NAJOPASNIJI RAKETNI SISTEM U EVROPI: Šta Kina donosi sa novim VBR-om Polonez-M Belorusiji

Novosti online

26. 11. 2023. u 20:11

BELORUSKA vojska je primila nove jedinice Polonez-M raketnih artiljerijskih sistema koji su zajedno razvijene sa Kinom, a prihvatanjem novog naoružanja proslavljeno je na ceremoniji koju je prisustvovao šef Generalštaba Oružanih snaga general Viktor Gulevič.

НАЈОПАСНИЈИ РАКЕТНИ СИСТЕМ У ЕВРОПИ: Шта Кина доноси са новим ВБР-ом Полонез-М Белорусији

Foto printskrin youtube Journal Military


-Vođstvo naše države postavlja značajan naglasak na razvoj raketnih snaga i artiljerije, učenjem od borbenog iskustva zaraćenih armija, rekao je šef odbrane, ističući napredne mogućnosti Polonez-M.

Dok je Belorusija odgovorna za proizvodnju vozila i lansera za rakete, sama Kina proizvedi raketu. Kineski odbrambeni sektor proizvodi projektile sa najvećim dometom u svetu.

Stoga je primetno da su na ceremoniji prikazane samo raketni lanseri, što ukazuje da je dostava samih raketa iz Kine moglo da se čeka.

Foto printskrin youtube Journal Military

Polonez-M se široko smatra najsposobnijim raketnim artiljerijskim sistemom u Evropi, a ni blizu nema rivala među sistemima, bilo da su to proizvodi država članice NATO-a ili Rusije. Njegova najistaknutija karakteristika je njegova asortiman sa dometom od 300 km, što je sličan doseg do Skud-B balističke rakete i dva do tri puta od većine drugih modernih raketnih artiljerijskih sistema. Takmičarski ruski Tornado-S sistem ima domet od samo 90km, što se navodno postavlja da se produži na 120km. Rakete M20 koje koriste Polonez posebno su dizajnirane za izvoz proizvedene u 9. Academy of China Aerospace Science and Industry Corporation, i omogućavaju da se svaki sistem istovremeno gađa osam meta sa visokom preciznošću.

Američki HIMARS sa klasičnom municijom ima domet od 150 km, a sa ATACAMS do 300 km, odnosno sa raketama PrSM (Precision Strike Missile )koje su više pandam Iskanderu (domet do 500km, mada NATO tvrdi da poslenje varijante imaji domet i 5.500 km) ima domet od 499 km.

Ubrzana akvizicije Polonezovih sistema dolazi kada je Belorusija odlučila da značajno uloži u modernizaciju oružanih snaga, između ostalog i u nove akvizicije raketa Iskander-M dužeg dometa iz Rusije.

Kako deo Iskandera nose nuklearne bojeve u novom nuklearnom sporazumu sa nuklearnim deljenjem sa Rusijom, u Belorusijskoj vojsci pruža se prednost da iskoriste nove raketne sisteme Polonez pre nego što dođe do eskalacije koja bi pokrenula veće rakete koji mogu da iskoristite veće nuklearne bojeve glave.

Ovaj ugovor sa Kinom, naoružavanje saveznika Rusije, jača položaj Moskve protiv NATO-a, bez intervencije u tekućem rusko-ukrajinskom ratu.

militarywatchmagazine.com

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave