RAT U UKRAJINI: Plaćenici umesto "safarija" došli pod udar čelika; Bitka za tvrđavu Avdejevka - VSU trpi velike gubitke (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 11. 2023. u 07:38 >> 01:13

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 635.

РАТ У УКРАЈИНИ: Плаћеници уместо сафарија дошли под удар челика; Битка за тврђаву Авдејевка - ВСУ трпи велике губитке  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Hronika ratnih dešavanja: Bitka za tvrđavu Avdejevka, ruske snage nanele značajne gubitke VSU; Mostobran VSU na Dnjepru se drži (MAPA/VIDEO)

Na Starobeljskom pravcu vode se pozicione borbe kod Kremene. Zbog pogoršanja vremenskih prilika, strane su odustale od aktivnih ofanzivnih dejstava. Ipak, koristeći loše vremenske prilike, juriši se vrše u malim jurišnim grupama. Jedan od ovih napada ruski vojnici su odbili u oblasti šumarije Serebrjanski.

Ilustracija telegram rybar


Na Donjeckom pravcu, VSU je više puta pokušao da izvrši kontranapad u zoni industrijske zone. Bez ozbiljnog pokrivanja avijacije i oklopnih vozila, Oružane snage Ukrajine pretrpele su značajne gubitke. Istovremeno, ukrajinske formacije su pokušale da ispitaju odbranu Oružanih snaga Rusije u oblasti deponije, ali je pogoršanje vremena primoralo VSU da se ograniči samo na granatiranje ruskih položaja. Ipak, ostaje moguća mogućnost novih kontranapada ukrajinskih oružanih snaga.

U sektoru Vremjevske izbočine situacija nije pretrpela značajne promene: artiljerijski dueli i pozicione borbe se nastavljaju duž cele linije dodira. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine i dalje ne preduzimaju nikakva aktivna borbena dejstva, dok ruske trupe povremeno izvode kontranapade severno od Prijutnoga i u oblasti Urožajnoje.

U sektoru Orehova, ukrajinske formacije koje su koristile male grupe izvele su seriju napada na liniju Rabotino-Verbovoje, ali nisu bile uspešne. Zauzvrat, jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da zauzmu nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine prema selu Novofedorovka.

Na hersonskom pravcu situacija je ostala ista poslednjih dana. Marinci iz udarnih snaga Katran (VSU) i dalje drže centralni deo Krinokija. Uprkos redovnim napadima ruskih trupa, ukrajinske formacije su uspostavile snabdevanje preko ostrva Frolov, opremivši dva mala prelaza preko reke Konke. Zahvaljujući tome, kao i stalnom vatrenom pokrivanju artiljerije sa desne obale i minobacačkih posada iz ostrvske zone, ukrajinska komanda redovno rotira i dopunjuje zalihe. Noću su nove jurišne grupe prebačene u Krinke i pojurile na položaje u šumi preko puta. Sada su odredi na istim linijama, čekaju dolazak pojačanja. Istovremeno, u rezervi je još jedna jurišna jedinica.

Na zapadu na Aleškinskom ostrvu nema značajnih promena. Marinci ukrajinske mornarice su pre nekoliko nedelja obezbedili uporište u zoni velikog i malog železničkog mosta i tamo drže položaje. Noću, koristeći loše vremenske uslove, nekoliko jurišnih grupa na dva čamca poslato je sa ostrva u Sadovoje, Ponjatovku i Ingulec na odmor. Zamenili su ih odredi 35. brigade marinaca.

Ilustracija telegram rybar



Artiljerija VSUje i dalje aktivna duž desne obale Dnjepra, a nekoliko posada MANPADS-a stacionirano je u sektoru Krinok da pokriva marince od vazdušnih udara. Pojačana je i aktivnost Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Golaja Pristana. U naseljenim mestima na maloj udaljenosti od LBS-a pojavile su se jedinice posebnog MTR centra „Jug“, što može indirektno da ukazuje na moguće aktiviranje u ovoj oblasti.

 

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Vinickoj, Čerkaskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Umesto safarija došli pod udar čelika

U američkim medijima, pored već poznatih kritika Oružanih snaga Ukrajine, ponovo su vraćeni narativi o stranim plaćenicima koji su otišli ​​u „lov na Ruse“, ali uopšte nisu razumeli kuda idu. Ova razlika između očekivanja i stvarnosti u suštini je odredila razloge zbog kojih se broj „vojnika sreće“ naglo smanjio.

Plaćene armije učestvuju u borbama na svim kriznim tačkama u svetu / Foto EPA


 

 

Rusi oborili dron iznad Brjanska

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegram kanalu.

-Danas, oko 21.30 po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na teritoriju Ruske Federacije. Ukrajinsku bespilotnu letelicu uništile su dežurne snage PVO nad teritorijom Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: printskrin


 

 

Nova tranša pomoći Kijevu: Municija za artiljeriju i PVO

SAD će obezbediti Ukrajini novu tranšu vojne pomoći u vrednosti od 100 miliona dolara, najavio je šef Pentagona Lojd Ostin tokom posete Kijevu. Novi paket pomoći će uključivati municiju za artiljeriju i sisteme PVO, kao i protivtenkovsko oružje.

Foto Tanjug/AP

 

Podoljak: Zaladneli odnosi sa zemljama koje nisu uz Zapad

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da je došlo do "zahlađenja odnosa sa mnogim zemljama koje ne slede zapadnu politiku", piše britanski list "Gardijan".

Foto Tanjug/AP

 

Kraj rata neće brzo

Sukob u Ukrajini se neće završiti tako brzo kako bi Kijev želeo, rekao je ukrajinski lider Vladimir Zelenski u intervjuu Fox News i The Sun.

General Zalužnij ipak ide, samo ne odmah

Ukrajinska vlada postepeno priprema teren za smenu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, izjavio je penzionisani general Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos televiziji Prjamoj.

Foto: Profimedia

 

Britansko MO: Rusi izgubili 15 odѕsto oklopnih snaga

Od početka svoje vojne invazije na Ukrajinu, Rusija je izgubila 400.000 osoblja i preko 2.400 glavnih battle rezervoara, što predstavljaju oko 15 procenata svog predratnog inventara.

Foto Tanjug/AP


Prema podacima koje je izdala Ministarstvo odbrane Velike Britanije, ruska oprema za ruske opreme u odnosu na 631-dnevnu borbu su "preko 7,117 oklopnih vozila" koja uključuju 2,475 MBTS i 1.300 artiljerijskih sistema. U vazdušnim i pomorskim domenima, Velika Britanija je procenila ruske gubitke da obuhvate 93 vazduhoplova sa fiksnim krilima, 132 helikoptere, 320 nepravidnih vazdušnih vozila i 16 mornaričkih plovila svih vrsta.

 


Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu;

- Na donjeckom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske. Gubici protivnika iznose više od 130 poginulih i ranjenih vojnika, a uništena su i tri automobila i artiljerijsko oruđe 2S1 „gvozdika“;
- PVO sistemi su u protekla 24 časa oborili pet ukrajinskih dronova i presreli tri rakete „hajmars“;
- Ruske snage su tokom prethodnog dana porazile dve ukrajinske brigade kod naselja Verbovo u Zaporoškoj oblasti;
- Oružane snage Ukrajine su na južnodonjeckom pravcu izgubile do 70 vojnika, a uništeno je jedno oklopno vozilo pešadije i dva automobila;
- Ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske kod Grigorovke na krasnolimanskom pravcu. Protivnik je izgubio do 50 vojnika;
- Na donjeckom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske kod Kleščejevke.

Skoro 50 komada municije ispaljeno na Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana ispalile na naselja Belgorodske oblasti 46 komada municije, a region je takođe napalo nekoliko dronova-samoubica.

U napadu nije bilo materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

Ostin u Kijevu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da je stigao u Kijev gde planira da se sastane sa rukovodstvom Ukrajine i izjavi podršku Vašingtona.

„Upravo sam stigao u Kijev kako bih se sastao sa ukrajinskim liderima“, napisao je šef Pentagona na društvenoj mreži Iks.

Uspešno dejstvo ruskih snaga

Ruske snage su severno od Artjomovska u DNR uništile veliku grupu ukrajinskih vojnika pomoću raketnog sistema „grad“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Japan podržava Kijev

Zamenik ministra spoljnih poslova i zamenik ministar ekonomije, trgovine i industrije Japana, Kijoto Cudži i Kazučika Ivata, su u pratnji biznismena otputovali u Ukrajinu kako bi razgovarali o pitanjima njene obnove, saopštila je japanski ministar spoljnih poslova Joko Kamikava.

Ona je dodala da Japan zajedno sa drugim zemljama G7 pruža podršku Kijevu i podsetila na obećanje Japana da će pružiti podršku u obnovi Ukrajine.

Prema njenim rečima, tokom posete japanska delegacija planira da razmeni mišljenja sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljem i drugim predstavnicima vlade. Japanske kompanije takođe će razmeniti mišljenja sa lokalnim preduzećima. Japanske diplomate otišle su za Ukrajinu kao bi, između ostalog, izvršile pripreme za konferenciju o obnovi Ukrajine koja će biti održana 19. februara u Tokiju.

Poražene snage "Azova"

Koordinisanim dejstvima jedinica grupe snaga „Centar“ i artiljerijskom vatrom su na krasnolimanskom pravcu poražene jurišne grupe 12. brigade specijalnih snaga „Azov“ (organizacija zabranjena u Rusiji) južno od sela Kuzmino, saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

Vojna avijacija grupe pogodila je dva komandno-osmatračka punkta, kao i mesto koncentrisanja tehnike i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Grigorovke, šumarije Serebrjanski i Jampolovke.

Savčuk je dodao da su ukrajinske snage izgubile do 30 vojnika, a uništeno je borbeno oklopno vozilo, dva pikapa i minobacač kalibra 120 milimetara.

Ka-52 "aligator" u akciji

Udarni helikopteri Ka-52 „aligator“ grupe Centralnog vojnog okruga uništili su dugotrajno uporište Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Turska o isporuci ruskog žita

Turska očekuje da će pitanja oko projekta za preradu i isporuku ruskog žita u siromašne afričke zemlje biti rešena do kraja godine, izjavio je za Sputnjik diplomatski izvor u Ankari.

On je istakao da je projekat pod ličnom kontrolom predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kao i da postoji koordinacija među odgovarajućim strukturama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na na samitu Rusija-Afrika u julu izjavio da Rusija namerava da pošalje besplatno žito kao humanitarnu pomoć u šest afričkih zemalja koje su na listi Svetskog programa za hranu. Turski predsednik je rekao da će Ankara podržati ovu inicijativu i da će zajedno sa Katarom olakšati preradu i isporuku ruskog žita.

Pet ukrajinskih baza na udaru

Ruska operativno-taktička avijacija izvela je raketne i bombaške napade na privremene baze pet ukrajinskih brigada na kupjanskom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres službe grupe snaga „Zapad“ Sergej Zibinski.

Osim toga, posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-28 izvele su vazdušne napade na koncentrisanje ljudstva, naoružanja i vojne tehnike 14. i 32. mehanizovane i 25. vazdušno-desantne brigade u rejonima Ivanovke, Berestovog i Steljmahovke.

Ruska PVO oborila dron u predgrađu Moskve

Sistemi protivvazdušne odbrane odbili su napad drona koji je leteo ka Moskvi, nije bilo žrtava niti materijalne štete, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

"Snage PVO u gradskom okrugu Elektrostalj su odbile napad drona koji je leteo ka Moskvi. Na mestu pada ostataka drona, prema prvim podacima, nije bilo štete niti žrtava", napisao je Sobjanin na Telegramu.

U poslednje vreme ukrajinske vlasti sve češće pribegavaju terorističkim metodama, rekla je ranije portparolka ruskog MSP i objasnila da je to zbog očigledno neuspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju velikodušno sponzorišu SAD i druge zemlje NATO-a.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)