UKRAJINI SE OVO NEĆE DOPASTI: Zaharova upozorava - Rusija neće oklevati...

Srna

06. 12. 2023. u 17:00

RUSIJA neće oklevati da uništi avione američke proizvodnje "F-16" poslate Kijevu, čak i ako deluju iz baza izvan Ukrajine, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

УКРАЈИНИ СЕ ОВО НЕЋЕ ДОПАСТИ: Захарова упозорава - Русија неће оклевати...

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Zaharova je upozorila da je Rusija svesna da će Zapad uskoro Ukrajini obezbediti napredne lovce, čija se prva isporuka očekuje sledeće godine.

Međutim, Zaharova je istakla da je "značajan deo ukrajinske aerodromske infrastrukture uništen, a ti američki lovci možda deluju sa aerodroma van zemlje", uključujući Poljsku, Slovačku i Rumuniju.

Prema njenim rečima, Oružane snage Rusije smatraće borce koji učestvuju u sukobu na strani ukrajinske vojske kao legitimne mete za uništenje.

Zaharova je naglasila da predstojeće isporuke "F-16" dovode NATO do toga da se "još više zaglavljuje u sukobu u Ukrajini".

Ona je dodala da Alijansa slanjem oružja Kijevu, zapravo, "vodi hibridni rat protiv Rusije pod maskom spasavanja Ukrajine".

Ukrajina je dugo tražila napredne avione od Zapada, tvrdeći da bi oni bili ključni u suprotstavljanju ruskoj vazdušnoj nadmoći. Velika Britanija i Holandija su u maju, nakon višemesečnog oklevanja, najavile "međunarodnu koaliciju" koja će da pomogne Kijevu da nabavi "F-16".

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje oružje Kijevu, napominjući da bi to samo produžilo sukob, a ne bi promenilo njegov ishod.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da će Moskva pošiljke "F-16" smatrati "nuklearnom pretnjom", s obzirom da bi uz neke modifikacije ti avioni mogli da nose atomsko oružje.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!