UKRAJINA IMA NAJBRŽI DRON KAMIKAZU: Koliku opasnost predstavlja ova flota za rusku Crnomorsku flotu

P. Z. S. /eurasiantimes.com

27. 12. 2023. u 18:35

PRETNjA ukrajinskih kamikaza dronova u Crnom moru je daleko od kraja. Kijevska obaveštajna služba, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), predstavila je novo “ubistveno bespilotno površinsko plovilo” (USV) ili pomorski kamaikaza dron, Mamai, navodeći ga kao „najbrži“ daljinski upravljani sistem u svom inventaru bespilotnih napada.

УКРАЈИНА ИМА НАЈБРЖИ ДРОН КАМИКАЗУ: Колику опасност представља ова флота за руску Црноморску флоту

Foto MO Ukrajine

Ukrajinski bezbednosni zvaničnici su tvrdili da postoje planovi da se čak i napadne ruska Crnomorska flota (BSF) u Novorosijsku nakon što se tamo prebacila nakon uništenja sedišta BSF u septembru koristeći rakete iz vazduha Storm šedou.

Ukrajinski informativni kanal je prikazao Mamaija dok je intervjuisao ukrajinske odbrambene industrijske i odbrambene vlasti, koji su intrigantno tvrdili da samoubilački USV-i takođe mogu da ostvare mnoge „strateške“ zadatke u ukrajinskom ratu osim što predstavljaju samo „taktičku“ pretnju.

Planirano je da se uspeh na moru iskoristi za uticaj na kopnene operacije. Ovo u velikoj meri svedoči o ranijim analizama EurAsian Times-a o ukrajinskim proračunima i viziji Vašingtona da preokrene ruske strateške dobitke u ratu.


JOŠ JEDAN DODATAK UKRAJINSKOJ USV FLOTI

Mamai, kao i Magura V koja je isplivala na obalu Krima, je uglađenija sa oštrim crtama. Ima jedan elektrooptički (EO) sistem na gornjem trupu, sa ravnom antenom - verovatno Starlink terminal. Međutim, priroda ove karakteristike je nejasna, s obzirom na nevoljnost Ilona Maska da bude upleten u rat sa Rusijom.

U izveštaju kanala TCH navodi se kako je SBU „oterala rusku flotu sa (ukrajinskih) obala” nakon što je pogodila šest ruskih ratnih brodova. Tvrdili su da to uključuje nosač raketa Samun, veliku patrolnu korvetu projekta 22160 Pavel Deržavin, hemijski tanker Sig, amfibijski jurišni/desantni brod Oleneogorski Gornjak, mornarički tegljač Nikolaj Mur i novi izviđački brod Vladimir Koztiskij.

Brod Samum je udario Sea Baby USV 14. septembra; Pavel Deržavin 11. oktobra; Sig 4-5. avgusta, koji je zadobio „rupu u mašinskom odeljenju blizu vodene linije“; Oleneogorski Gornjak koji je udario Mamai 4. avgusta u blizini ruske luke Novorosijsk; Vladimir Kozickij 26. oktobra, koji je izvestio o „eksploziji“ sa dimom koji je kuljao iz mašinske sobe; i tegljač Profesor Nikolaj Muru 14. oktobra.

Značajno je da nijedan od brodova nije potopljen, a opis pokazuje da su pretrpeli laka do srednja oštećenja. Ruske Telegram grupe priznaju ukrajinske udare, ali i dalje tvrde da su glavni grad BSF-a i borbeni brodovi na liniji fronta netaknuti i da se samo velika šteta na tom inventaru može kvalifikovati kao ukrajinska pobeda.

Rusija koristi lovce Su-30SM za gađanje i mornaričke helikoptere Kamov Ka-25 kao platforme za gađanje vazduh-zemlja pored ugrađenog oružja za blizinu na brodovima. Takođe uvodi dron kamikaza za gađanje malih pomorskih ciljeva i sopstveni samoubilački USV, „Dandelion“, za suzbijanje asimetrične pretnje.


DOPRINOS POMORSKIM KONCEPTIMA

Ukrajinski zvaničnik u intervjuu rekao je da su „preokrenuli samu filozofiju pristupa u pomorskim operacijama“. Izjava predstavlja Kijev koji je pionir u upotrebi komercijalnih bespilotnih plovila kao kamikaze dronove tako što ih je povezao eksplozivom, što je označilo pravac u ratu dronova koji vojni analitičari nisu očekivali u poslednjoj deceniji.

Izveštaj je zatim pokazao vizuelne prikaze USV-ova kao što su Magura V, Sea Babi i Mamai koji manevrišu u moru, ističući kako ova tri imaju različite namene na osnovu njihove različite brzine, dometa i eksplozivnih sposobnosti. Ukrajina je formirala „prvu zasebnu brigadu pomorskih dronova u svetu“, primetio je voditelj.

Izveštaj je takođe pokazao zanimljivu konfiguraciju Mamaijevih detonacionih mehanizama. U fabričkoj jedinici gde se proizvode dronovi, kamera se fokusira na tri kontaktna osigurača na trupu – jedan na nosu i po jedan sa obe strane prednjeg pramca. Voditelj pritiska na nosni kontaktni osigurač, koji ulazi sa određenim otporom.

Naravno, nema eksplozivnog tereta koji bi eksplodirao da je instaliran. „Mamai je najbrži objekat u Crnom moru. Može da ubrza do 110 kilometara na sat. Rusi aktivno rade na otkrivanju čamaca bez posade čak i pre početka napada i uništavanju ih na prilazu“, rekao je zvaničnik sa kojim je razgovarano na licu mesta.


SEA BABY: NAJMOĆNIJI USV?

Što se tiče Morske bebe (SEA BABY), reporter je rekao da je udar drona 17. jula na Krimski most „izazvao vatromet“ (sa) skoro tonom eksploziva ispod njega. „Saobraćaj preko mosta je i dalje komplikovan i nije u potpunosti obnovljen. Dodao je da Sea Babi „nije samo pomorski dron kamikaza“ već i „modularni, višenamenska platforma na kojoj se montiraju različiti tipovi oružja na daljinsko upravljanje.

-(To) je veoma uspešno korišćeno u napadima osim na Krimski most, dodao je on. Opis mogućnosti je vidljivo u skladu sa dizajnom morske bebe, gde je manje pažnje posvećeno estetici, a više taktičkoj primeni. USV je veći, sa izraženijom opremom elektro-optičkih sistema, senzora i drugih nosivosti.

 


PLANOVI ZA BUDUĆNOST

On je dodao da ukrajinski dronovi mogu da reše više „strateških zadataka“ kako bi obezbedili pobedu na moru i na kopnu. EurAsian Times je ranije izvestio kako je strategija NATO-a i SAD bila da „Krim učine neodrživim“.

Ovde se razmišlja o maltretiranju ruskih snaga tamo koje popuštaju njenu vlast na poluostrvu, čime se u teoriji može manipulisati da bi se istisnuo sa 20 odsto ukrajinske teritorije koju drži na istoku i jugu. Ukrajinska vojna mornarica „planira operacije velikih razmera u kojima učestvuju razne specijalne službe i razne vrste pomorskih dronova“ čije postojanje „još nije poznato“, zaključuje voditelj.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)