PUTIN PORUČIO: Status zemalja na svetskoj sceni zavisiće od razvoja kosmičke sfere

Novosti online

26. 10. 2023. u 21:44

VISOK status neke zemlje na svetskoj sceni zavisiće od njenog uspeha u oblasti razvoja kosmičkih tehnologija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ПУТИН ПОРУЧИО: Статус земаља на светској сцени зависиће од развоја космичке сфере

Foto: Tanjug/AP

Na sastanku sa mladim naučnicima i stručnjacima iz kosmičke industrije ruski lider je konstatovao da oni rade u veoma perspektivnoj oblasti.

-Vi radite u veoma interesantnoj i perspektivnoj sferi bez koje će život – ne samo razvoj, nego život čovečanstva uskoro postati potpuno nemoguć. Postojanje pojedinih zemalja, njihov status na svetskoj sceni, njihov kvalitet razvoja nemoguć je bez svemira, kazao je Putin.

Takođe je kazao da je pogledao matematički model onoga što će se događati u kosmičkoj sferi 2030. godine i to „izaziva takvo zaprepašćenje“. Putin je naveo mišljenje stručnjaka da, ako korekcija Međunarodne svemirske stanice danas mora da se vrši dva puta godišnje, do 2030. godine korekcija pojedinih svemirskih letelica moraće da se vrši dva puta dnevno.

Predsednik je objasnio da je razlog ogroman broj letelica koje se nalaze oko svemirske stanice, od kojih svaka obavlja važne zadatke kao što su komunikacija, istraživanje i tako dalje.

Takođe je kazao da se saradnja Rusije sa drugim zemljama u kosmičkoj sferi nastavlja, uprkos svim problemima.

Putin je dodao da je država zainteresovana za razvoj privatnih kompanija u kosmičkoj industriji, ali za to je potrebno stvoriti uslove i tržište kako bi bilo isplativo poslovati. Takođe je kazao da je ruski budžet u celini pouzdan i uravnotežen.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo fudbaler kojeg Piksi i Rambo Petković dobro pamte