FBI POTVRDIO: NATO koristio tajne informacije koje je Safronov prenosio nemačkim i češkim špijunima

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 12. 2023. u 20:41

BIVŠI savetnik šefa „Roskosmosa“ Ivan Safronov, koji je osuđen na 22 godine zavora zbog veleizdaje, prenosio je nemačkim i češkim obaveštajnim službama tajne informacije o kopnenoj operaciji ruske vojske u Siriji, kao i o ruskim satelitima, a tu informaciju je potom koristio NATO, saopštio je predstavnik FSB-a Aleksandar Čaban.

ФБИ ПОТВРДИО: НАТО користио тајне информације које је Сафронов преносио немачким и чешким шпијунима

Foto: AP

Prema podacima istrage ruske Federalne službe bezbednosti, Safronov se prvi put sastao sa Demuri Voronjinom krajem 2015. godine. On se Safronovu tada predstavio kao državljanin Nemačke, rukovodilac konsalting kompanije.

- Izveštaji o kopnenoj operaciji oružanih snaga Ruske Federacije u Siriji. Ta informacija je u tom trenutku bila tajna. Nešto kasnije su skinuli oznaku tajnosti. U tom trenutku je ta informacija bila apsolutna tajna - rekao je Čaban.

- Safronov je veoma brzo sakupio svu informaciju, bilo je jasno da je on dosta toga već imao sakupljeno jer je ta tema u tom trenutku bila veoma aktuelna. Nagrada je bila skromna, Safronov je od Voronjina dobio oko 200 dolara. Voronjin je sumu kompenzacije računao po količini teksta koju je Safronov isporučivao - kazao je on.

Čaban je dodao id a je očigledno ta suma odgovarala Safronovu jer je on obavio oko sedam zadataka koje mu je poručio Voronjin.

Inače, Voronjin, koji je imao i državljanstvo Nemačke, takođe je osuđen za državnu izdaju na 13 godina i tri meseca strogog režima.

NATO koristio informacije o ruskim satelitima

Čaban je takođe rekao i da je Safronov imao kontakt sa državljaninom Češke Martinom Larišom, koga ruske specijalne službe smatraju pripadnikom češke obaveštajne službem a kome je on prenosio tajne informacije o ruskim satelitima.

- U pitanju su vojni sateliti koji su obavljali određene zadatke od velike važnosti za Glavnu obaveštajnu upravu Generalnog štaba. Te tajne podatke o satelitima GRU-a je potom koristio NATO - istakao je Čaban.

- Sada je potrebno utvrditi u kakvom su stanju ti sateliti trenutno, u kakvom su stanju bili tada jer oni ne rade uvek u punom kapacitetu - dodao je Čaban.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)