"DVOSTRUKI STANDARDI": Moskva reagovala na ponašanje zemalja kolektivnog Zapada

Novosti online

07. 11. 2023. u 10:36

ZEMLjE kolektivnog Zapada na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama imaju dvostruke standarde kada je u pitanju borba protiv terorizma u Evroaziji, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za nove izazove i pretnje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Liženkov.

ДВОСТРУКИ СТАНДАРДИ: Москва реаговала на понашање земаља колективног Запада

Foto: Profimedia/Ilustracija

- U pitanjima međunarodne protivterorističke saradnje, države predvođene Sjedinjenim Američkim Državama nastoje da nametnu svima ostalima sopstvene standarde, uključujući i na štetu onih odobrenih u UN. Istovremeno ne oklevaju da koriste teroriste, praktikuju otvoreno dvostruke standarde, posledice takvih koraka vidimo na Bliskom istoku, u severnoj Africi, u Ukrajini i u Avganistanu - rekao je on, govoreći na naučno-praktičnoj konferenciji Regionalne antiterorističke strukture ŠOS „Poverenje, saradnja i profesionalizam kao ključ bezbedne budućnosti“.

Liženkov je primetio da SAD, dok izigravaju borbu protiv DAEŠ-a i Al Kaide (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) u Avganistanu i drugim zemljama u regionu, „nastavljaju da održavaju direktne bliske kontakte sa teroristima iz ovih međunarodnih terorističkih organizacija i ne oklevaju da kontaktiraju sa islamističkim, krajnje desničarskim i neonacističkim grupama“.

Prema njegovim rečima, zbog postupaka Vašingtona, zemlje Centralne Azije su u opasnosti od širenja terorističke pretnje.

- Postoji ciljana propaganda na internetu, uključujući i na nacionalnim jezicima, sa ciljem stvaranja spavajućih ćelija u državama-članicama ŠOS. Sve to stvara ozbiljne rizike od širenja terorizma na prostor ŠOS, pre svega na države Centralne Azije - dodao je diplomata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na samitu ŠOS u julu ove godine da je situacija u Avganistanu i dalje napeta. Sa svoje strane, indijski premijer Narendra Modi je na otvaranju samita šefova država Šangajske organizacije za saradnju istakao da situacija u Avganistanu utiče na bezbednost zemalja-članica te organizacije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)