MOŽE MU POMRSITI KONCE NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Tramp ima novog najvećeg konkurenta u trci protiv Bajdena

Novosti onlajn

10. 12. 2023. u 22:10

BIVŠA republikanska guvernerka Južne Karoline Niki Hejli bi u potencijalnom izbornom okršaju aktuelnog predsednika SAD pobedila za više od 15 odsto razlike u glasovima, a to bi učinila ubedljivije i od svog "crvenog" pandana Donalda Trampa, ukazuje nova anketa "Volstrit džornala".

МОЖЕ МУ ПОМРСИТИ КОНЦЕ НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА: Трамп има новог највећег конкурента у трци против Бајдена

Foto: Tanjug/AP

Da se američki izbori održe sad, Hejli bi pobedila Bajdena 51 odsto prema 34 odsto, ako bi američki glasači morali da biraju između ova dva kandidata. Poređenja radi, Tramp bi aktuelnog predsednika potukao 47 prema 43 odsto, dok bi Ron Desantis sa Bajdenom bio izjednačen na 45 prema 45 odsto.

Na anketama u kojima je suprotstavljen sa drugim "crvenim kandidatima", bivši predsednik SAD pokazao se kao daleko najpopularniji republikanac, ali 91 krivična optužnica koja je protiv Trampa podignuta u četiri zasebne jurisdikcije bi potencijalno mogla da ugrozi njegovu kandidaturu.

Hejli, koja je bila američki ambasador u Ujedinjenim nacijama u Trampovoj administraciji, pokušala je da predoči glasačima da bi je ona mnogo prikladniji kandidat za predstojeće izbore.

- Moramo se suočiti sa činjenicom da je Tramp najomiljeniji političar u Americi - rekla je Hejli na republikanskoj primarnoj debati u avgustu.

- Ne možemo na taj način pobediti na opštim izborima - dodala je ona.

"Politikova" analiza četiri nedavne ankete za 2024. pokazala je da bi Hejli privukla veliki broj nezavisnih i neopredeljenih glasača koji ne odobravaju Bajdenov učinak kao predsednika, ali još manje vole Trampa.

Takođe, prošlomesečna anketa "Foks njuza" pokazala je da, kada je u pitanju ženski deo američkog biračkog dela, Tramp vodi u odnosu na Bajdena za četiri procenta, ali u slučaju da moraju da biraju između Hejli i Bajdena, prednost "crvenih" bi iznosila pet procenata.

Anketa "Volstrit džornala" pokazala je da kada se u obzir uzmu i nezavisni kandidati, Trampova prednost u odnosu na Bajdena bi iznosila 37 odsto prema 37. Svega 23 odsto ispitanika je reklo da im je Bajdenova politika pomogla, dok 53 kaže da im je aktivno odmogla. 

Sedam anketa koje je pratio portal "Prava čista politika" (RealClear Politics), a koji se bavi sakupljanjem i analizom rezultata anketa, pokazuju da Tramp među republikanskim glasačima ima prednost od skoro 48 procentnih poena u odnosu na ostale "crvene" kandidate.

Dok bi za Trampa glasalo 60 odsto republikanaca, za Desantisa bi glasalo svega 12,7 odsto, a za Hejli 12,4 odsto.

Vivek Ramasvami, preduzetnik milijarder koji uživa podršku pet odsto republikanaca, optužio je Hejli da je korumpirana na poslednjoj unutarstranačkoj debati u sredu, tvrdeći da se obogatila preko američkih proizvođača oružja otkako je napustila Trampovu administraciju 2018. godine, upozorivši američke glasače da će ona "slati decu da umiru kako bi mogla da kupi veću kuću".

Hejli se pokazala kao najveći ratni huškač među republikanskim kandidatima, pozivajući Vašington da unese strah u kosti svojih geopolitičkih protivnika transformacijom američkog Ministarstva odbrane u "Ministarstvo napada".

Ona je pozvala na veću američku vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu, rekavši da bi cilj Vašingtona trebalo da bude da "eliminiše Hamas, a ne da ga oslabi".

Hejli je osudila Kinu kao "najjačeg i najdisciplinovanijeg neprijatelja" sa kojim su se SAD ikada suočile. Ona je takođe obećala da će zabraniti TikTok, platformu društvenih medija u kineskom vlasništvu koju je okrivila za porast antisemitizma u SAD.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)