VRHOVNI SUD PRELOMIO: Istopolnim parovima odobreno pravo na usvajanje dece

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 12. 2023. u 19:02

IZRAELSKI Vrhovni sud jednoglasno je doneo odluku prema kojoj istopolni parovi mogu da usvajaju decu, u skladu s odredbama zakona o usvajanju iz 1981. godine.

ИЗРАЕЛСКИ ВРХОВНИ СУД ПРЕЛОМИО: Истополним паровима одобрено право на усвајање деце

Foto: Profimedia

Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Uzi Vogelman kaže da je primenjena sudska doktrina tumačenja kako bi se ponovo razmotrio jezik korišćen u zakonu iz 1981. godine, pa je prema novom tumačenju usvajanje dece dopušteno svim parovima koji su u posvećenom odnosu, ne isključivo heteroseksualnim porodicama, prenosi Tajms of Izrael.

Vogelman navodi da je „subjektivna svrha” zakonodavca prilikom donošenja zakona o usvajanju bila da je za dobrobit deteta da odrasta u porodičnoj zajednici, koja uključuje dva roditelja, što detetu obezbeđuje stabilnost i sigurnost, prenosi Tajms of Izrael.

On dodatno tvrdi da su profesionalna mišljenja iznesena sudu pokazala da seksualne sklonosti roditelja nemaju nikakvog uticaja na dobrobit deteta, za šta je rekao da je srazmerno „objektivnoj svrsi“ zakona, što je dobro stanje deteta.

Prema prethodnom zakonu, isključivo su "muškarac i žena zajedno" mogli da usvoje dete, ali ovom odlukom se otklanja preferencija data heteroseksualnim parovima, što je Vlada Izraela obećala da će uraditi nakon što je prethodna peticija za uvođenje novog zakona odbijena 2017. godine.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE -  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)