SADA VIŠE NIJE “NEVIDLJIV”: Ozbiljna nesreća zadesila F-35 – Bitan deo trupa otpao tokom leta (VIDEO)

Novosti online

23. 12. 2023. u 18:30

NEOČEKIVANI incident dogodio se pre nekoliko dana u američkom vazduhoplovstvu stacioniranom u vazduhoplovnoj bazi Kadena na Okinavi, kada je višenamenski stelt lovac pete generacije F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva sleteo bez misteriozno nestalog komada trupa.

САДА ВИШЕ НИЈЕ “НЕВИДЉИВ”: Озбиљна несрећа задесила Ф-35 – Битан део трупа отпао током лета (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Konkretno, predstavnik USAF-a je karakteristično rekao da je panel, koji pokriva elektronske sisteme naprednih borbenih aviona, otpao dok je F-35 leteo iznad mora, na putu ka vazduhoplovnoj bazi.

F-35 koji služi 356. eskadrili američkih vazduhoplovnih snaga sleteo je u 10:24. (po lokalnom vremenu) u ponedeljak, 18. novembra 2023. godine, pri čemu su zemaljski tehničari odmah uočili problem.

Kako su preneli lokalni japanski mediji, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika, sa F-35, koji se nalazio ispod pilotske kabine, na desnoj strani stelt borbenog aviona, odlepio se panel dimenzija 46×30 centimetara, težak oko 2 kilograma.

Ovaj deo trupa pokriva eksterne portove za elektronske uređaje i srodne podsisteme i zapravo gubitak panela može izazvati negativne posledice po stelt svojstva borbenog aviona.

Napominje se da su stelt borbeni avioni F-35 raspoređeni na rotirajućoj osnovi na Okinavi kako bi privremeno pokrili operativne potrebe američkih vazduhoplovnih snaga u regionu Pacifika nakon penzionisanja 48 starih lovaca F-15C/D.

Podsećanja radi, pre godinu dana, u decembru 2022. godine, F-35B američkih marinaca doživeo nesreću u istoj vazduhoplovnoj bazi Kadena na Okinavi, nakon što je doživeo izvesne vibracije u stajnom trapu prednjeg točka, koji je posle nekoliko sekundi popustio, što je rezultiralo da lovac udari u zemlju.

Portparol američkih marinaca je tada rekao da je lovac F-35B izvodio standardne operacije obuke kada je prinudno sleteo zbog sumnje na električni problem. Major je u saopštenju naveo da je pilot delovao kao obučen i da je izabrao najbezbedniju opciju, bezbedno sletevši avion u skladu sa standardnim procedurama.

Još 2014. godine, lovac F-35 se zadimio nakon katastrofalnog požara motora. Dve godine kasnije, u drugom incidentu, F-35B američke mornarice se zapalio u toku leta zbog požara u odeljku za naoružanje. 2018. godine, lovac F-35 se srušio nakon nestanka struje u Bofortu u Južnoj Karolini. Istraga je utvrdila da je incident uzrokovan proizvodnim defektom koji je doveo do pucanja cevi za gorivo motora tokom leta.

Godine 2020, još jedan F-35 je eksplodirao nakon što se srušio na zemlju nakon sudara u vazduhu sa KC-130J u južnoj Kaliforniji. Ove godine se pojavio video kako F-35C udara u rampu nosača aviona a nakon toga pada u Južno kinesko more.

Foto: Printskrin/Twitter/ Babak Taghvaee

KAKO UOČITI OSNOVNE A, B I C RAZLIKE

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

F-35B je STOVL verzija. Ovo je skraćenica za „Kratko poletanje i vertikalno sletanje“. Ovo je verzija koja može da deluje sa veoma malog aerodroma ili van palube nosača koji nemaju katapulte.

F-35C je varijanta za nosače. Ovaj je namenjen za lansiranje iz katapulta i kratko sletanje sa prihvatanjem.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Model B se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po sistemu vertikalnog podizanja. Sistem se može uočiti pod skoro svim uglovima gledanja aviona. Čak i u uzlaznom (ne vertikalnom) letu, F-35B ima vizuelne naznake za sistem vertikalnog podizanja. Vrata ventilatora za podizanje izravnavaju gornju površinu F-35 odmah iza kokpita, dajući ovom modelu prepoznatljivu grbu. Grba je posebno uočljiva iz prednje i bočne perspektive. Sam ventilator za podizanje skraćuje i zadnji kraj linije nadstrešnice.

Linije i oznake na panelu povezane sa sistemom podizanja vidljive su na gornjoj i donjoj strani F-35B. Odozgo su vidljive linije panela za vrata ventilatora za podizanje i ulaz za pomoćni vazduh. Odozdo, odmah iza vrata prednjeg stajnog trapa pojavljuju se vrata za ispuh ventilatora za podizanje.

Stražnji kraj donjeg trupa takođe ima šav za vrata koja se otvaraju kada okretni kanal sa tri ležaja krene u akciju u STOVL režimu. (Modeli A i C imaju grbu na ovoj lokaciji gde su smeštene njihove repne kuke za zaustavljanje) Model B takođe ima rolo kanal na donjoj strani svakog krila.

Model C se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po većem krilu, koje pruža skoro pedeset posto veću površinu krila od modela A i B. Linija šarke za preklop krila je vidljiva sa gornjeg i donjeg pogleda. Krilo F-35C ima i dodatne kontrolne površine, koje se zovu eleroni, i na zadnjoj ivici (po dve kontrolne površine na svakom krilu umesto jedne).

F-35 UKRATKO

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu.

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi.

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha.

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?