VELIKO PRIZNANJE IZ KABINETA UKRAJINSKOG MINISTRA: Putin je zaista želeo da sklopi mir

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 12. 2023. u 14:34

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin tokom pregovora u Istanbulu u proleće 2022. godine zaista je hteo da sklopi mir sa Ukrajinom, izjavio je jedan od članova tadašnje ukrajinske delegacije, bivši zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Aleksandar Čali.

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ИЗ КАБИНЕТА УКРАЈИНСКОГ МИНИСТРА: Путин је заиста желео да склопи мир

Foto: Tanjug/AP

Po njegovim rečima, tokom pregovora u Istanbulu postignut je kompromis koji je bio „drugačiji od prvobitnog ultimatumskog predloga Rusije“ koji je iznet u Minsku (u prvim danima sukoba), prenosi Sputnjik. 

Međutim, kompromisni dogovori iz Istanbula su „iz nekog razloga“ odbačeni.

- Sa ruskom delegacijom smo praktično dva meseca, tokom marta i aprila, razgovarali o mogućem sporazumu o mirnom rešenju situacije između Ukrajine i Rusije. Mi smo, kao što znate, sklopili takozvani 'Istanbulski dogovor'. Krajem aprila bili smo blizu toga da završimo rat nekom vrstom mirnog rešenja. Iz nekih razloga to je odloženo - rekao je Čali.

On smatra da je odluka da se prihvati tekst tog dogovora „koji je bio daleko od prvobitnog predloga Rusije“ – lična inicijativa predsednika Putina.

- Putin je zaista želeo da postigne mirno rešenje situacije sa Ukrajinom. To je veoma važno da se zapamti - kazao je diplomata.

Pregovori o rešavanju sukoba između Rusije i Ukrajine počeli su ubrzo nakon početka specijalne operacije u februaru 2022. godine. Strane su održale nekoliko rundi pregovora uživo, uz posredovanje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, i nekoliko putem video-veze.

Krajem marta 2022. godine delegacije dve zemlje sastale su se u Istanbulu. Šef ruskih pregovarača Vladimir Medinski tada je rekao da su strane postigle napredak. Kijev je, prema njegovim rečima, ponudio i neutralni status Ukrajine u zamenu za bezbednosne garancije. Međutim, u maju je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a potom i kancelarija ukrajinskog predsednika, saopštilo da su pregovori obustavljeni.

Putin je nakon toga rekao da je ukrajinska strana parafirala sporazum sa dogovorima koji su postignuti u Istanbulu, ali su ga nakon povlačenja ruskih trupa iz Kijevske i Černigovske oblasti bacili „na smetlište istorije“.

BONUS VIDEO:

POLICAJAC VLADIMIR ZA "NOVOSTI": Udarali su me metalnom šipkom, nisam se povukao


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)