VEK KASNIJE: Američka vojska poništila presude protiv 110 crnih vojnika

Tanjug

14. 11. 2023. u 23:11

AMERIČKA vojska je poništila presude koje je vojni sud doneo pre jednog veka protiv 110 afroameričkih vojnika, od kojih je nad 19 bila izvršena smrtna kazna, navodeći da nisu imali pošteno suđenje.

ВЕК КАСНИЈЕ: Америчка војска поништила пресуде против 110 црних војника

Foto AP

Vojni odbor za ispravku vojne evidencije poništio je presude i promenio dokumenta navodeći da su vojnici časno završili vojnu službu, kao i da se njihovi potomci kvalifikuju za beneficije koje pripadaju porodicama vojnika, saopštila je američka armija, prenosi Glas Amerike.

Vojnici su osuđeni posle nereda u Hjustonu 23. avgusta 1917. godine i izbijanja nasilja koje je usledilo posle više meseci rasističkog vređanja i ispada prema crnačkim vojnicima Trećeg bataljona 24. pešadijskog puka.

Oni su takođe bili poznati kao "Bafalo vojnici", ili "Vojnici bizoni", što je ime starosedelačkog porekla dato crnačkim vojnicima u američkoj kopnenoj vojsci u 19. veku.

Tog dana, crni vojnici koji su čuvali jednu kasarnu bili su izloženi rasističkim uvredama i fizičkim napadima, nakon čega je oko stotinu drugih crnačkih vojnika umarširalo u grad i priskočilo im u pomoć.

Usledilo je nasilje u kojem je poginulo 19 ljudi. Među njima su, prema istorijskim zapisima, bili beli policajci, vojnici i civili, kao i četvoro crnih vojnika.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)