OTKRIVENO ŠTA JE BILA META KINŽALA: Zbog ovih sistema je razoren aerodrom Starokonstantinov (VIDEO)

Novosti online

25. 12. 2023. u 18:00

PREMA nedavnim izveštajima, ruske hipersonične aerobalističke rakete H-47M2 Kinžal pogodile su protivvazdušne raketne sisteme kratkog i srednjeg dometa NASAMS u oblasti avio-baze Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti.

ОТКРИВЕНО ШТА ЈЕ БИЛА МЕТА КИНЖАЛА: Због ових система је разорен аеродром Староконстантинов (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o uništenju protivvazdušnih raketnih sistema norveške proizvodnje NASAMS i francuske proizvodnje Crotale-NG na aerodromu u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti Ukrajine.

-Operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice, raketne snage i artiljerija grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije na aerodromu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti pogodile su lansere protivvazdušnih raketnih sistema „NASAMS“ norveške i „Crotale-NG“ francuske proizvodnje, kao i avio-opremu, pomagala za navigaciju i avio-municiju na aerodromima Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti i Dnjepru, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Foto Tanjug/AP / printskrin MO Rusije

Da bi se osigurala tačnost udara, korišćene su aktivno-pasivne radarske glave za navođenje raketa H-47M2, koje su verovatno radile u pasivnom režimu, uzimajući kurseve sa radara NASAMS. Ove podatke deli “Rusko oružje”.

Među sistemima za detekciju koji se koriste za navođenje projektila Kinžal su multifunkcionalni radar MPQ-64F1 i osmatrački radar TRS2630 E-band od 360 stepeni.

Napominje se da sistemi NASAMS nisu u stanju da presreću rakete Kinžal koje se kreću brzinama od 2,9 do 3,3 M i manevrišu sa preopterećenjima do 25-30 G, zbog nedovoljnih karakteristika leta njihovih raketa presretača VT1 i AIM-120B / C-5, kao i zbog složenog zaranjanja leta raketa H-47M2 od 90 stepeni.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije potvrdilo uništavanje ovih sistema PVO, ali informacije o upotrebi hipersoničnog naoružanja nisu komentarisane.

Pre manje od 10 dana, isti aerodrom našao se na udaru tri ruske hipersonične rakete Kinžal.

KINŽAL

Kinžal je u suštini naziv za vazduhoplovno-raketni hipersonični kompleks 9-A-7660 (ruski H-47M2, engl. Kh-47M2). Najpoznatija kombinacija sistema je MiG-31 naoružan hipersoničnim raketama 9-S-7760. Prema ruskim izvorima, raketni kompleks je usavršena varijanta starijeg Iskandera 9K720.

Kinžal može dejstvovati kako po kopnenim ciljevima, tako i po ciljevima na vodi: nosačima aviona, krstaricama, razaračima i fregatama. Kao nosač raketnog sistema predivđen je i nadzvučni lovac-presretač Mikojan MiG-31.

-MiG-31 je borbeni avion iz sovjetske ere koji je izabran kao nosač novog naoružanja. Ovaj avion je odabran jer može da poleti brže i da dostigne veće visine od drugih mlaznjaka, kaže Ivan Konovalov, direktor razvoja Fondacije za promociju tehnologija 21. veka.

Kako napominje, prosečna visina letenja MiG-31 je 25 kilometara. Sa ove visine, mlaznjak je sposoban da pogodi zemlju i vazdušne ciljeve udaljene i do 2.000 kilometara sa „Kinžalom“.

Foto: Novosti

-Glavna karakteristika ove rakete je njena brzina i udaljenost sa koje se može gađati. Pojednostavljeno rečeno, nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da obori mete udaljene 2.000 kilometara, navodi ekspert.

Prema njegovim rečima, „Kinžal“ može da dostigne brzinu i od 10 maha (oko 12.240 km/h) i nedodirljiv je za savremene protivraketne sisteme.

-Da bi protivraketna odbrana oborila drugu raketu na nebu, mora da bude brža od nje i da je presretne na putanji leta. Nijedan postojeći sistem protivvazdušne odbrane nije u stanju da to učini, dodaje on. „Kinžal“ nije jedina hipersonična raketa koja je isporučena vojsci 2022. godine.

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. oruzjeonline.com podseća da je Moskva više puta koristila ovu kombinaciju za napad.

Od početka rata, MiG-31 naoružani H-47M2 Kinžalima čim uzlete, momentalno aktiviraju vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini sobzirom da na ovu vrstu oružja nema adekvatnog odgovora.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!