META-DEFENSE: Hoće li F-35 uništiti evropsku vazduhoplovnu industriju? (VIDEO)

Novosti online

25. 12. 2023. u 22:24

PORTUGAL je najavio svoju nameru da zameni svoju flotu lovaca F-16 sa F-35, postavši četrnaesta (14) evropska zemlja koja se opredelila za američki stelt avion.

META-DEFENSE: Хоће ли Ф-35 уништити европску ваздухопловну индустрију? (ВИДЕО)

Foto USAF/Vojska SAD

-F-35 je postao de fakto standard za borbene avione na starom kontinentu, zabeleženo u francuskoj publikaciji Meta-defense.

Kako je navedeno, SAD su vršile stalni pritisak na evropske zemlje, primoravajući ih da se opredele za američki „stelt“. S tim u vezi, francuska ministarka odbrane Florans Parli rekla je 2019. godine:

-Klauzula solidarnosti NATO je član 5, a ne član F-35!

Američki lovac istiskuje evropske avione čak i iz naizgled čvrstih naloga. Tako je 2021. godine Švajcarska okrenula leđa francuskom Rafale, a 2022. godine Finska je napustila švedski Gripen E/F. A 2023. godine je bila godina kolapsa za evropske proizvođače: F-35 su odabrale Grčka, Rumunija, Češka i Portugalija.

-Evropa doživljava cunami F-35. Dve trećine evropskih vazduhoplovnih snaga biće opremljeno ovim avionom do 2030. godine, navodi izdanje.

Kako je objašnjeno, do ovog trenutka u Evropi će ostati samo 7-8 zemalja od 25, koje će biti naoružane drugim tipovima aviona: Francuska, Hrvatska i, moguće, Srbija će koristiti Rafale; Švedska i Mađarska – Gripen; Slovačka, Slovenija i eventualno Bugarska – F-16. Samo Španija i Austrija nisu napravile izbor.

-Evropski avioni su mogli da osvoje tržišta samo kada američki lovac nije bio ponuđen, na primer u Egiptu, zemljama Zaliva, Indiji, Indoneziji ili Brazilu. piše autor.

Prema njegovim rečima, pobedonosni pohod F-35 nije iznenađenje. Od kasnih 2000-ih, Dassault Aviation (proizvođač Rafale) je svima govorio da je Lightning II konstruisan prvenstveno da ubije evropsku avio-industriju lišavajući je tržišta i strateške autonomije.

Kako se navodi u izdanju, uspeh F-35 u Evropi ugroziće programe stvaranja novih aviona SCAF (Francuska, Nemačka, Španija, Belgija) i GCAP (Britanija, Italija, Japan) pošto će se životni ciklus američkog lovca produžiti do 2060. ili čak 2075. godine. U tom kontekstu, perspektivni evropski avioni će moći da uđu samo na tržišta sa malom potražnjom. Kao rezultat toga, potencijalni obim prodaje SCAF biće samo oko 500 aviona, a GCAP, u najboljem slučaju, 400 primeraka.

-Tako će se jaz između evropskih aviona i F-35 najverovatnije pojaviti u sledećoj generaciji. Na kraju krajeva, ovo bi moglo čak dovesti do uništenja celokupne evropske vojne vazduhoplovne industrije u uzastopnim potresima, zaključuju u izdanju.

(TV Forum)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu