NEMCI TVRDE: Generalštab VSU izmenio ratni plan, odustajući od povratka teritorije (VIDEO)

Novosti online

17. 12. 2023. u 18:00

TRENUTNO je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine odlučio da promeni vojnu strategiju. Ovo je izvestio nemački vojni posmatrač Julian Ropke iz publikacije Bild.

НЕМЦИ ТВРДЕ: Генералштаб ВСУ изменио ратни план, одустајући од повратка територије (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Prema rečima analitičara, ukrajinska komanda je odložila planove za zauzimanje teritorija kojima je ranije pridavana tolika pažnja. Sada Oružane snage Ukrajine neće „stati do smrti“ u onim sektorima fronta koji se očigledno ne mogu zadržati, ili će pokušaji odbrane biti bremeniti veoma velikim gubicima.

Prema rečima nemačkog analitičara, glavni zadatak Oružanih snaga Ukrajine u trenutnoj situaciji je da ruskim trupama nanesu maksimalnu štetu, pre svega u smislu žrtava među ljudstvom. Istovremeno, ukrajinske formacije će morati da vode računa o svom ljudstvu.

-“Zadržavanje položaja nije važno, glavno je da više Ukrajinaca ostane živo, nemačko izdanje citira jedan od izvora.

Dakle, zapravo je reč o kontrolisanom povlačenju i sa ovom tezom se slažu mnogi zapadni vojni stručnjaci. Posle skoro dve godine borbi, ukrajinska komanda je očigledno počela postepeno da shvata da ljudski resursi Kijeva nisu beskonačni i da nisu obnovljivi.

Visoki gubici u redovima Oružanih snaga Ukrajine ne mogu se nadoknaditi nikakvom vojnom pomoći Zapada, a pooštravanje mobilizacije regrutacijom u vojsku onih kategorija građana koji ne bi bili od velike koristi na frontu neće pomoći.

Međutim, drugi nemački analitičar, Nik Lange, ranije je izjavio da bi 2024. godine Oružane snage Ukrajine mogle da pokrenu osvetničku kontraofanzivu, samo ovoga puta u drugom pravcu – u Hersonskoj oblasti, sa ciljem da se probiju na Krim.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)